Sayı :B.02.1 GÜM.0.07.00.14-303/3429 30.05.2006
Konu :Yönerge
GÜMRÜK VE MUHAFAZA BAŞMÜDÜRLÜĞÜNE
Devlet Bakanlığı Makamınca 26.05.2006 tarihinde onaylanan 30.05.2006 gün ve 3413 sayılı Onay ile yürürlüğe girmesi uygun görülen, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü Merkez ve Taşra Teşkilatı Kaçakçılık, İstihbarat, Narkotik ve Operasyon Birimleri ile Adli Kolluk Görevlilerinin Görev ve Çalışma Yönergesi ile Yönerge gereği yeniden düzenlenen Genel Müdürlüğümüz taşra teşkilatı Gümrük Muhafaza İdareleri’nin organizasyonunu gösterir listeler ilişikte gönderilmiştir.
Bilgi ve gereğini rica ederim.
Müsteşar a.
Cemil EMRE
Genel Müdür V.
EKLER:
1- Yönerge (1 Adet)
2- Liste Örn. (9 Sayfa)
DAĞITIM:
Merkez Birimlerine
Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerine
GÜMRÜKLER MUHAFAZA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MERKEZ VE TAŞRA TEŞKİLATI KAÇAKÇILIK, İSTİHBARAT, NARKOTİK VE OPERASYON BİRİMLERİ İLE ADLİ KOLLUK GÖREVLİLERİNİN GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNERGESİ Gümrük Muhafaza Hizmetleri Yönergesi ile YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMIŞTIR
GÜMRÜK MUHAFAZA HİZMETLERİ YÖNERGESİ
Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü’nün 23.11.2015 / 11922819 yazıları eki
BİRİNCİ KISIM
Genel Hükümler
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç ve kapsam
MADDE 1 - (1) Bu Yönerge; istihbarat, soruşturma işlemleri ve teknik takip, adli kolluk, dedektör köpek, yolcu işlemleri, gemi aramaları ve deniz devriyesi ile teknik cihaz ve sistemlerin kullanımı çerçevesinde gümrük muhafaza hizmetlerine ilişkin genel ilke, uygulama, yöntem, görev ve sorumlulukları belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.
Dayanak
MADDE 2 - (1) Bu Yönerge; 08/06/2011 tarihli ve 27958 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 640 sayılı Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, 31/03/2007 tarihli ve 26479 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, 17/12/2004 tarihli ve 25673 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu, 04/11/1999 tarihli ve 23866 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4458 sayılı Gümrük Kanunu, 01/06/2005 tarihli ve 25832 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği, 01/06/2005 tarihli ve 25832 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Adli Kolluk Yönetmeliği, 07/10/2009 tarihli ve 27369 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Gümrük Yönetmeliği ile 21/02/2012 tarihli Bakanlık Makamının Onayı ile yürürlüğe giren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Taşra Teşkilatı Çalışma Yönetmeliği hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Genel tanımlar
MADDE 3 - (1) Bu Yönergede geçen;
a) Bakan: Gümrük ve Ticaret Bakanını,
b) Bakanlık: Gümrük ve Ticaret Bakanlığını,
c) Bölge Müdürü: Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürünü,
ç) Bölge Müdürlüğü: Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünü,
d) Genel Müdür: Gümrükler Muhafaza Genel Müdürünü,
e) Genel Müdürlük: Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünü,
f) Gümrük Güvenlik Sistemleri:
1) Araç ve Konteyner Tarama Sistemlerini,
2) Araç Takip Sistemini,
3) Bagaj ve Kargo Tarama Sistemlerini,
4) Kapalı Devre Televizyon Sistemlerini,
5) Kaçakçılıkla mücadeleye yönelik tespit cihazlarını,
6) Radyasyon Tespit Sistemlerini,
7) Plaka Tanıma Sistemlerini,[1]
g) Komuta Kontrol Merkezi (KKM): Genel Müdürlükte sistemleri izlemek ve takibini sağlamak üzere görev yapan birimi,
ğ) Teknik Cihaz Takip Programı: Bölge Müdürlükleri ve bağlantılarında, kaçakçılıkla mücadeleye yönelik olarak kullanılmakta olan tüm sistem, cihaz ve donanımların kayıt altına alındığı, cihaz talepleri ve arıza takiplerinin yapıldığı programı,
ifade eder.
İKİNCİ KISIM
Adli Kolluk Faaliyetleri
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Esaslar
Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu Kısımda geçen;
a) Adli kolluk birimi: Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğünü, bu müdürlüklere bağlı Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Bölge Amirliğini, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Kısım Amirliğini veya Genel Müdürlükteki adli kolluğu,
b) Adli kolluk görevlisi: Genel Müdürlük tarafından, Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince soruşturma işlemlerini yapmak üzere Genel Müdürlük ile Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlükleri, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Bölge Amirlikleri, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Kısım Amirlikleri ve Gümrük Müdürlüklerinde görevlendirilen muhafaza âmir ve memurlarını,
c) Adli kolluk sorumlusu: Genel Müdürlük tarafından, Genel Müdürlük ile Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüklerinde ve Gümrük Müdürlüklerinde görevli adli kolluk personeli arasından amir olarak görevlendirilen personeli,
ç) Kimlik Kokartı: Adli kolluk olarak görevlendirilen Gümrük Muhafaza personeline verilen rozeti, (09.07.2018 tarihli, 35582356 sayılı yazı ile eklenmiştir)
ifade eder.
Görevlendirme
MADDE 5 – (1) Adli kolluk görevlisi olarak görev yapacak personelin tespiti, adli kolluktan çıkarılma işlemleri, varsa Bölge Müdürlüğünün talebi de dikkate alınarak, doğrudan Genel Müdürlükçe yapılır.
(2) Adli kolluk görevlileri ve sorumlusu ile adli kolluk sorumlusunun yerine vekâlet edecek adli kolluk görevlileri, Merkezde Genel Müdürlük, taşrada Bölge Müdürlükleri tarafından ilgili Cumhuriyet Savcılıklarına bildirilir.
(3) Adli kolluk sorumlusunun görevi başında bulunmadığı durumlarda yerine adli kolluk görevlisi vekâlet edebilir.
(4) Adli kolluk görevlileri, bir başka İdarede Genel Müdürlüğün uygun görüşü alınarak geçici olarak görevlendirilebilir.
(5) Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamında yürütülecek adli kolluk işlemlerinin gerektirdiği durumlarda, adli kolluk personeli Genel Müdürlük tarafından bir ay süre ile geçici olarak görevlendirilebilir.
(6) Adli kolluk görevlilerine, yürütülen soruşturma ile ilgili olarak adli kolluk görevi bulunmayan üstleri tarafından emir ve talimat verilemez.
(7)İstihbarat birimlerinde görev alan personel, rotasyon sonucu atandığı yeni görev yerinde de, Genel Müdürlükçe aksi öngörülmedikçe, İstihbarat Birimlerinde görevlendirilirler.
Eğitim
MADDE 6 - (1) Adli kolluk olarak görevlendirilen personele, içeriği ve süresi Genel Müdürlükçe belirlenecek Adli Kolluk Temel Eğitimi verilir.
(2) Adli Kolluk temel eğitimini alan personele sertifika verilir.
(3) İhtiyaç doğrultusunda Adli Kolluk personeline geliştirme ve yenileme eğitimleri verilir.
Taşra birimlerince yapılacak işlemler
MADDE 7 - (1) Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamında Cumhuriyet Savcılığınca adli görevlere ilişkin verilecek talimatlar doğrultusunda görev yapmak.
(2) Görev alanına giren konularla ilgili bilgileri derlemek, tasnif etmek, değerlendirmek ve sonuçlarını Genel Müdürlüğe iletmek.
(3) Kaçakçılıkla mücadele görevinin daha etkin yapılabilmesini sağlayacak araç-gereç ve teknik donanımın uygun kullanımını sağlamak ve bunlara yönelik ihtiyaçları Genel Müdürlüğe bildirmek.
(4) İhbarları almak, Cumhuriyet Savcısına bildirmek ve alınan talimata göre gereğini yapmak.
(5) Muhbir kullanımına ilişkin çalışmalar yapmak.
(6) Kaçakçılıkla mücadele amacıyla ulusal ve uluslararası kuruluşlardan gelen işbirliği, bilgi değişimi ve ortak operasyon talepleri kapsamında Genel Müdürlük talimatları doğrultusunda gereğini yapmak ve sonuçlarını rapor halinde bildirmek.
(7) Bakanlık bilgisayar sistemleri ve veri tabanlarını kullanmak suretiyle görev alanına giren konularla ilgili her türlü veriyi temin etmek, değerlendirmek, incelemek ve ilgili birimlerle paylaşmak.
(8) Kaçakçılık olaylarına ilişkin bilgi formlarını Genel Müdürlüğe iletmek.
İKİNCİ BÖLÜM
Çalışma Usul ve Esasları
Çalışma esasları
MADDE 8 - (1) Merkez ve taşra birimleri;
a) İnceleme, araştırma, risk analizi ve tespitler ile istihbari bilgilere,
b) Bakanlık birimleri başta olmak üzere ulusal ve uluslararası kuruluşlardan elde edilen bilgilere,
c) Alınan ihbarlar ile muhbirlerin verdikleri bilgilere,
dayanarak çalışmalar yapar.
İzleme ve soruşturmanın yapılması
MADDE 9 - (1) İnceleme veya soruşturmaya konu kaçakçılık olayı, istihbarat çalışması, ihbar ya da risk analizi sonucunda elde edilen bilgilerin değerlendirilmesi veya rutin gümrük kontrol ve muayene sonrasında ortaya çıkarılan olaylar, vakit geçirilmeksizin adli kolluk birimine intikal ettirilir. Bu birimler, olayı adli kolluk sorumlusu veya adli kolluk görevlisi vasıtasıyla ilgili Cumhuriyet Savcısına bildirir.
(2) Müdahale edilen kaçakçılık olayları adli kolluk sorumlusu tarafından ilgili Cumhuriyet Savcısına bildirilir.
(3) Adli kolluk görevlileri, doğrudan kendilerine yapılan veya adli kolluk görevi bulunmayan personel aracılığı ile kendilerine bildirilen bir suça ilişkin ihbar veya şikâyetleri; el koydukları olayları, yakalanan kişiler ile uygulanan tedbirleri derhâl Cumhuriyet Savcısına bildirir ve Cumhuriyet Savcısının emri doğrultusunda olayların aydınlatılması için gerekli soruşturma işlemlerine başlar.
(4) Adli kolluk görevlileri, maddi gerçeğin araştırılması ve adil bir yargılamanın yapılabilmesi için, Cumhuriyet savcısının emirleri doğrultusunda şüphelinin lehine ve aleyhine olan tüm delilleri, Adli Kolluk Yönetmeliği ve/veya Ceza Muhakemesi Kanunu hükümleri uyarınca öngörülen koşullara uyarak toplamak, muhafaza altına almak ve buna ilişkin fezlekeyi adli kolluk portalı üzerinden düzenlemekle yükümlüdür.
(5) Kaçakçılık olayları sonucu adli kolluk personelinin Cumhuriyet Savcısı adına soruşturma yürütürken hazırladığı belgeler, adli kolluk portalı üzerinde oluşturulan fezleke ekinde, doğrudan ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilir.
(6) Şüpheli veya sanık hakkında yapılan yakalama, ifade alma, nezarethaneye alma ve sevk/serbest bırakma işlemlerinde EK-14 şüpheli ve sanık hakları formu, EK-15 sevk/serbest bırakma tutanağı, EK-16 ifade tutanağı ve EK-17 nezarethaneye alınanların kaydına ait defter kullanılır.
Güvenlik tedbirlerinin alınması
MADDE 10 - (1) Yapılacak bir müdahale öncesi; zanlıların ya da şüphelilerin kaçmaları, kaçak eşya ve suç delillerinin teslim edilmemesi, yok edilmesi veya karartılması ihtimaline karşı her türlü önlem alınır.
(2) Görevin yapılmasına engel olan veya alınan tedbirlere aykırı davranan kişiler, işlemler sonuçlanıncaya kadar önce sözlü olarak ikaz edilir, ikaza uyulmaması halinde zor kullanılarak olay yerinden uzaklaştırılır, ilgilinin ısrarı halinde yakalama işlemi uygulanır.
(3) Görevin gereği dışında fotoğraf çekimi, kamera kaydı, telefon görüşmesi gibi eylemlere izin verilmez. Aykırı davranış sergileyen şahısların cihazlarına tedbir amaçlı el konularak dosyaya eklenir.
(4) Gerek görülen hallerde diğer kolluk güçlerinden yardım talep edilir.
Haberleşme
MADDE 11 - (1) Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde adli işlemlere yönelik konularda adli kolluk birimleri kendi aralarında ve Genel Müdürlük ile doğrudan haberleşebilirler.
(2) Uluslararası kurum ve kuruluşlarca ve diğer ulusal birimlerin merkezlerinden taşra birimlerine doğrudan yapılan bilgi talepleri, Genel Müdürlüğe intikal ettirilir.
Değerlendirme raporları
MADDE 12 - (1) Cumhuriyet Başsavcılıklarınca adli kolluk sorumluları hakkında her yılın sonunda düzenlenecek değerlendirme raporları, bu birimlerde görev yapan personelin performansının değerlendirilmesinde göz önünde bulundurulur.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Muhbir İşlemleri
Muhbir
MADDE 13 – (1) Muhbir; 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 5 inci maddesinde öngörülen haller haricinde; kaçakçılığı, faillerini, kaçak eşyanın bulunduğu, saklandığı veya satıldığı yerleri yetkili birimlere haber veren, böylelikle yapılan araştırmaya ilişkin ilk fiilin ortaya çıkmasına hizmet ve yardım eden ve verdiği bilgiler resmi makamlarca kayıt altına alınan kişiyi ifade eder.
Bilgilendirme
MADDE 14 - (1) Muhbire öncelikle kimlik bilgilerini vermek isteyip istemediği sorulur. Bu aşamada muhbire duruma göre ikramiye almaya hak kazanabileceği, ihbarın konusu suç teşkil etmedikçe veya kendi izni alınmadan kimlik bilgilerinin açıklanmayacağı gibi hususlar ifade edilir.
Kayıt altına alma ve bilgilerin aktarılması
MADDE 15 - (1) Her muhbir için farklı bir kod isim kullanılır. Muhbirle irtibat kuran kişiler dışında muhbirin gerçek kimliğinin bilinmemesi esastır. Muhbire verilen kod ile muhbirle irtibat kuran personelin sadece sicili kayıt altına alınır. Kayıtta muhbirin kimliğini ortaya koyacak şekilde herhangi bir ifade bulunmaması esastır. Kayıt idare amirinin zimmetinde kasada kilitli olarak saklanır. İdare amiri değişikliklerinde kayıt yeni gelen amire zimmetle devredilir. Muhbire verilen kod ile gerçek kimliği bir tutanakla kayıt altına alınarak kapalı ve mühürlü zarf içerisinde saklanır. Tutanaklarda personelin sadece sicil numarasına yer verilerek, tutulan her tutanak için içeriği gizli kalacak şekilde evrak numarası alınır.
(2) Muhbirle irtibat kuran personelin görev yerinin değişmesi veya görevden ayrılması gibi durumlarda muhbirle irtibat, yerine bakan personel tarafından sağlanmaya devam eder. Muhbirle görüşmede bulunan her iki personelin de görev yerinin değişmesi veya görevden ayrılması durumunda bu kişiler, bir tutanakla söz konusu muhbir bilgilerini görevi bırakacağı personele veya idare amirine devrederler.
İrtibat kurulması
MADDE 16 - (1) Kayıtlı muhbirle, ilgili İdareden sadece belirlenen iki personel irtibat kurar. Bunun dışında muhbirin kimlik bilgileri üçüncü bir personel veya şahısla paylaşılamaz. Muhbirle gerçekleştirilecek görüşmeler gizli tutulur ve görüşme sonrası alınan bilgiler muhbirin de imzasını taşıyan bir tutanakla tespit edilir.
İkramiye talebi
MADDE 17 - (1) İdare, muhbirin ikramiye taleplerini ilgili birimlere iletir. İdare tarafından muhbir ikramiyesinin gizlilik içerisinde muhbirin banka hesabına aktarılabilmesi için, o olayda muhbirle irtibat kuran iki personel arasından bir mutemet belirlenir. Her olay için farklı bir personel mutemet olarak belirlenebilir. Mutemedin görevi muhbirin hak kazandığı ikramiyenin kendi hesabından muhbirin hesabına aktarılmasını sağlamaktır. Mutemet söz konusu ikramiyeyi ilgili muhbir hesabına aktardıktan sonra banka dekontunun bir nüshasını bir tutanak ekinde gizli zarf içerisinde muhafaza eder.
Ödeme yapılması
MADDE 18 - (1) Muhbire getirdiği bilgi ölçüsünde ve bu bilgiyi getirirken yapmış olduğu harcamalar da göz önünde bulundurularak Gizli Hizmet Gideri Ödeneğinden ödeme yapılabilir. Bu çerçevede muhbirlere yapılan ödemeler bir tutanağa bağlanır ve varsa banka dekontu tutanağın ekine eklenir. Bu tutanaklar Gizli Hizmet Gideri Ödeneğinin kullanım usul ve esasları çerçevesinde yılsonunda imha edilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
(09.07.2018 tarihli, 35582356 sayılı yazı ile eklenmiştir)
Gümrük Muhafaza Kimlik Kokartları
Şekli, teslim usulü ve değiştirilmesi
MADDE 18/A- (1) Adli kolluk personeline Gümrük Muhafaza Kimlik Kokartı verilir. Kimlik kokartlarının şekil, içerik ve ölçüleri EK-22’de gösterilmiştir.
(2)Kimlik kokartı vermeye Genel Müdürlük yetkilidir. Kokartlar personelin görev yaptığı birim tarafından zimmetli olarak kendisine teslim edilerek kayıt altına alınır.
(3) Kimlik kokartları kullanılamayacak hale gelmesi ve kaybı hallerinde yenilenir. Yenileme işlemi bedeli alınmak suretiyle gerçekleştirilir.
Sürekli ve geçici olarak geri alma
Madde 18/B – (1) Adli kolluk görevi sonlanan personelin kokartı sürekli olarak, görevden uzaklaştırılan personelin kokartı geçici olarak alınır.
(2) Geçici olarak alınan kokartlar personelin çalıştığı birim tarafından ilgili personel göreve başlayana kadar muhafaza edilir.
ÜÇÜNCÜ KISIM
Gümrük Güvenlik Sistemleri
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
İhtiyaçların belirlenmesi
MADDE 19 - (1) Gümrük güvenlik sistemlerine ilişkin ihtiyaçlar, ilgili merkez ve taşra birimlerinin de görüşleri alınarak Genel Müdürlük tarafından belirlenir.
(2) Bölge Müdürlükleri, gümrük güvenlik sistemlerine ilişkin taleplerini Teknik Cihaz Takip Programı üzerinden Genel Müdürlüğe iletir.
Sistemlerin kullanımı
MADDE 20 - (1) Gümrük güvenlik sistemleri, görevin gerektirdiği şekilde ve bu Yönergede yer alan esaslara uygun olarak kullanılır.
(2) Sistemleri teslim alan İdareler, sistemleri sağlam ve çalışır durumda tutmak ve kullanımının sürekliliğini sağlamakla yükümlüdür.
(3) Üretici firmalar tarafından bu sistemlere ilişkin olarak hazırlanan kullanım kılavuzları Bakanlık intranet sitesinde yayımlanır. Ayrıca her sistemle birlikte ilgili İdarede en az bir adet kullanım kılavuzu da bulundurulur.
Performans değerlendirmesi ve sürekliliğin sağlanması
MADDE 21 - (1) Gümrük güvenlik sistemlerinin etkin ve verimli olarak kullanımının sağlanması için Bölge Müdürlüklerince bu Yönergede belirtilen kullanım usul ve esaslarına uygun tedbirler alınır.
(2) Genel Müdürlük ve Bölge Müdürlüklerince sistemlerin etkin kullanımının sağlanmasını temin etmek amacıyla eğitim faaliyetleri düzenlenebilir.
(3) Gümrük güvenlik sistemlerinin kullanımından sorumlu İdareler tarafından yılsonunda içeriği EK-1’de yer alan performans raporu hazırlanarak Genel Müdürlüğe iletilir.
DÖRDÜNCÜ KISIM
Araç ve Konteyner ile Tren Tarama Sistemleri
BİRİNCİ BÖLÜM
Tanımlar
Tanımlar
MADDE 22 - (1) Bu Kısımda geçen;
a) İdare: Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat Müdürlükleri ile bunlara bağlı Bölge ve Kısım Amirliklerini, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat Müdürlüklerinin bulunmadığı yerlerde ise Gümrük Müdürlüklerine bağlı Gümrük Muhafaza Bölge ve Kısım Amirliklerini,
b) Sistem: Kaçakçılıkla mücadele amacıyla kara, deniz ve demiryolu sınır kapılarında ve gerekli görülen diğer gümrüklü yer ve sahalarda, eşyanın fiziki müdahaleye tabi tutulmadan kontrol edilmesine yardımcı olan, X-ray veya Gamma-ray teknolojilerine ve farklı tür ve ebatlardaki kara ve demiryolu taşıtları ile konteynerleri tarayabilme özelliğine sahip olan, sabit veya mobil olarak kullanılabilen araç ve konteyner ile tren tarama sistemlerini,
c) Sisteme sevk: Mevzuat ile Bakanlığımız diğer birimlerine verilen görevler saklı kalmak kaydıyla yapılan sevkler,
ç) Sistem Sorumlusu: Sistemde görevli operatörlerin sevk ve idaresi ile görevli Amiri,
d) Operatör: Sistemin kullanılmasından sorumlu personeli,
e) Madde ayrıştırma: Sistem tarafından organik ve organik olmayan maddelerin ayrı renklendirmeler ile gösterilmesini,
f) Program: Sistemlere sevkin gerçekleştirildiği programları,
g) Veri Yönetim Sistemi: Tarama sistemlerinde taranan araç, konteyner ve demiryolu taşıt görüntülerinin toplandığı merkezi veri tabanından sistemlerin bulunduğu diğer sahalarla görüntü paylaşımına imkân sağlayan sistemi,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Yer Tespiti ve Sistemlerin Tespit Kabiliyeti
Sistemlerin ilk yer tespiti ve yerlerinin değiştirilmesi
MADDE 23 - (1) Sistemlerin ilk yer tespiti, ihtiyaçlar dikkate alınarak, Genel Müdürlük tarafından yapılır.
(2) Mobil olarak kullanılabilecek sistemlerin aynı gümrük sahasında veya bağlı bulunduğu Bölge Müdürlüğünün bağlantıları arasında yer değiştirmelerine ilişkin onay Genel Müdürlüğün uygun görüşü doğrultusunda Bölge Müdürü tarafından, Bölge Müdürlükleri arasında yer değiştirmelerine ilişkin onay ise doğrudan Genel Müdürlük tarafından verilir.
Sistemlerin kullanımı konusunda öncelikler ve kısıntılar
MADDE 24 - (1) Bu sistemler dışında İdarede mevcut başka tespit cihazları ile daha etkili ve hızlı bir şekilde kontrolü yapılabilecek olan eşyanın kontrolünde, öncelikle bu cihazlar kullanılır.
(2) Sistemler, tarama görüntüsünün imkân verdiği ölçüde eşyanın cinsini tespit etmeye yardımcı olmaya yönelik kullanılabilir. Ancak;
a) Taşınan eşyanın tarifesinin tam tespitinde,
b) Birden çok kalem eşyanın tek bir taşıma aracı ile taşındığı durumlarda, farklı eşyanın cinslerinin tespitinde,
c) Taşınan eşyanın miktarının tam olarak tespitinde,
ç) Birden çok kalem eşyanın tek bir taşıma aracı ile taşındığı durumlarda, taşıma aracında kaç kalem eşyanın taşındığı ve her bir eşyadan ne miktarda veya ağırlıkta olduğunun tam olarak tespitinde,
d) Eşyanın kıymetinin tespitinde,
e) Araçlarda bulunan akaryakıt miktarının tespitinde,
etkili sonuç veremeyeceğinden kullanılmaması esastır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Kaçakçılıkla Mücadele Kapsamında Sisteme Sevkler
Genel esaslar
MADDE 25 - (1) Sistemlere sevkler, sevkle görevlendirilmiş personel marifetiyle veya programlar üzerinden gerçekleştirilir.
(2) Kaçakçılıkla mücadele kapsamında sistemlere sevk yapabilecek merkez ve taşra birimleri ile bu birimlerdeki erişim ve yetki seviyeleri Genel Müdürlükçe belirlenir.
(3) Personel marifetiyle yapılan sevkler istihbarat, şüphe ve analiz sonuçlarına dayalı olarak gerçekleştirilir ve sevkin gerekçesi belirtilir.
(4) Sevkle görevlendirilen personelin ihtiyaç duyulan tüm programlara ve bilgilere erişimi sağlanır.
(5) Sahanın fiziki durumu dikkate alınarak taşıtların, sistemlerin kurulu olduğu alana yönlendirilmesine yönelik gerekli tedbirler İdare tarafından alınır.
(6) Sistemlere sevk edilmiş taşıtların takip ve muhafazasının gerekli olduğu hallerde, taşıtlar İdare tarafından belirlenen personel nezaretinde sisteme sevk edilir ve nezaretle görevli personelce tarama sırası bekleyen araçların gözetimi sağlanır.
(7) Taramalarda silah, uyuşturucu madde vb. gibi ülke güvenliği açısından yüksek riskli kaçak eşya taşıdığından şüphelenilen taşıtlar, ihbarlı taşıtlar ve yolcu taşıyan taşıtların taramasına öncelik verilir.
(8) Diğer mücadeleci kurumlar tarafından taranması istenilen taşıtlar için İdare tarafından EK-2’de yer alan Tarama Formu hazırlanarak, ilgili kurum temsilcilerine imzalatmak suretiyle sevk gerçekleştirilir.
(9) Taramaya sevk edilen tüm araçların tescil işlemi ve araçtaki sürücüye ait eşyaların kontrolü yapıldıktan sonra sistem üzerinden sevk işlemlerinin yapılması ve tarama işleminin, taramadan önce sürücü ve yolculara ait eşyaların araçtan indirilmesini takiben yapılması esastır.
Personel tarafından yapılan sevkler
MADDE 26 - (1) Kara sınır kapılarında sisteme sevkler aşağıdaki esaslara göre yapılır:
a) Sevkle görevlendirilmiş personel tarafından yapılan analiz ve değerlendirmeler kapsamında program üzerinden sevk yapılır.
b) Programın çalışmadığı durumlarda, tarama formu düzenlenerek sevk yapılır.
(2) Deniz sınır kapılarında sevkler aşağıdaki esaslara göre yapılır:
a) Emniyet ve güvenlik amaçlı sevkler Gümrük Yönetmeliğinin 69 uncu maddesi çerçevesinde yapılır.
b) Diğer hallerde ise tarama sistemlerine sevk edilen eşyanın gümrükçe onaylanmış işlem ve kullanıma tabi tutulmasına ilişkin beyan verilmesi beklenir ve sevk edilen konteynerin işletici kuruluş tarafından tarama sistemine taşınması sağlanır.
c) Ro-Ro işlemlerinde araçlar için sevkler birinci fıkrada belirtilen sevk işlemlerine uygun olarak gerçekleştirilir.
ç) Dökme yük ve diğer eşyanın sisteme sevki, eşya taşıma aracına yüklendikten sonra gerçekleştirilir.
(3) Demiryolu sınır kapılarında sevkler aşağıdaki esaslara göre yapılır:
a) Türkiye’ye giren tüm vagonların tarama sistemine sevk edilmesi sağlanır.
b) Türkiye’den çıkan vagonlar şüphe veya istihbarat kapsamında tarama sistemine sevk edilir.
c) Lokomotif ve yolcu vagonları içerisinde yolcu bulunduğu takdirde yolcular boşaltılmadan tarama yapılmaz.
Program tarafından yapılan sevkler
MADDE 27 - (1) Tarama sistemlerine sevkler, rastgele ve program tarafından önceden tanımlanmış ihbar, istihbarat ve risk profilleri kapsamında otomatik olarak yapılır.
(2) Program tarafından otomatik olarak yapılan sevklerin mevzuatça belirlenen istisnai durumları kapsaması halinde tarama yapılmaz ve duruma ilişkin program üzerinde gerekli meşruhat düşülür.
Genel müdürlük tarafından yapılacak sevkler
MADDE 28 - (1) Genel Müdürlük tarafından şüphe ve ihbar durumlarında taşıtlar ve konteynerler tarama sistemine sevk edilebilir.
(2) Genel Müdürlük, gerektiğinde sevk edilen araç ve konteynerleri ikinci kez taramaya sevk etmeye, taraması tamamlanmış araç ve konteynerleri aramaya sevk etmeye, ikincil görüntü incelemesi yapmaya ve bu işlemler tamamlanmadan araç ve konteynerlerin gümrüklü sahayı terk etmesini engellemeye yetkilidir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Operatörlerin Seçimi, Eğitimi ve Görevlendirilmesi
Operatörlerin seçimi
MADDE 29 - (1) Operatör adayları istekliler arasından ya da yeterli sayıda istekli olmaması halinde doğrudan Genel Müdürlük tarafından belirlenir.
Operatörlerin eğitimi
MADDE 30 - (1) Sistemlerde görevlendirilecek operatör adaylarına operatör eğitimi, Genel Müdürlüğün eğitimle görevli personeli veya eğiticilerin eğitimine katılmış deneyimli X-ray operatörleri ile üretici firmanın uzman eğitmenleri tarafından verilir.
(2) Eğitim, Genel Müdürlükçe planlanır ve teknik olarak cihazın kullanımı ile tarama sürecine ilişkin idari ve mevzuat düzenlemelerini kapsar. Eğitim sonunda yapılacak sınavda başarılı olan personele operatör sertifikası verilir.
(3) Operatör adayları, ayrıca Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) uzmanları tarafından radyasyon güvenliği eğitimine tabi tutulur.
Operatörlerin görevlendirilmesi
MADDE 31 - (1) Genel Müdürlük, operatör eğitimini ve radyasyon güvenliği eğitimini başarıyla tamamlayan personel arasından ihtiyaç duyulan sayıda operatör görevlendirir.
(2) Sistemlerde görevlendirilecek sistem sorumlusunun seçimi ve yetiştirilmesi için de bu madde hükümleri uygulanır.
Sağlık kontrolü
MADDE 32 - (1) Operatör olarak görevlendirilen personelin, Bölge Müdürlükleri tarafından, 24/03/2000 tarihli ve 23999 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği kapsamında sağlık durumlarının yapacakları göreve uygunluğunu belirlemek amacıyla göreve başlamadan önce ve operatör olarak çalıştığı süre boyunca yılda en az bir kez tıbbi muayeneleri yaptırılır.
(2) Sağlık kontrolleri neticesinde işin niteliğine ve şartlarına göre bedence göreve uygun olmadıkları tespit edilenler Genel Müdürlüğe bildirilir ve bu personel operatör olarak görevlendirilmez.
(3) Sağlık kontrollerine ilişkin tüm masraflar Bölge Müdürlüklerince karşılanır.
(4) Genel Müdürlükçe yeni görevlendirilen operatörlere verilmesi gereken dozimetreler ilgili Bölge Müdürlüğünce TAEK’ten temin edilir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Personelin Görevleri
Sistemde görev alan personelin görev ve sorumlulukları
MADDE 33 - (1) Yarı sabit, mobil araç ve konteyner tarama sistemleri ile tren tarama sistemlerinde her vardiyada, biri sistem operatörü olmak üzere, asgari üç operatör görev yapar. Gamma-ray tarama sistemlerinde ise her vardiyada asgari iki operatör görev yapar.
(2) Her sahada sistem veya sistemlerden sorumlu, asgari kısım amiri düzeyinde bir Sistem Sorumlusu görevlendirilir. Sistem operatörü ile diğer operatörler, Sistem Sorumlusuna karşı sorumludur.
(3) 35 ila 39 uncu maddelerde tanımlanan operatörlük görev ve sorumluluklarına ilişkin görev dağılımı, Sistem Sorumlusu tarafından her vardiya için ayrı ayrı yapılır.
(4) Sistemde görev alan operatörler ve sistem sorumlusu, Genel Müdürlüğün Onayı olmaksızın sistem dışında başka bir yerde görevlendirilemez.
(5) Tarama sistemine sevk edilen bir aracın fiziki boyutları sebebiyle taranamaması durumunda tutanak düzenlenir ve vardiyada görevli tüm operatörlerce imzalanır; daha sonra araç fiziki aramaya sevk edilir.
Sistem sorumlusunun görev ve sorumlulukları
MADDE 34 - (1) Sistem sorumlusu; ekip içindeki görev dağılımı ve değişikliklerini yapmak ve operatörlerin gün içerisinde belirli zaman aralıkları ile dönüşümlü olarak tüm istasyonlarda çalışmalarını sağlamakla sorumludur.
(2) Sistem sorumlusu aşağıdaki görevleri yerine getirir;
a) Radyasyon güvenliği için gerekli tedbirleri alarak, radyasyon güvenliği önlemlerine ilişkin TAEK tarafından yayımlanan Radyasyon Güvenliği Tüzüğü ve Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği’nde belirtilen hususlara titizlikle uyulmasını sağlamak,
b) Tarama tüneli veya alanının içi ve dışı ile operatör kabininin içindeki radyasyon miktarını takip etmek; gerekli hallerde buna ilişkin yapılması gereken işlemleri yapmak ve alınması gereken önlemleri almak,
c) Görev yaptığı sahanın “Tehlike Durum Planını” hazırlayarak, tarama esnasında oluşacak insan taranması ve benzeri kazalarda gerekli müdahaleyi yapmak ve kazayla ilgili tutanağı düzenleyerek Bölge Müdürlüğüne göndermek,
ç) Süresi dolan lisansların yenilenmesi için TAEK internet sitesinden temin edilecek formları doldurarak ilgili Kuruma gönderilmesini sağlamak ve takibini yapmak,
d) Personelin kullandığı kişisel dozimetrelerin, 2 ayda bir TAEK internet sitesinden temin edilecek formları doldurmak suretiyle TAEK’e göndermek; TAEK’ten gelen doz ölçüm sonuçlarını dosyalayarak muhafaza etmek,
e) Operatör kabini içinde kullanılan dozimetrenin, TAEK internet sitesinden temin edilecek formları doldurmak suretiyle, TAEK’e gönderilmesini ve yıllık kalibrasyonunun yapılmasını sağlamak,
f) Tarama görüntülerinin yedeklemek,
g) Sekizinci Bölümde belirtilen bakım, arıza ve onarıma ilişkin hususları takip etmek,
ğ) Sistemlerin gerek garanti kapsamında gerekse garanti sonrası bakım-onarım sözleşmesi kapsamında, ilgili teknik servise düzenli bakımlarını yaptırmak ve bakım raporlarını dosyalayarak muhafaza etmek,
h) Operatör kabininde kullanılan CCTV kamera sistemine bağlı kayıt cihazlarında minimum 30 gün süre ile kayıt tutulması için; gerektiğinde ilave disk üniteleri temin etmek, tarama işlemi sonucunda kaçak eşya ve madde yakalaması olan araçlara ait kamera görüntülerini ayrı bir kayıt ünitesinde arşivlemek,
ı) İdare tarafından hazırlanacak olan Performans Raporu için gerekli verileri düzenli olarak toplamak,
i) Operatörlerin görev esnasında sağlık ve emniyet tedbirlerini alıp almadıklarını izlemek ve denetlemek,
j) Genel Müdürlük tarafından sistemde görevli operatörlere tanımlanan Veri Yönetim Sistemine giriş şifre işlemleri ile ilgili olarak; görevinden ayrılan veya göreve yeni başlayan operatörlerin şifre alma/iptal işlemlerini takip ederek Genel Müdürlüğe bildirmek,
k) Sistemde taranan araçlara ait görüntü ve bilgilerin Veri Yönetim Sisteminde eksiksiz olarak yer aldığının takibini yaparak Veri Yönetim Sisteminin tam performansta çalışmasını kontrol etmek ve tespit edilen sorunları Genel Müdürlüğe bildirmek,
l) Sistemde meydana gelen arızaları Teknik Cihaz Takip Programına girerek takip etmek ve giderilen arızaların programda kapatılmasını sağlamak,
m) Arşivlenen tarama görüntülerinin güvenliğini sağlamak.
Saha operatörünün görev ve sorumlulukları
MADDE 35 - (1) Saha operatörü tarama işleminin güvenli bir şekilde başlamasını, tamamlanmasını ve tarama süresince tarama bölgesinde kimsenin bulunmamasını sağlamaktan sorumludur.
(2) Saha operatörü aşağıdaki görevleri yerine getirir;
a) Taranacak taşıt, konteyner ve demiryolu taşıtlarına ait belgeleri giriş operatörüne teslim etmek,
b) Taranacak taşıt, konteyner ve demiryolu taşıtlarının tarama tünelinde veya tarama alanında uygun konuma getirilmesini sağlamak,
c) Gamma-ray tarama sisteminde, uygun konuma gelen taşıtın sürücüsünün taşıttan inmeksizin, tarama başlatma düğmesine basmasını temin etmek,
ç) Tarama tüneli veya alanı içinde tarama ünitesinin hareket güzergâhı üzerinde çarpacak bir cisim olup olmadığına bakarak tüneli veya alanı son kez kontrol etmek ve tünelde kimsenin kalmamasını sağlamak,
d) Tarama esnasında tarama tüneli veya alanına kimsenin girmemesini sağlamak,
e) Tarama işlemi sona erer ermez sürücüye taşıta kadar eşlik ederek tarama tünelinden veya alanından çıkmasını ve görüntü inceleme süresince taşıtın tarama sonrası bekleme bölgesinde kalmasını sağlamak.
Giriş operatörünün görev ve sorumlulukları
MADDE 36 - (1) Giriş operatörü taranacak taşıt veya konteynerlere ait bilgilerin sisteme girilmesinden sorumludur.
(2) Giriş operatörü aşağıdaki görevleri yerine getirir;
a) Tarama tüneline veya alanına yönlendirilmeden önce taşıt, konteyner ve demiryolu taşıtlarına ait özet beyan, manifesto veya eşyaya ait belgeleri almak ve istenilen bilgileri sisteme eksiksiz girerek, belge tarayıcısı vasıtasıyla belgeleri sisteme kaydetmek,
b) Gerek duyulması halinde, program üzerinden oluşturulan sürücü beyanı belgesinin çıktısını alarak ilgililere imzalattırmak,
c) Görüntü inceleme operatörü tarafından çıkış onayı verilen taşıt veya konteynere ilişkin belgeleri iade etmek.
Sistem operatörünün görev ve sorumlulukları
MADDE 37 - (1) Sistem operatörü sistemin açılıp kapanması, sisteme ait her türlü ikaz ve acil durum uyarılarının takip ve yönetimi ile taramanın başlatılmasından sorumludur.
(2) Sistem operatörü aşağıdaki görevleri yerine getirir;
a) Mobil sistemlerde radyasyon güvenliği alanına girilip girilmediğini kontrol eden kızılötesi bariyerlerin sağlıklı çalışıp çalışmadığını denetlemek,
b) Diğer operatörlerle istişare ederek taramanın madde ayrıştırma özelliği kullanılarak yapılmasına karar vermek ve taramayı bu şekilde yapmak,
c) Kontrol konsolunda bulunan kameralar vasıtasıyla, tarama tünelinin içini, dışını ve tarama alanını kontrol ederek, taramanın güvenli bir şekilde tamamlanmasını sağlamak,
ç) Sistem kontrol istasyonunda sistem tarafından verilen aksaklık ve arıza uyarılarının takibini yaparak arıza veya aksaklık hallerinde Sistem Sorumlusu ile irtibata geçmek,
d) Sistem Sorumlusunun olmadığı durumlarda onun görevlerini üstlenmek,
e) Gamma-ray tarama sisteminde, taranacak taşıtın çekici, dorse plakası ile yönünü (ithalat, ihracat) bilgisayara kaydetmek ve dorse plakasının video görüntüsünün imaj dosyasında kayıtlı olmasını sağlamak,
f) Radyasyon tespit özelliği olan sistemlerde, taranmak üzere tarama tüneline veya alanına alınacak taşıta, sistem uyarı verirse, taşıt taramaya alınmadan, Yönergenin Yedinci Kısımda belirtilen işlemlerin uygulanması için gerekli girişimlerde bulunmak,
g) İhtiyaç halinde, mobil araç ve konteyner tarama sistemlerinde ikinci görüntü inceleme operatörlüğü görevlerini yerine getirmek,
ğ) Arama işlemlerinden sonra, varsa sistem veri tabanına yapılacak bilgi girişlerini yerine getirmek.
Görüntü inceleme operatörünün görev ve sorumlulukları
MADDE 38 - (1) Görüntü inceleme operatörü taranan taşıt veya konteynere ait görüntünün analizi ile giriş operatörünce sisteme kaydedilen bilgilerin incelenmesinden sorumludur.
(2) Görüntü incelemeoperatörü aşağıdaki görevleri yerine getirir;
a) Görüntünün analizi sonucunda taşıt veya konteynerde şüpheli bir durum olup olmadığını belirlemek, şüpheli bir durum yoksa görüntünün tekrar incelenmesi ve sonrasında çıkış işleminin yapılması için varsa sisteme tanımlanmış olan Çıkış Operatörüne göndermek,
b) Taranan taşıt veya konteynerde şüpheli bir bölüm varsa görüntü üzerinde şüphelendiği bölgeleri işaretleyip, yorum ve notlarını ilgili bölüme ekleyerek görüntüyü varsa sisteme tanımlanmış olan çıkış operatörüne, yoksa yazıcıdan görüntünün bir çıktısını alarak taşıtı ve taşıma evraklarını arama ile görevli personele göndermek; gamma-ray tarama sisteminde, program üzerinden “şüphe işareti” konulamadığı için görüntünün çıktısını aldıktan sonra kâğıt üzerinde şüphelendiği bölgeleri işaretlemek ve yorumunu yazmak,
c) Analiz yaparken, taşıt ve eşyaya ait bilgiler ile gerektiğinde Bakanlık tarafından kullanılan programlar ve veri tabanlarında taşıta ve eşyaya ilişkin bilgiler ile taranan taşıtın görüntüsünü karşılaştırmak ve görüntü inceleme programındaki araçları gerektiği şekilde kullanmak,
ç) Madde ayrıştırma özelliği kullanılarak yapılan taramalarda, görüntüyü incelerken bu özelliği de kullanarak daha etkin bir inceleme yapmak,
d) Gerektiğinde Veri Yönetim Sistemini kullanarak araç ve konteynerin daha önceki tarama görüntüsüyle incelemekte olduğu görüntüyü karşılaştırmak,
e) Tarama sonucunu, programın ilgili bölümüne, programın kullanılmadığı veya çalışmadığı durumlarda tarama formunun ilgili bölümüne kaydetmek,
f) Taranan taşıtta, sağlıklı analiz yapmayı engelleyen bir husus bulunması halinde programın ilgili bölümüne kaydetmek, programın olmadığı veya çalışmadığı hallerde tarama formunun ilgili bölümünde belirtmek.
Çıkış operatörünün görev ve sorumlulukları
MADDE 39 - (1) Çıkış operatörü aşağıdaki görevleri yerine getirir:
a) Görüntü inceleme operatörünün tekrar incelenmek üzere gönderdiği görüntüyü incelemek, görüntüde işaretlenen alanı ya da başka bir alanı şüpheli görmesi durumunda yorumunu yazmak ve yazıcıdan görüntünün bir çıktısını alarak taşıt ve taşıma evraklarını arama ile görevli personele teslim etmek,
b) Arama sonucunu, program kullanılan yerlerde ilgili bölüme, programın kullanılmadığı veya çalışmadığı durumlarda tarama formunun ilgili bölümüne kaydetmek,
c) Görüntünün şüpheli olmaması durumunda, program veya taşıt tarama formu üzerinden aracın çıkışına ilişkin işlemleri gerçekleştirmek ve araca ait evrakları saha operatörüne teslim etmek.
(2) Çıkış operatörünün olmadığı sistemlerde çıkış operatörünün görev ve sorumlulukları görüntü inceleme operatörü tarafından yerine getirilir.
ALTINCI BÖLÜM
Tarama Sonucu Yapılacak İşlemler
Şüpheli olmayan araç, tren ve konteynerler
MADDE 40 - (1) Tarama neticesinde şüphe unsuruna rastlanılmaması halinde, ilgili programlara açıklama yazılarak işlem sonlandırılır.
Aramaya sevk
MADDE 41 - (1) Şüphelenilerek görüntü üzerinde işaret konulan taşıtlar programın kullanıldığı yerde program üzerinden, kullanılmadığı yerlerde tarama formunun ilgili bölümüne not düşülerek aramaya sevk edilir.
(2) Gamma-ray tarama sisteminde, program üzerinden “şüphe işareti” konulamadığı için işaretleme görüntünün net bir çıktısı üzerinde yapılır ve çıktı aramayı yapacak personele verilir.
Arama
MADDE 42 - (1) Aramaya sevk edilmiş taşıt, aramayı gerçekleştirecek personel nezaretinde görevli operatörden inceleme görüntüsüne ait çıktı alınarak tarama tüneli/alanından arama hangar/alanına götürülerek ve varsa diğer yardımcı ekipmanlardan da yararlanılarak aramaya tabi tutulur.
(2) Arama sonucu, program kullanılan idarelerde ilgili bölüme, kullanılmayan yerlerde tarama formunun ilgili bölümüne kaydedilir.
(3) Arama neticesinde şüphe unsuruna rastlanılmaması halinde, kara sınır kapılarında ve Ro-Ro işlemlerinde muayene işlemleri aramanın gerçekleştirildiği yerde, diğer yer ve sahalarda ise araç ve konteynerin onay ve muayene işlemleri mevcut işlem mahallerinde sonlandırılır.
YEDİNCİ BÖLÜM
Gizlilik
Tarama bilgisinin gizliliği
MADDE 43 - (1) Gerek sistem üzerinde, gerek tarama formu üzerinde yer alan bilgiler ile tarama görüntülerinin gizliliği esastır. Bu bilgi taşıt sürücüsü, gümrük müşaviri, eşya sahibi, acente ve bunların temsilcileri gibi kişiler ile görevli olmayan personele hiçbir şekilde verilemez. Taranan araç ihbarlı ise aracın ihbardan dolayı arandığı açıklanamaz.
Tarama bölgesi
MADDE 44 - (1) Zorunlu haller dışında hiç kimsenin tarama tüneli veya alanına girişine izin verilmez.
(2) Sürücü, acente, mükellef veya temsilcilerinin operatör kabininde yer alan odalara girmesi yasaktır.
Şifre işlemleri
MADDE 45 - (1) Operatörlerin görevlerini yerine getirebilmesi için her bir operatöre farklı kullanıcı adı ve şifre verilir.
(2) Kullanıcı adı ve şifrelerinin gizliliğinden operatörler sorumludur.
(3) Her vardiya için operatörlerden Sistem Operatörü olarak tanımlanan kişiye, sistem yöneticisi şifresi verilir ve sisteme erişim, arama sonuçlarını girme, yedekleme ve “operatör şifresi verme” işlemleri sadece bu operatör tarafından gerçekleştirilir.
SEKİZİNCİ BÖLÜM
Bakım ve Onarım
Bakım ve Onarım
MADDE 46 - (1) İdare, sistemlerin bakım ve onarımlarının hizmetin etkinliğini aksatmayacak şekilde düzenli olarak yapılmasını takip ederek raporların muhafaza edilmesini sağlar.
(2) Sistemlerde meydana gelecek herhangi bir arıza durumunda İdare ivedilikle ilgili firma ile irtibata geçer. Sistemlerde meydana gelen her türlü arıza ve firma tarafından arızaya yapılan müdahaleye ilişkin bilgiler İdarede sorumlu personel tarafından kayda alınır.
(3) Bakım ve onarım sözleşmelerinde belirtilen süre sınırlarının aşılması ile bakım ve onarımların zamanında yapılmaması durumlarında ilgili firmaya sözleşmede belirtilen cezai işlem uygulanır.
(4) Sistemlerde meydana gelen arıza veya hasara idarelerde görevli yetkililer haricindeki kişiler tarafından sebep olunması durumunda İdare ivedilikle ve doğrudan firma ile temasa geçer. Firma tarafından tespit edilen rayiç bedelin şoför, taşıyıcı firma ya da acente tarafından ödenmesi için Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre işlem tesis edilir. Hasar bedeli hiçbir şekilde nakit olarak tahsil edilmez. İdare tarafından bu işlemlere ilişkin hazırlanan tutanak mahallinde muhafaza edilir ve tutanağın bir örneği Genel Müdürlüğe iletilir.
DOKUZUNCU BÖLÜM
Görünürlük
Radyasyon uyarı işareti
MADDE 47 - (1) Sistemlerin giriş-çıkışlarına ve içine Türkçe ve farklı dillerde EK-3’te yer alan radyasyon uyarı işareti yerleştirilir.
ONUNCU BÖLÜM
Verilerin Saklanması
Verilerin saklanması
MADDE 48 - (1) Taranan taşıtların görüntüleri beş yıl süre ile saklanır. Tarama sonucunda taşıtın aranmasına karar verilmesi ve arama sonucunda idari/adli takibat yapılmasını gerektirir bir durumla karşılaşılması halinde taşıtın tarama görüntüleri takibat sonucu kesinleşinceye kadar saklanır.
(2) Her üç ayda bir tarama görüntüleri yedeklenerek arşivlenir. Eş zamanlı yedekleme sistemi olmayan sahalarda günlük olarak yedekleme işlemi yapılır.
Yakalama bilgileri
MADDE 49 - (1) Sistemler vasıtasıyla yapılan yakalamalara ilişkin görüntü ve bilgiler ayrı bir dosyada elektronik ortamda saklanır.
BEŞİNCİ KISIM
Bagaj ve Kargo Tarama Sistemleri
BİRİNCİ BÖLÜM
Tanımlar
Tanımlar
MADDE 50 - (1) Bu Kısımda geçen;
a) Sistem: Kaçakçılıkla mücadele amacıyla kara, deniz, hava ve demiryolu sınır kapıları ile kargo ve posta gümrük işlemlerinin yürütüldüğü idarelerde eşyanın fiziki muayeneye tabi tutulmadan kontrol edilmesine yardımcı olan, farklı tür ve ebatlardaki yolcu beraberi eşya ile koli, paket ve paletleri tarayabilme özelliğine sahip olan sabit veya mobil bagaj ve kargo tarama sistemlerini,
b) Sistem Sorumlusu: Sistemde görevli operatörlerin sevk ve idaresi ile görevli personeli,
c) Operatör: Sistemin kullanılmasından sorumlu personeli,
ç) Teknik Sorumlu: Sistemde çalışacak operatörlere gerektiğinde eğitim verecek ve sistemin basit ön kademe bakım, onarım ve takibinden sorumlu olacak İdarenin bağlı olduğu ilgili Bölge Müdürlüğündeki Teknisyen/Tekniker kadrolarında görev yapan personeli,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Yer Tespiti ve Yer Değiştirme
Sistemlerin ilk yer tespiti ve yerlerinin değiştirilmesi
MADDE 51 - (1) Sistemlerin ilk yer tespiti, ihtiyaçlar dikkate alınarak Genel Müdürlük tarafından yapılır.
(2) Mobil olarak kullanılabilecek sistemlerin aynı gümrük sahasında veya bağlı bulunduğu Bölge Müdürlüğünün bağlantıları arasında yer değiştirmelerine ilişkin onay Genel Müdürlüğün uygun görüşü doğrultusunda Bölge Müdürü tarafından, Bölge Müdürlükleri arasında yer değiştirmelerine ilişkin onay doğrudan Genel Müdürlük tarafından verilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Sisteme Sevkler
Genel esaslar
MADDE 52 - (1) Sisteme sevkler veri analizi, istihbarat, ihbar veya şüphe durumunda personel ya da program tarafından gerçekleştirilir.
(2) Risk analizi, şüphe veya ihbar neticesinde tespit edilen kara, hava, deniz ve demiryolu taşıtlarındaki yolcu beraberi eşya ve bagaj ile kargolar, sisteme sevk edilerek kontrolleri gerçekleştirilir.
(3) İdare, sahanın fiziki durumunu dikkate alarak, sistemlerin kurulu olduğu alana yolcu veya kargonun yönlendirilmesine yönelik gerekli tedbirleri alır.
(4) Sistemlere sevk edilmiş yolcu veya kargonun takip ve muhafazasının gerekli olduğu hallerde yolcu veya kargo, İdare tarafından belirlenen personel nezaretinde sisteme sevk edilir.
(5) İdare tarafından, sistemlere sevk için istihbarat, veri analizi veya risk değerlendirmesi konularında eğitim almış yeterli sayıda personel görevlendirilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Personel ile İlgili Hükümler
Operatörlerin seçimi ve eğitimi
MADDE 53 - (1) Operatörlerin seçimi İdare tarafından yapılır.
(2) Operatör olarak seçilen personel Teknik Sorumlu tarafından uygulamalı eğitime tabi tutulur.
Teknik sorumlu personelin seçimi ve eğitimi
MADDE 54 - (1) Teknik Sorumlu adaylarının seçimi Genel Müdürlük tarafından yapılır ve adaylar Genel Müdürlük tarafından hizmet öncesi eğitime tabi tutulur.
(2) Hizmet öncesi eğitim çalışmalarına esas olacak teorik ve uygulamalı eğitim programları Genel Müdürlükçe planlanır ve Eğitim Dairesi Başkanlığına bildirilir.
(3) Hizmet öncesi eğitimini başarı ile bitiren personele Genel Müdürlük tarafından Eğitici Operatörlük Sertifikası verilir.
(4) Teknik Sorumlu personel, görev sahalarında İdare tarafından belirlenen yeterli sayıda personele sistemin kullanımına ilişkin eğitim vermekle yükümlüdür.
(5) Teknik sorumlu personel, süresi dolan lisansların yenilenmesi için TAEK internet sitesinden temin edilecek formları doldurarak TAEK’e gönderir ve takibini yapar. Beşinci bölümde belirtilen bakım, arıza ve onarıma ilişkin hususları takip ederek gerekli işlemleri yerine getirir.
(6) Teknik sorumlu personel, operatörlerin görevleri esnasında sistemin kullanım kılavuzlarında belirtilen sağlık ve emniyet tedbirlerini alıp almadıklarını izler ve denetler.
Sistemde görev alan personelin görev ve sorumlulukları
MADDE 55 - (1) Her vardiyada en az bir operatör görev yapar. Yeterli sayıda operatör olması halinde, ikinci bir operatör de sisteme sevk edilecek yolcuların belli bir sıra dâhilinde sisteme yönlendirilmesi, eşya, bagaj ve kargoların yerleşimi ve fiziki muayenelerinde görüntü inceleme operatörüne yardımcı olarak görevlendirilir.
(2) Sistemlerin bulunduğu sahada bir sistem sorumlusu görevlendirilir.
(3) Sistemde görev alan operatörler, sistemdeki nöbetleri süresince başka bir yerde görevlendirilemez.
Sistem sorumlusunun görev ve sorumlulukları
MADDE 56 - (1) Ekip içindeki görev dağılımı ile gerekli görev değişiklerini yapar ve operatörlerin gün içerisinde belirli zaman aralıkları ile dönüşümlü olarak çalışmalarını sağlar.
(2) Radyasyon güvenliği için gerekli tedbirleri alır. Radyasyon güvenliği önlemlerine ilişkin TAEK tarafından yayımlanan Radyasyon Güvenliği Tüzüğü ve Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği’nde belirtilen hususlara titizlikle uyulmasını sağlar.
(3) Tarama görüntülerinin yedeklenmesini sağlar.
(4) Beşinci Bölümde belirtilen bakım, arıza ve onarıma ilişkin hususları takip ederek Teknik Sorumlu ile irtibatı sağlar.
(5) Sistemde operatör olarak görev yapacak personelin kullanıcı adı ve şifre tanımlamalarını yerine getirir.
(6) Sistemde meydana gelen arızaları Teknik Cihaz Takip Programına girerek takibini yapar ve giderilen arızaların programda kapatılmasını sağlar.
Operatörün görev ve sorumlulukları
MADDE 57 - (1) Operatörün görev ve sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir:
a)Sistemin açılıp kapanması, sisteme ait her türlü ikaz ve acil durum uyarılarının takibi ile taramayı başlatmak,
b) Sistem tarafından verilen aksaklık ve arıza uyarı mesajlarının takibini yaparak, aksaklık ve arıza durumunda sistem sorumlusu ile irtibata geçmek,
c) Bagaj ve kargoya ait görüntünün analizi sonucunda şüpheli bir durum olup olmadığını belirlemek,
ç) Riskli bulduğu bagaj ve kargoları fiziki muayene için ilgili personele yönlendirmek,
d) Nöbet değişimlerinde önem arz eden konular hakkında nöbeti devralan operatöre bilgi vermek.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Bakım ve Onarım
Bakım ve onarım
MADDE 58 - (1) İdare, sistemlerin bakım ve onarımlarının hizmetin etkinliğini aksatmayacak şekilde düzenli olarak yapılıp yapılmadığını teknik sorumlu vasıtasıyla takip ederek bakım raporları muhafaza eder.
(2) Sistemin ön kademe olarak tarif edilen basit arızalarının giderilmesi ile sistemde periyodik olarak yapılması gerekli kalibrasyon işlemleri teknik sorumlu tarafından gerçekleştirilir.
(3) Sistemlerde meydana gelecek diğer arıza durumlarında ivedilikle Teknik Sorumlu ile irtibata geçilir. Teknik Sorumlu firmaya durumu arıza bildirim formuyla bildirir. Sistemlerde meydana gelen her türlü arıza ve firma tarafından arızaya yapılan müdahaleye ilişkin bilgiler teknik sorumlu tarafından kayda alınır.
(4) Bakım ve onarım sözleşmelerinde belirtilen süre sınırlarının aşılması ile bakım ve onarımların zamanında yapılmaması durumunda ilgili firmaya cezai işlem uygulanır.
(5) Sistemlerde meydana gelen arıza veya hasara üçüncü kişiler tarafından sebep olunması durumunda teknik sorumlu derhal firma ile irtibata geçer. Firma tarafından tespit edilen tahmini bedelin şoför, taşıyıcı firma ya da acente tarafından ödenmesi için Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre işlem tesis edilir. İdare tarafından bu işlemlere ilişkin hazırlanan tutanak mahallinde muhafaza edilir ve tutanağın bir örneği Genel Müdürlüğe iletilir.
ALTINCI BÖLÜM
Görünürlük
Radyasyon uyarı işareti
MADDE 59 - (1) Sistemlerin dışına bir örneği EK-3’te yer alan Türkçe radyasyon uyarı işareti yerleştirilir.
Logo
MADDE 60 - (1) Tarama sistemlerinin dışında ve kabinin içinde Bakanlık Kurumsal Kimlik Kılavuzuna uygun olarak Bakanlık logosu ve grafik öğeleri kullanılır.
YEDİNCİ BÖLÜM
Gizlilik ve Verilerin Saklanması
Tarama bilgisinin gizliliği
MADDE 61 - (1) Tarama görüntüleri ile taramanın ihbara dayalı yapıldığına ilişkin bilginin gizliliği esastır. Bu bilgi; görevli olmayan personel dâhil yolcu, taşıt sürücüsü, gümrük müşaviri, eşya sahibi, acente veya bunların temsilcileri ile hiçbir şekilde paylaşılamaz.
Verilerin saklanması
MADDE 62 - (1) Tarama sonucunda bagaj veya kargonun aranmasına karar verilmesi ve arama sonucunda idari/adli takibat açılmasını gerektirir bir durumla karşılaşılması halinde Sistem Sorumlusu personel tarafından bagaj ve kargonun tarama görüntüleri dijital ortamda takibat sonuçlanıncaya kadar saklanır.
Yakalama bilgileri
MADDE 63 - (1) Sistemler vasıtasıyla yapılan yakalamalara ilişkin görüntü ve bilgiler ayrı bir dosyada elektronik ortamda saklanır.
ALTINCI KISIM
Araç Takip Sistemi
BİRİNCİ BÖLÜM
Tanımlar
Tanımlar
MADDE 64 - (1) Bu Kısımda geçen;
a) Aktivasyon: İzlemesi gerçekleştirilecek olan taşıt, eşya ve mobil ünite bilgilerinin yazılım üzerinden eşleştirilerek izlemenin başlatılması işlemini,
b) Deaktivasyon: Mobil ünite takılarak (aktive edilerek) izlemesi yapılan taşıtlara ait izleme işleminin yazılım üzerinden sonlandırılması işlemini,
c) Elektronik form: EK-13’te belirtilen, Genel Müdürlük ve idareler arasındaki bilgi akışını sağlayan ve yazılım ile bütünleşik bir şekilde çalışan formu,
ç) İdare: EK-18’de belirtilen Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat Müdürlükleri ile bunlara bağlı Bölge ve Kısım Amirliklerini, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat Müdürlüklerinin bulunmadığı yerlerde ise Gümrük Müdürlüklerine bağlı Gümrük Muhafaza Bölge ve Kısım Amirliklerini,
d) İzleme: Transit rejimi altında riskli eşya taşıyanlar öncelikli olmak kaydıyla taşıtların mobil ünite takılmak suretiyle yazılım üzerinden sürekli olarak ve gerektiğinde mobil ekipler vasıtasıyla izlenmesini,
e) Mobil Ünite: İzlemeyi gerçekleştirmek üzere taşıtlara takılan elektronik takip cihazını,
f) Operatör: Sistemin kullanılmasından sorumlu izleme ve saha operatörünü,
g) Sistem: Transit rejimi esaslarına göre eşya taşıyan taşıtların Türkiye’de seyrettikleri ve bulundukları sürede mobil üniteler ile anlık izlenmelerini sağlayan Araç Takip Sistemini,
ğ) Sistem Sorumlusu: Sistemde görevli operatörlerin sevk ve idaresi ile görevli personeli,
h) Yazılım: Sistem işlemlerinin gerçekleştirildiği yazılımı,
ı) ATS Mobil Ekibi: ATS kapsamında izlemesi yapılan araçları donanımlı mobil ekip aracıyla takip eden ve araçlara gerektiğinde müdahalede bulunan ekibi,
i) Eğitici operatör: Sistemde görev alacak kişileri eğiten ve yetiştiren personeli,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Sistemin Kullanımı
Sistemin kullanımı ve idarelerin yükümlülüğü
MADDE 65 - (1) Sistem, mobil ünite takılan taşıtın belirli zaman aralıklarıyla konum bilgisini yazılım üzerinden gösterir ve izlenmesine yardımcı olur.
(2) Sistem, mobil ünite takılan taşıtların; konumunun, konum bilgisi üzerinden geçmiş güzergâhının, güzergâhından sapmalarının, normal seyre uygun olmayan durma veya beklemelerinin yazılımda yeri işaretlenmiş belirli bölgelere girmelerinin tespit edilmesine yardımcı olur.
(3) İzleme için sevkler; genel ve yerel risk kriterleri, ilgili İdaredeki mobil ünite cihaz sayısı ve transit taşıt sayısına bağlı olarak idarece yapılır.
(4) İdareler, sistem ve mobil üniteleri sağlam ve çalışır durumda tutmak ve kullanımının sürekliliğini sağlamakla yükümlüdür.
(5) İzlemenin idareler tarafından gerçekleştirilmesi esastır. Genel Müdürlük (Komuta Kontrol Merkezi) tarafından gerçekleştirilen izleme, idarelerin izleme sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
(6) İdareler stoklarında bulunan mobil ünite cihazları bitmeden, günlük ve haftalık bazda takılan ortalama mobil ünite sayısını ve cihazların idareler arası sevki esnasında geçen süreyi de hesaba katarak Genel Müdürlükten (Komuta Kontrol Merkezi) Elektronik form vasıtası ile mobil ünite cihazı sevk edilmesini talep etmek ve her an acil durumlarda kullanılabilecek yeterli sayıda mobil ünite cihazını stoklarında bulundurmakla yükümlüdürler.
Sisteme sevkte genel esaslar
MADDE 66 - (1) İzlenecek taşıtlar personel marifetiyle veya programlar aracılığıyla tespit edilir. Risk analizine dayalı sevk işleminin gerçekleştirebilmesi için Araç Takip Sisteminde görevli personelin Bakanlık tarafından kullanılmakta olan transit işlemleri ile ilgili BİLGE, GÜVAS ve diğer ilgili programlara erişimi Bölge Müdürlükleri tarafından sağlanır.
(2) Personel marifetiyle yapılan sevkler risk analizine dayalı olarak gerçekleştirilir ve sevk taleplerinde risk unsurları detaylı olarak belirtilir.
(3) Gümrük ve Kaçak İstihbarat Müdürlüklerinde görevli Muhafaza Amir ve memurları ile muayene memurları tarafından yapılan değerlendirme sonucunda riskli olduğu belirlenen ve mobil ünite takılması istenilen taşıtlar EK-4’te yer alan ATS Mobil Ünite Takılmasına İlişkin Talep Formu doldurulmak suretiyle İdareye intikal ettirilir.
(4) Operatörler, risk unsuru yeterli düzeyde belirtilmemiş olan sevkler için ilave bilgi istemeye, risk unsuru hiç belirtilmemiş olan sevkler ile sistemin kurulu bulunmadığı idarelere yapılan izleme taleplerini ise yeniden değerlendirilmek üzere iade etmeye yetkilidir. Gümrük Genel Tebliği’nin (TIR İşlemleri) (Seri No: 1) 8 inci maddesinde belirtilen güzergâh sürelerine ve ortak transit rejimi süreleri hariç transit sürelerine aykırı bir durum gördüğü takdirde verilen sürenin azaltılmasını ve/veya düzeltilmesini istemeye yetkilidir.
(5) Operatörler yeterli mobil ünite bulunmadığı durumlarda talep formunun alt kısmındaki bölümü doldurarak ilgili birimleri yazılı olarak bilgilendirir.
(6) Ülke güvenliği açısından yüksek risk taşıyan taşıtlar ile ülke sınırları içerisinde bırakılma riski yüksek olan eşyayı taşıyan taşıtların izlenmelerine öncelik verilir.
(7) Sevklerin mevzuatla belirlenen istisnai durumlar çerçevesinde yapılması halinde izleme yapılmaz ve duruma ilişkin gerekli meşruhat düşülür.
(8) Genel Müdürlük tarafından da gerektiğinde riskli görülen taşıtlar izleme için sevk edilebilir.
(9) Genel Müdürlük gerektiğinde izleme için sevk edilen taşıtları tarama sistemlerine sevk etmeye ve bu işlemler tamamlanmadan taşıtların gümrüklü sahayı terk etmesini engellemeye yetkilidir.
ÜÇÜNCÜ[2] BÖLÜM
Aktivasyon, Mobil Ünitenin Takılması, İzleme, Deaktivasyon, Taramaya ve Aramaya Sevk
Aktivasyon
MADDE 67 - (1) Aktivasyonu gerçekleştirilecek mobil ünite öncelikle açık konuma getirilir ve yazılım üzerinden anlık konum bilgisi alınarak çalışıp çalışmadığı tespit edilir. Anlık konum bilgisi alınamayan mobil ünitenin aktivasyonu yapılmaz.
(2) Aktivasyon işlemi, operatörler tarafından, yazılımın aktivasyon bölümünde istenilen bilgiler doldurularak gerçekleştirilir. Bakanlığın diğer programları ile entegrasyon gerçekleştirildiği durumlarda bu bilgiler otomatik olarak çağırılır.
(3) Aktivasyon bölümünde bulunan not kısmına, ayrıntılı olarak mobil ünitenin takılı olduğu yer/yerler yazılır. Ayrıca, taşıta hangi sebeplerle mobil ünite takıldığı, risk analizi sonucu tespit edilen konular ile taşıtta ve şoförde dikkat çeken hususlar ile eşyaya ilişkin açıklama yazılır. Not kısmına İdare ya da operatör tarafından uygun görülen diğer hususlar da girilebilir. Aktivasyon esnasında herhangi bir sebeple not girilememesi durumunda, en kısa sürede güncelleme yapılarak notlar girilir.
(4) Aktivasyon işleminin gerçekleştirilememesi durumunda, öncelikle başka bir mobil ünite ile aktivasyon yapılmaya çalışılır. Aktivasyon işleminin yine yapılamaması halinde, görevli operatör tarafından Genel Müdürlüğe ivedilikle bilgi verilir.
(5) Aktivasyon işlemi sırasında girilen bilgilerin yanlış olduğunun anlaşılması halinde derhal Genel Müdürlüğe haber verilerek, doğru bilginin girilmesi sağlanır.
(6) Aktivasyon işleminin gerçekleştirilmesini müteakip, yazılım üzerinden üç nüsha Mobil Ünite Taahhütnamesi düzenlenir ve ilgili memur ile araç şoförü adına açılmış olan bölümler imzalanır. Çıktı alınamaması durumunda EK-5’te bulunan taahhütname elle doldurularak imzalanır. Taahhütnamenin bir nüshası işlemin yapıldığı İdarede kalır, diğer iki nüsha şoföre teslim edilir. Şoför her iki nüshayı, deaktivasyon işleminin yapılacağı İdareye teslim eder. İdarece teslim alınan nüshalar ilgili personel tarafından imzalanır ve bir nüshası şoföre verilir, diğer nüshası İdarede saklanır.
Mobil ünitenin takılması
MADDE 68 - (1) Aktivasyon işlemi tamamlandıktan sonra mobil ünite, taşıtın çekici veya dorsesi üstünde veya altında bulunan uygun yere saha operatörü tarafından monte edilir. Mobil ünite taşıta monte edilmesi için hiçbir şekilde başka bir görevliye ya da şoföre teslim edilemez.
(2) Mobil ünitenin takılmasında aşağıdaki hususlara dikkat edilir:
a) Mıknatıs bulunan taban kısmı düz ve pürüzsüz bir yüzeye sabitlenir ve mobil ünite yol ile paralel olacak şekilde yerleştirilir.
b) Mobil ünite hiçbir şekilde egzoz borusu gibi aşırı sıcak ve yakıt deposu veya yemek dolabı gibi araçtan ayrılması kolay yerlere sabitlenmez.
c) Mobil ünite çekicinin ya da dorsenin üstüne takıldığında doğrudan gökyüzünü görmesi esastır.
ç) Mobil ünite dorsenin altına yerleştirildiği takdirde, yoldan yansıma yoluyla gökyüzünü görebilecek pozisyonda olur ve mobil ünite ile zemin arasında uyduları görebilmesini engelleyen metal parçalar bulunmaz.
(3) Mobil ünite monte edildikten sonra izleme operatörü tarafından ivedilikle konum bilgisi yazılım üzerinden kontrol edilir ve konum bilgisinin alınmasını müteakip taşıtın çıkışına izin verilir.
İzleme
MADDE 69 - (1) Mobil ünite takılan taşıtları izleme işlemi; aktivasyonun gerçekleştirildiği ve deaktivasyonun gerçekleştirileceği gümrük sahasında görev yapan operatörler, taşıtın güzergâhı üzerinde yer alan idarelerde görevli operatörler ve mobil ekipler tarafından, koordinasyonun sağlanması amacıyla da Genel Müdürlük tarafından, yazılım üzerinden hem anlık olarak hem de geçmişe yönelik olarak gerçekleştirilir.
(2) İzleme esnasında, yazılımın uyarı vermesi ve/veya operatör tarafından taşıtın hareketlerinin riskli veya şüpheli olarak değerlendirilmesi durumlarında, izleme yapan operatör tarafından yazılıma ek not girilerek durumu açıklayan bilgiler belirtilir ve en yakın İdareye bilgi verilir.
Deaktivasyon
MADDE 70 - (1) Operatörler, yazılım ile üzerinde mobil ünite takılı taşıtları düzenli olarak kontrol eder ve taşıtların Türkiye Gümrük Bölgesini, mobil ünite takılı olduğu halde terk etmesini önleyecek tedbirleri alır.
(2) Transit eşya taşıyan ve mobil ünite takılarak antrepolara gönderilen taşıtlarda takılı bulunan mobil ünite cihazları ilgili Gümrük İdaresi nezdinde antrepoda sökülerek teslim alınır.
(3) Deaktivasyon işleminden önce mutlaka yazılımda taşıta ilişkin bilgiler, geçmiş izleme, raporlar, notlar ve ek notlar kontrol edilir. Mobil ünite hiçbir şekilde başka bir görevli ya da şoför tarafından sökülemez.
(4) Mobil ünitenin sökülmesinden sonra operatör, yazılım üzerinden kullanıcı hesabını kullanarak ve mobil ünite üzerinde bulunan cihaz kimlik numaralarını kontrol ederek deaktivasyon işlemini gerçekleştirir.
(5) Operatör, deaktivasyon işlemleri kısmındaki not bölümüne usulsüzlük, tarama sistemine sevk, tam tespit, notlara ilişkin yapılanlar, Komuta Kontrol Merkezi ya da başka bir İdareden gelen talebin sonucu gibi bilgileri ayrıntılı bir şekilde yazar.
(6) Deaktivasyonu yapılan mobil ünite saha operatörü tarafından derhal şarja takılır, şarja takılmadan ve batarya tamamen doldurulmadan başka bir taşıta takılamaz.
Taramaya ve aramaya sevk
MADDE 71 - (1) Deaktivasyon işlemi esnasında operatör tarafından yapılan incelemelerde şüpheli bir durumun varlığına kanaat getirilmesi halinde operatör, nedenleri tutanakla belirtilerek;
a) Araçların Araç ve Konteyner Tarama Sistemlerine sevk edilerek kontrol edilmesini sağlamaya,
b) Araçların tam ve kısmi muayenesinin yaptırılması amacıyla muayeneye sevk etmeye,
yetkilidir.
DÖRDÜNCÜ[3]BÖLÜM
İdarelerin Sorumluluk Sahaları, ATS Mobil Ekipleri ve Taşıtlara Müdahale
İdarelerin sorumluluk sahaları
MADDE 72 - (1) Sistem kapsamında idarelerin sorumluluk alanları, Bakanlık Makamınca belirlenen Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüklerinin görev ve sorumluluk alanlarıdır.
ATS mobil ekipleri
MADDE 73 - (1) İdarenin sorumluluk alanında bulunan araçlara müdahale edilmesi gereken durumlar için, ATS kullanımı eğitimi almış Muhafaza amiri ve memurlardan oluşan bir ATS Mobil Ekibi oluşturulması esastır. İdarelerin sorumluluk alanları Ek-18’de belirtilmiştir.
ATS mobil ekiplerinin görevleri ve taşıtlara müdahale
MADDE 74 - (1) ATS Mobil Ekiplerinin görevleri aşağıda belirtilmiştir:
a) Alınan talimat üzerine, gerekli teknik donanım ve güvenlik önlemlerini alarak aracın bulunduğu koordinata doğru hareket edilir. Mobil ekip aracının kendisinin ve izlenen taşıtın koordinat bilgileri, mobil ekip aracında erişim sağlanan yazılım üzerinde sürekli olarak kontrol edilir.
b) Taşıtın bulunduğu yere ulaşıldığında, doğrudan müdahale edilmeyerek yeterli bir mesafeden gözetim altında tutulur. Taşıtın görev bölgesi dışına çıkması halinde ilgili mobil ekip ile irtibata geçilerek izleme görevi bu ekibe devredilir. Herhangi bir sebeple devir işleminin gerçekleştirilememesi halinde izleme ilgili mobil ekip tarafından devam ettirilir. Gerektiğinde Genel Müdürlük ile koordineli olarak izleme gerçekleştirilir.
c) Taşıta müdahale sırasında şüpheli bir durumun mevcut olması veya mobil ünitenin yerinde olmadığının ya da zarar gördüğünün tespit edilmesi halinde;
1) Mobil ekip tarafından; olaya ilişkin bir tutanak tanzim edilir ve ivedilikle Genel Müdürlüğe gönderilir. EK-5’teki Taahhütname esas alınarak Genel Müdürlüğün tayin edeceği mobil ünite bedeli ya da hasar bedeli şoför veya taşıyıcı firmadan talep edilir ve İhbar programına kayıt düşülür. Bedel ödeninceye kadar aracın Türkiye Gümrük Bölgesini terk etmesine izin verilmez.
2) Mobil ünitenin sökülmesi durumunda, cihaz deaktivasyonun yapılacağı İdareye kargo ile gönderilir; ATS yazılımına ek not girilir ve telefonla ve/veya elektronik form ile İdareye ve Genel Müdürlüğe bilgi verilir. Ayrıca bir tutanak tanzim edilerek hem İdareye hem de Genel Müdürlüğe bildirilir.
ç) Gümrük idareleri tarafından fiziki gözetimin ve/veya taşıta müdahalenin mümkün olmaması halinde aşağıdaki işlemler gerçekleştirilir:
1) Sorumluluk bölgesine göre Emniyet Genel Müdürlüğü veya Jandarma Genel Komutanlığı taşra birimlerine öncelikle telefon ile daha sonra ise resmi yazı ile bilgi verilir.
2) Şüpheli bir durum olması veya müdahale gerektiren bir durumun ortaya çıkması halinde mobil ünitenin ve gerek görülen hususların fotoğraf ve bilgilerinin İdareye gönderilmesi talep edilir.
3) İdare tarafından, alınan bilgi ve belgelere istinaden yazılıma ek not girilir.
4) Olayın mahiyetine göre Genel Müdürlüğe bilgi verilir.
d) Mobil Ekip araçlarının yakıt ihtiyaçları, Bakanlık Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı veya Bölge Müdürlüğünce “Taşıt Tanıma Sistemi” kullanılarak karşılanır.
BEŞİNCİ[4]BÖLÜM
Operatör ve Eğitici Operatörlerin Seçimi ve Eğitimi
Operatörlerin seçimi ve eğitimi
MADDE 75 - (1) Operatörlerin seçimi İdare tarafından yapılır.
(2) Operatör olarak seçilen personel, Eğitici Operatörler tarafından uygulamalı eğitime tabi tutulur.
(3) İdare, operatörler herhangi bir nedenle görevinden ayrılmadan önce yerlerine yeterli sayıda personel görevlendirir ve sistemin kullanımı konusunda yeni görevlendirilen personelin eğitim almalarını sağlar.
Eğitici operatörlerin seçimi ve eğitimi
MADDE 76 - (1) Eğitici Operatör adaylarının seçimi ilgili idarelerin talebi üzerine Bölge Müdürlüklerince yapılır.
(2) Eğitici Operatör adayı olarak seçilen personel Genel Müdürlük tarafından hizmet öncesi eğitime tabi tutulur.
(3) Hizmet öncesi eğitim çalışmalarına esas olacak teorik ve uygulamalı eğitim programları Genel Müdürlükçe planlanır ve Bakanlık Eğitim Dairesi Başkanlığına bildirilir.
(4) Hizmet öncesi eğitimini başarı ile bitiren personele Genel Müdürlük tarafından Eğitici Operatörlük Sertifikası verilir.
(5) Eğitici operatörler görev sahalarında yeterli sayıda personele sistemin kullanımına ilişkin eğitim vermekle yükümlüdür.
(6) Görevlendirilecek Sistem Sorumlusunun seçimi ve yetiştirilmesi için de bu madde hükümleri uygulanır.
ALTINCI[5] BÖLÜM
Sistem Sorumlularının ve Operatörlerin Görevlendirilmesi, Görev ve Sorumlulukları
Sistem sorumlusunun görevlendirilmesi, görev ve sorumlulukları
MADDE 77 - (1) Genel Müdürlükte ve sistemin kurulduğu her İdarede bir Sistem Sorumlusu görevlendirilir. Sistem Sorumlusu aşağıdaki görevleri yerine getirir:
a) Operatörler arasında görev dağılımını yapmak, nöbet listelerini hazırlamak, gerekli görev değişikliklerini sağlamak ve operatörlerin gün içerisinde belirli zaman aralıkları ile dönüşümlü olarak tüm işlerde çalışmalarını sağlamak,
b) Elektronik formların düzenli olarak kontrol edilmesini sağlamak,
c) Elektronik form yazılım üzerinden doldurulamadığı takdirde EK-13’te yer alan formu doldurarak Genel Müdürlüğe ve ilgili idarelere faks ile göndermek,
ç) Gümrük Müdürlüğü tarafından yapılan sevkleri değerlendirmek, Genel Müdürlükçe riskli görülerek izlenmesi istenilen araçlarla ilgili talepleri yerine getirmek,
d) Sekizinci Bölümde belirtilen bakım, onarım ve arızaya ilişkin hususların takibini sağlamak,
e) İzlemesi gerçekleştirilen taşıtlar, yakalamalar ve işlem yapılan taşıtlara ilişkin verilerin düzenli olarak tutulmasını sağlamak,
f) Şifre işlemlerinin zamanında ve güvenli olarak yerine getirilmesini sağlamak,
g) Operatörlük görevinden ayrılan personelin şifre iptal işlemlerinin takibini yapmak.
Operatörlerin görevlendirilmesi
MADDE 78 - (1) İdarelerde her vardiyada biri izleme, biri saha olmak üzere en az iki operatör görev yapar.
(2) Operatörler, Sistem Sorumlusuna karşı sorumludur.
(3) Sistemde görev alan operatörlere zorunlu haller dışında başka görev verilemez.
İzleme operatörünün görev ve sorumlulukları
MADDE 79 - (1) İzleme operatörünün görev ve sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir:
a) Sorumluluk bölgesine gelen ve sorumluluk bölgesinden giden veya transit geçen taşıtları izlemek,
b) Saha operatörü ile sürekli olarak iletişim halinde bulunmak ve aktivasyon/deaktivasyon işlemlerini bu Yönergede belirtilen şekilde gerçekleştirmek,
c) Alarm veren ya da şüpheli hareketleri olan riskli taşıtları izlemek, gerek görmesi durumunda yazılımda bu araçlarla ilgili güncelleme notu girmek,
ç) Bir sonraki vardiyadaki operatörlerin bilgilenmesi amacıyla nöbet defterine gerekli notları yazmak,
d) Riskli görülen taşıtlara ilişkin ilgili birimleri bilgilendirmek,
e) Taşıt görev bölgesinde ise İdaresindeki mobil ekipleri yönlendirmek,
f) Alarm veren ya da şüpheli hareketleri olan taşıtlara mobil ekiplerin yönlendirilmesini sağlamak üzere Genel Müdürlüğü bilgilendirmek,
g) Taşıtların hareket gümrük idaresince verilmiş olan güzergâhlara ve güzergâh süresine uyup uymadığını taşıtın geçmiş izlemesine bakarak kontrol etmek, güzergâhtan sapma ve güzergâh süresini aşma tespit edilmişse mevzuatta öngörülen usulsüzlük cezalarının uygulanması amacıyla ilgili gümrük müdürlüğüne bildirimde bulunmak,
ğ) Yazılım üzerinden, gelen-giden elektronik formların takibini ve bununla ilgili yazışmaları yapmak,
h) Gerektiğinde saha operatörünün görevlerini yerine getirmek.
Saha operatörünün görev ve sorumlulukları
MADDE 80 - (1) Saha operatörün görev ve sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir:
a) Mobil ünitelerin taşıtlara takılması ve taşıtlardan sökülmesi işlemini gerçekleştirmek ve izleme operatörü ile telsiz ve/veya diğer iletişim araçlarıyla sürekli olarak iletişim halinde bulunmak,
b) Mobil ünitelerin, bir sonraki aktivasyona kadar düzenli bir şekilde stoklanmasını sağlamak,
c) Mobil ünitelerin deaktivasyon sonrası bataryaları tamamen dolacak şekilde şarj edilmelerini sağlamak,
ç) İzleme için sevk yapmak ve sevk taleplerine ilişkin ön değerlendirmeyi yaparak talepleri Sistem Sorumlusuna sunmak,
d) Gümrük Müdürlüğü, Genel Müdürlük ve diğer kurumlar ile yazışmaları takip etmek,
e) Mobil ünite stok bilgilerini takip etmek ve stoklarda azalma olması durumunda Genel Müdürlüğe bildirimde bulunmak,
f) Gerektiğinde izleme operatörünün görevlerini yerine getirmek.
YEDİNCİ[6] BÖLÜM
Bakım ve Onarım
Bakım
MADDE 81 - (1) Mobil ünitelerin bakımı, hizmetin etkinliğini aksatmayacak şekilde İdare tarafından düzenli olarak yaptırılır ve bakım raporları dosyalanarak muhafaza edilir.
(2) Firma tarafından garanti süresi içinde yapılan bakımlar ile garanti sonrası dönemde sözleşmeye bağlı olarak yürütülen bakımların takibi İdare tarafından yapılır.
(3) Genel Müdürlük tarafından arıza süreleri hesaplanarak bakım ve onarım sözleşmelerinde belirtilen süre sınırlarının aşılması halinde firmaya gerekli cezai işlem uygulanır.
Onarım
MADDE 82 - (1) Mobil ünitelerde meydana gelecek herhangi bir arıza durumunda, İdare ivedilikle Komuta Kontrol Merkezi ile irtibata geçer ve saha operatörü tarafından yazılımda mobil üniteye ilişkin “arızalı” seçeneği işaretlenir. İdare, mobil üniteyi doğrudan üretici firmanın onarım merkezine hızlı kargo ile gönderir ve Komuta Kontrol Merkezi'ni bilgilendirir. İdare, mobil ünitelerin kargo taşıma ücretlerine ilişkin yeterli bütçeyi ayırır. Komuta Kontrol Merkezi tarafından, bulunması durumunda, üretici firmanın arıza bildirim programına erişim sağlanarak ilgili bilgiler doldurulur. Mobil ünitelerde meydana gelen her türlü arıza ve üretici firma tarafından arızaya yapılan müdahaleye ilişkin bilgiler Komuta Kontrol Merkezi tarafından elektronik ortamda kayda alınır.
(2) Şoförün veya taşıyıcı firmanın ihmali ve kasıtlı eylemi sonucu mobil ünitenin arızalanması, kırılması veya kaybolması hallerinde EK-5'te yer alan taahhütnameye uygun olarak işlem yapılır. Bu tür durumlarda Komuta Kontrol Merkezi'ne derhal bilgi verilir ve mobil ünite cihaz bedeli ya da hasar bedeli, şoför ya da taşıyıcı firma tarafından ilgili idarenin saymanlığına ödenmeden aracın gümrüklü sahayı veya Türkiye Gümrük Bölgesini terk etmesine izin verilmez. Yatırılan ücrete dair ödeme belgesinin bir örneği Komuta Kontrol Merkezi'ne gönderilir. Sistemin normal bir şekilde kullanımı esnasında oluşan hafif kırıklar, çizikler veya etiket soyulmaları gibi zararların oluşması durumunda şoför ve operatörler sorumlu tutulmaz.
(3) Mobil ünitenin kullanılamayacak durumda olmasının üretici firma tarafından teyit edilmesi ya da mobil ünitenin yerinde olmaması durumlarında demirbaş kayıtlarından düşümü Genel Müdürlük tarafından yapılır.
(4) Mobil ünitelerde meydana gelen arızaların giderilmesi ve mobil ünitelerin İdareye gönderilmesinden sonra saha operatörü yazılımda mobil ünite için belirtilmiş olan “arızalı” seçeneğini kaldırır ve Komuta Kontrol Merkezi'ne bilgi verir. Sonuçlara ait bilgiler Komuta Kontrol Merkezi tarafından elektronik olarak kayda alınır.
SEKİZİNCİ[7]BÖLÜM
Gizlilik ve Verilerin Saklanması
İzleme bilgisinin gizliliği
MADDE 83 - (1) Sistem üzerinde yer alan tüm bilgilerin gizliliği esastır. Bu bilgi; taşıt sürücüsü, gümrük müşaviri, eşya sahibi, acente veya bunların temsilcileri gibi kişiler ile görevli olmayan personelle hiçbir şekilde paylaşılmaz.
(2) Yazılımın ara yüzü ve içeriği hiçbir şekilde birinci fıkrada belirtilen kişilere gösterilmez ve bunlara ilişkin bilgi verilmez.
(3) Adli makamlar ile Genel Müdürlükçe uygun görülen kurumlara ve yetkililere sisteme ve yazılıma ilişkin bilgiler verilebilir.
Şifre
MADDE 84 - (1) İdareler, yazılıma erişim için yeni kullanıcı şifre taleplerini elektronik form vasıtasıyla Genel Müdürlüğe iletir.
(2) Genel Müdürlükçe kullanıcı hesabı verilmesi uygun görülen operatörlerin geçici şifreleri elektronik form ile gönderilir ve formu ilk okuyan operatör tarafından Sistem Sorumlusu ve geçici şifreleri verilen operatörler bilgilendirilir. Operatörler elektronik form ile şifrelerini değiştirdiklerini teyit etmedikçe Genel Müdürlükçe izleme yapılan taşıtları görme yetkisi verilmez.
(3) Herhangi bir sebeple Sistem Sorumlusu ve operatörlerin kullanıcı hesaplarının silinmesi talebi elektronik form ile Genel Müdürlüğe iletilir. Genel Müdürlük, talebin sonucunu İdareye elektronik form ile bildirir.
(4) Kullanıcı şifrelerinin gizliliğinden sistem sorumluları ve operatörler sorumlu olup, düzenli aralıklarla şifrelerini değiştirirler.
Verilerin saklanması
MADDE 85 - (1) Yazılımda bulunan bütün bilgiler ve kayıtlar Bakanlık merkezinde bulunan sunucuda sürekli olarak tutulur ve şifresi olan operatörler ve yetkililer tarafından erişim sağlanır.
(2) İzlemeye ilişkin diğer belgeler İdare tarafından bir yıl süre ile saklanır. İzleme sonucunda taşıtın aranmasına karar verilmesi ve arama sonucunda idari/adli takibat açılmasını gerektirir bir durumla karşılaşılması halinde söz konusu belgeler takibat sonucu kesinleşinceye kadar saklanır.
(3) Sistem vasıtasıyla yapılan yakalamalara ilişkin görüntü ve bilgiler ayrı bir dosyada İdare tarafından elektronik ortamda saklanır ve Genel Müdürlüğe gönderilir.
YEDİNCİ KISIM
Radyasyon Tespit Sistemi
BİRİNCİ BÖLÜM
Tanımlar
Tanımlar
MADDE 86 - (1) Bu Kısımda geçen;
a) İdare: Radyasyon tespit sisteminin yönetiminden sorumlu taşra idaresini,
b) Sistem: Kaçakçılıkla mücadele amacıyla, kara, deniz, hava ve demiryolu sınır kapılarında, eşyanın radyasyon kontrolüne yardımcı sabit ve el tipi radyasyon tespit sistemlerini,
c) Sistem Sorumlusu: Sistemde görevli operatörlerin sevk ve idaresi ile görevli personeli,
ç) Operatör: Sistemin kullanılmasından sorumlu personeli,
d) Teknik Sorumlu: Sistemde çalışacak operatörlere gerektiğinde eğitim veren ve sistemin basit ön kademe bakım, onarım ve takibinden sorumlu olan İdarenin bağlı olduğu ilgili Bölge Müdürlüğündeki teknisyen/tekniker kadrolu personeli,
e) TAEK: Türkiye Atom Enerjisi Kurumunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Yer Tespiti ve Yer Değiştirme
Sistemlerin ilk yer tespiti ve yerlerinin değiştirilmesi
MADDE 87 - (1) Sistemlerin ilk yer tespiti, ihtiyaçlar dikkate alınarak, Genel Müdürlük tarafından yapılır.
(2) Bölge Müdürlüklerinin yer değişikliklerine ilişkin talepleri Genel Müdürlükçe sonuçlandırılır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Sistemin Kullanımı
Genel esaslar
MADDE 88 - (1) Gümrük sahalarının giriş-çıkış kontrol noktalarında bulunan sabit panel sistemlerin uyarı vermesi durumunda, uyarıya neden olan kişi, eşya veya taşıt sistemden tekrar geçirilerek uyarının doğruluğu test edilir.
(2) Sistemlerin tekrar uyarı vermesi durumunda uyarıya neden olan kişi, eşya veya taşıt arındırılmış güvenli bir alana sevk edilerek ve gerekli önlemler alınarak radyasyon el dedektörleri vasıtasıyla ikinci seviye radyasyon kontrolü yapılır. Alınan radyasyon değerleri geciktirilmeksizin Gümrük Yönetmeliği EK-10F’de yer alan “Radyasyon Alarmı Bildirim Formu” vasıtasıyla TAEK’e bildirilir. İlgili kurumdan gelecek cevaba göre işlem yapılır.
(3) TAEK yetkilileri tarafından olay yerine gelinerek yapılan incelemelerde araç veya eşyada herhangi bir nükleer veya radyoaktif madde tespiti yapılırsa bu durum tutanak altına alınarak gerekli yasal işlemler yürütülür.
(4) TAEK'e yapılan bildirimler ve TAEK’ten gelen değerlendirmeler hakkında ilgili İdare tarafından Genel Müdürlüğe gerekli bilgiler verilir.
(5) Sistemin kurulu olduğu ancak personelin görev yapmadığı yerlerde sistemlerin takibi ve uyarıları işleticiler tarafından ivedilikle İdareye bildirilir.
(6) Sistem, Genel Müdürlük tarafından 24 saat esasına göre takip edilir. Herhangi bir alarm sinyali alınması veya TAEK görevlileri tarafından sinyal alındığının bildirilmesi durumunda, görevli personel tarafından ilgili İdare ile irtibata geçilerek bu maddede belirtilen hükümler dahilinde işlem yapılması temin edilerek sonucundan TAEK’e de bilgi verilir.
(7) Sabit sistemlerin arızalanması durumunda araç kontrolleri radyasyon el dedektörleri ile gerçekleştirilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Operatörlerin ve Teknik Sorumluların Seçimi, Eğitimi ve Görevlendirilmesi
Operatörlerin seçimi ve eğitimi
MADDE 89 - (1) Operatörlerin seçimi İdare tarafından yapılır.
(2) Operatör olarak seçilen personel teknik sorumlu tarafından uygulamalı eğitime tabi tutulur.
(3) İdare, operatörlerin herhangi bir nedenle görevlerinden ayrılmalarından önce yerlerine yeterli sayıda personel görevlendirir ve sistemin kullanımı konusunda yeni görevlendirilen personelin eğitim almalarını sağlar.
Teknik sorumlu personelin seçimi ve eğitimi
MADDE 90 - (1) Teknik sorumlu adayları Genel Müdürlük tarafından seçilir ve hizmet öncesi eğitime tabi tutulur.
(2) Hizmet öncesi eğitim çalışmalarına esas olacak teorik ve uygulamalı eğitim programları Genel Müdürlükçe planlanır ve Eğitim Dairesi Başkanlığına bildirilir.
(3) Hizmet öncesi eğitimini başarı ile bitiren personele Genel Müdürlük tarafından eğitici operatörlük sertifikası verilir.
(4) Teknik sorumlular görev sahalarında yeterli sayıda personele sistemin kullanımına ilişkin eğitim vermekle yükümlüdür.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Personel ile İlgili Hükümler
Personelinin görev ve sorumlulukları
MADDE 91 - (1) Her vardiyada en az bir personel sistemlerden sorumlu olarak görev yapar.
(2) Görevlendirilen personel 88 inci maddede belirtilen esaslara ve sistemin TAEK tarafından hazırlanan teknik kullanım talimatına göre görev yapar.
(3) Sistemin kurulu olduğu ancak personelin görev yapmadığı yerlerde sistemin uyarı vermesi halinde ivedilikle sistemin kurulu bulunduğu yere gidilerek 88 inci maddede belirtilen usul ve esaslara göre hareket edilir.
(4) Her sistemde bir Sistem Sorumlusu görevlendirilir.
ALTINCI BÖLÜM
Bakım ve Onarım
Bakım ve onarım
MADDE 92 - (1) İdare, sistemlerin bakım ve onarımlarının hizmetin etkinliğini aksatmayacak şekilde düzenli olarak yapılıp yapılmadığını takip eder ve bakım raporlarının dosyalanarak muhafaza edilmesini sağlar.
(2) TAEK veya firma tarafından yürütülen bakımların takibi teknik sorumlu ve İdare tarafından yapılır.
(3) Sistemlerde meydana gelecek herhangi bir arıza durumunda İdare ivedilikle TAEK ile irtibata geçer. Sistemlerde meydana gelen arızalar, TAEK veya ilgili firma tarafından arızalara yapılan müdahaleler ve müdahalelerin sonuçları Teknik Sorumlu personel tarafından dosyalanır ve ayrıca kayda alınır.
(4) Üçüncü kişiler tarafından sistemlere verilen zararlar idarece bir tutanağa bağlanır ve tutanağın bir örneği TAEK’e iletilmek üzere Genel Müdürlüğe gönderilir.
SEKİZİNCİ KISIM
Kapalı Devre Televizyon Sistemleri
BİRİNCİ BÖLÜM
Tanımlar
Tanımlar
MADDE 93 - (1) Bu Kısımda geçen;
a) İdare: Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat Müdürlükleri ile bunlara bağlı Bölge ve Kısım Amirliklerini, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat Müdürlüklerinin bulunmadığı yerlerde ise Gümrük Müdürlüklerine bağlı Gümrük Muhafaza Bölge ve Kısım Amirliklerini,
b) Sistem: Kapalı Devre Televizyon Sistemini (CCTV),
c) Sistem İzleme Merkezi: Sahadaki kameralardan alınan görüntülerin takip, analiz ve kayıt işlemlerinin yerine getirildiği, içerisinde monitörler, dijital kayıt cihazları, kontrol klavyeleri, güç kaynakları, bağlantı anahtarları ve diğer donanımın bulunduğu odayı,
ç) Sistem Sorumlusu: Sistemde görevli operatörlerin sevk ve idaresi ile görevli personeli,
d) Operatör: Sistemin kullanımından sorumlu personeli,
e) DVR: Dijital Kayıt Cihazlarını,
f) NVR: Network Kayıt Cihazlarını
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Yer Tespiti ve Kurulum
Kameraların kurulacağı yerlerin tespiti ve değiştirilmesi
MADDE 94 - (1) Sistemlerin ilk yer tespiti, kullanılacak kamera model ve adetleri ile sistemin teknik standartlarına yönelik ihtiyaçlar dikkate alınarak Genel Müdürlük tarafından yapılır.
(2) Kamera sistemi kurulacak gümrük sahasında İdare ve varsa işletmeci kuruluş ile birlikte Genel Müdürlük ilgili personeli tarafından fizibilite yapılarak ihtiyaçlar belirlenir.
(3) Sistemde kullanılan kameraların yer ve model değişikliği ile ilave kamera talepleri Bölge Müdürlüğünce Genel Müdürlüğe iletilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
İzleme ve Kayıt
İzleme
MADDE 95 - (1) Kameralardan elde edilen görüntüler, Sistem İzleme Merkezinde ve Genel Müdürlükte yetkili operatörler tarafından takip ve analiz edilir.
(2) İzlemenin idareler tarafından yapılması esastır. Genel Müdürlükte yapılan izlemeler idarelerin izleme yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
(3) Sistem İzleme Merkezinin ısısının normal oda sıcaklığı seviyesinde tutulması sağlanır. Özellikle klimaların yaz aylarında geceleri de çalışması sağlanır; cihazlar güneş ışığına maruz bırakılmaz ve üzeri herhangi bir şekilde kapatılmaz.
(4) Sistem İzleme Merkezine yetkili personel haricinde hiç kimsenin girişine müsaade edilmez.
Kayıtlara başvurma, arşivleme ve kayıtları silme
MADDE 96 - (1) Sisteme bağlı kameralardan alınan görüntülerin Sistem İzleme Merkezinde bulunan DVR, NVR ve diğer harici kayıt ünitelerine kaydedilmesi sağlanır.
(2) Kayıt cihazlarının görüntü çözünürlüğü, cihazların kapasitelerine göre en yüksek değer modunda tutulur. Ayrıca tüm kamera ayarları yapılacak düzenleme ile canlı izleme modunda en fazla 25 kare/saniye, kayıt modunda ise en fazla 12 kare/saniye kayıt değerlerinde sabitlenir.
(3) Kamera kayıtları kamera sayısı ve çözünürlüğe bağlı olarak asgari 60 gün süre ile tutulur. Kapasitenin dolması ile birlikte var olan ilk kayıtların üzerine son kayıtlar kaydedilir, eski kayıtlar silinir.
(4) Arşiv işleminde kayıt tarih aralığı, olay tarih ve saati ile arşivleme tarihi bilgileri kayıt saklama ünitesinin üzerine kaydedilir.
(5) Kayıtların depolama ünitelerine aktarılması aşamasında, sistem bilgisayarlarına virüs bulaşmaması için yalnızca bu işlemin yapılması amacıyla tahsis edilecek depolama üniteleri kullanılır. Kayıt aktarımından sonra bu depolama üniteleri virüs taramasına tabi tutulur ve temiz olduğu tespit edildikten sonra tekrar kullanımı sağlanır.
(6) Soruşturmaya konu olaylara ilişkin arşiv kayıtları, adli veya idari süreç sonuçlanıncaya kadar muhafaza edilir.
(7) Kayıt ünitelerinde bakım veya arızaya dayalı silme işlemi, teknik servisin raporuna istinaden, ilgili İdarenin yazılı uygun görüşü ile kayıtların yedeği alındıktan sonra operatör tarafından yerine getirilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Görevliler
Sistemde çalışacak görevliler
MADDE 97 - (1) Sistem İzleme Merkezinde sistemi kullanmak ve izlemek üzere her nöbette eğitim almış en az iki operatör görev yapar.
(2) Nöbet değişimleri ve saatleri usulüne uygun olarak kaydedilir.
(3) Operatörlerin nöbet değişimleri sistem merkezinde bulunan cihazların ve kameraların çalıştığı kontrol edildikten sonra yapılır ve nöbeti devralacak personel gelmeden görev yeri terk edilmez.
(4) Nöbet değişimlerinde önem arz eden konular hakkında nöbeti devralan memura mutlaka bilgi verilir.
(5) Mesai saatleri dışında gümrük işlemi yapılmayan ve gece nöbet tutulmayan sahalarda;
a) Sistem İzleme Merkezinde gerekli emniyet ve güvenlik önlemleri alınır.
b) Sistemde sahanın risk faktörlerine göre hareketli kameralarda otomatik tur tanımlaması, sabit kameralarda ise destekleyebilme özelliklerine göre alarm parametreleri, hareket algılama ve diğer video analitik alarm programları tanımlanarak sistemin bu yapıda kayıt yapması sağlanır.
(6) Sistemle ilgili bilgiler gizlilik arz ettiğinden görevli adli merciler ile Bölge Müdürlüğü tarafından uygun görülen diğer kişi ve kurumlar dışında hiç kimseye sistem ve tespit edilen görüntüler hakkında bilgi verilmez.
(7) Kişilik haklarının ihlal edilmemesi ilkelerine dikkat edilerek, adli soruşturmaya konu olan kaçakçılık ve asayiş olaylarına ilişkin görüntülerin basına veya diğer kurumlara verilmesi adli makamların onayına tabidir.
(8) Sistemde görevli operatörlere nöbetleri süresince izleme merkezindeki görevlerini yerine getirmelerine engel olacak başka görevler verilemez.
Sistem sorumlusunun görev ve sorumlulukları
MADDE 98 - (1) Sistem sorumlusunun görev ve sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir:
a) Ekip içindeki görev dağılımını ve gerekli görev değişikliklerini yerine getirmek,
b) Kameraların araç ve kişiyi sahaya girişinden çıkışına kadar tüm iş süreçlerinin takip edilmesini sağlamak üzere kamera gruplandırmalarını kontrol etmek, gerekli düzenlemeleri yaptırmak ve kameraların bu alanlara odaklanması için operatörlere talimat vermek,
c) Sahalarda mevcut kameraların yerlerinin değiştirilmesi gerekliliğini veya ilave kamera ihtiyaçlarını tespit ederek gerekçeli raporu ile birlikte İdareye bildirmek,
ç) Gümrük iş süreçlerinde operatör tarafından tespit edilen tıkanıklık veya yavaşlama durumlarında, sahada görevli ilgili idare amirleri ile temas sağlayarak durum hakkında bilgi vermek,
d) Operatör tarafından kameralarla tespit edilerek bildirilen ve müdahale edilmesi gereken şüpheli olaylarla ilgili olarak ilgilileri bilgilendirmek; izleme ve kamera kayıtlarının usulüne uygun yerine getirilmesini sağlamak,
e) İlgili birimlerle irtibata geçerek izlemeye engel teşkil edecek saha aydınlatması, temizlik ve bakım gibi konularda gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak; özellikle sabit ve hareketli kameraların muhafaza kutularının ön camlarının periyodik olarak temizlenmesi için gerekli tedbirleri almak,
f) Sistemle ilgili eğitimli personelin sürekliliği ve eğitim bilgilerinin yaygınlaştırılması konusunda çalışma yapmak.
Operatörlerin görev ve sorumlulukları
MADDE 99 - (1) Operatörün görev ve sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir:
a) Görevli olduğu sahanın sistem üzerinden izlemesini gerçekleştirmek,
b) Sistemin kontrolünü ve güvenliğini sağlamak,
c) Kameralardan elde edilen görüntüleri risk profilleri ve risk unsurlarına uygun kriterlere göre denetlemek,
ç) Sahalarda meydana gelebilecek kaçakçılık veya asayiş olaylarına ilişkin, olay anı ve sonrası faillerinin tanımlanabilmesine imkân tanıyacak şekilde kameraları yönlendirmek, olayın kameralarla farklı açılardan takibini sağlamak ve yakın çekim modlarıyla kayıt altına almak,
d) İzleme yapılırken tespit edilen şüpheli durumlar hakkında, ilgili Amiri ya da durumun aciliyetine göre olay mahalline en yakın görevlileri telsiz veya telefonla uyararak amirin/görevlilerin olay mahalline intikal etmelerini sağlamak ve uyarılarla ilgili bilgileri ve konunun kime bildirildiğini usulüne uygun olarak kaydetmek,
e) Şüpheli durumlarda hareketli kameralarla kişi, eşya ve taşıtların, sonradan tanınmalarını sağlayacak şekilde görüntülerini kayıt altına almak,
f) Gümrük iş süreçlerinde tıkanma veya yavaşlama riskinin olabileceği alanları (giriş-çıkış kayıt noktaları, kantar, pasaport, tescil ve muayene peronları, tarama sistemleri, CFS “konteyner yük istasyonu” sahaları gibi) detaylı olarak izlemek ve sorunların tespiti halinde ilgili Amire bilgi vermek,
g) 96 ncı madde kapsamında görüntüleri usulüne uygun olarak arşivlemek,
ğ) Nöbet esnasında tespit edilen önemli olayları yer, zaman ve kamera numarası belirtilmek suretiyle nöbet defterine kaydetmek.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Sorumluluk, Arıza ve Bakım
Sistem güvenliğinden sorumluluk
MADDE 100 - (1) Sistemin etkin ve verimli çalışmasından başta Bölge Müdürlüğü olmak üzere ilgili İdare sorumludur.
(2) Sisteme ait sabit kameraların bulunduğu alanlarda araçların uzun süreli park yaparak görüntü açılarının kapanmasına, görsel kirliliğe neden olabilecek her türlü atıkların kamera direk diplerinde stoklanmasına, kameraların görüş açılarını engelleyen alanlara bodur ağaç ve çiçeklerin dışında bitki ekimine izin verilmez. Alt yapı kablolama hatlarına ve kameralara zarar verilmemesi için gerekli tedbirler alınır.
(3) Sisteme ağ üzerinden erişim için gereken IP numaraları ve şifreleri ile operatör kullanıcı adı ve şifrelerinin gizli tutulması sağlanır.
(4) Sistem İzleme Merkezlerinde çalışan operatörler oda içerisinde bulunan sisteme bağlı tüm cihaz ve donanımları tanımak ve sistemle ilgili olmayan veya daha önce oda içinde bulunmayan herhangi bir cihaz veya donanımı tespit ettiği anda durumu Sistem Sorumlusuna bildirmekle yükümlüdür.
Arıza-bakım ve temizlik işlemleri
MADDE 101 - (1) Sistem İzleme Merkezlerinde bulunan tüm cihazların tozlanmalarına karşı teknik talimatnamede belirtilen usullere göre bakımı ve temizliği periyodik olarak aksatılmadan yapılır.
(2) Sistem İzleme Merkezinde cihazların bulunduğu kabin veya alanların zemin ve çevresel temizliğinde, cihazların hiçbir surette su ile temasına izin verilmez ve bu alanların temizliğinde paspas kullanılır. Özellikle kayıt cihazlarının kasa aksamı ve monitörlerin kimyasal bulunmayan hafif nemli bir bez yardımıyla temizlenmesi sağlanır ve temizlik sırasında cihazlar mutlaka kapalı tutulur.
(3) Sistem İzleme Merkezinde bulunan kayıt ve ağ bağlantı cihazlarına, operatörlerce yapılması gerekenler dışında, herhangi bir nedenden dolayı müdahalede bulunulamaz.
(4) Özellikle sabit ve hareketli kameraların muhafaza kutularının ön camlarının periyodik olarak temizlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması sağlanır.
(5) Meydana gelebilecek aksaklık ve arızalar EK-6’da yer alan Arıza Bildirim Formu doldurularak idare onayı ile duruma göre ilgili firma veya işletici kuruluşa iletilir. Yapılan müdahale sonucunda arızanın düzeltildiğine dair formun ilgili kısmı doldurulur. Bu formlar Sistem İzleme Merkezlerinde dosyalanıp muhafaza edilir.
(6) Sisteme bağlı alt yapı kablo ve donanımları ile saha panoları, kamera direkleri ve kameralara yönelik kazara veya kasten yapılan hasar durumlarında, hasar gören donanımın teknik servis tarafından belirlenen servis raporundaki bedelinin, kazaya sebep olan sürücü veya nakliye şirketi tarafından İdarenin bulunduğu yerdeki saymanlığa yatırılması sağlanır. Bu hususta Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre işlem tesis edilir.
(7) Sistemin ilgili satın alım sözleşmesinde belirtilen garanti süreleri içinde garanti şartlarında belirtilen hususların takibi yapılarak servis bakım firmalarından kaynaklanan ihlaller için tutanak düzenlenir ve sözleşme kapsamında cezai işlem uygulanması talep edilir.
(8) Garanti süresi sona ermiş sistemlerin yıllık bakım onarım sözleşmelerini yapmak üzere bağlı oldukları idarelere talepte bulunulur.
DOKUZUNCU KISIM
Diğer Teknik Cihazlar
BİRİNCİ BÖLÜM
Tanımlar
Tanımlar
MADDE 102 - (1) Bu Kısımda geçen;
a) İdare: Teknik cihazların kullanımından ve zimmetinden sorumlu taşra idaresini,
b) Cihaz: Kaçakçılıkla mücadeleye yönelik olarak kullanılan yoğunluk ölçüm cihazları, mobil ve sabit narkotik ve patlayıcı iz dedektörleri, videoskop/fibereskop cihazları, radyasyon tespit cihazları ile karbondioksit ölçüm cihazları, telefon veri alma setleri, TAPDK sahte bandrol tespit cihazı, araç arama çantaları, lastik sökme takma makinesi, ulusal marker cihazı ve diğer küçük ve büyük çaplı araç arama alet takım ve donanımlarını,
c) Teknik Sorumlu: Cihazları kullanacak personele eğitim verecek ve cihazların basit ön kademe bakım, onarım ve takibinden sorumlu olacak İdarenin bağlı olduğu ilgili Bölge Müdürlüğündeki teknik kadrolu personeli,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Teknik Cihazların Kullanımı ve İhtiyaçların Belirlenmesi
Genel esaslar
MADDE 103 - (1) Teknik cihazlar, kullanım kılavuzlarında belirtilen şekilde ve göreve uygun olarak kullanılır.
(2) Teknik cihazlar orijinal kılıf ve çantalarında muhafaza edilir ve taşınır.
(3) Cihazlar kullanıldıktan sonra sorumlu personel tarafından temizlenip kap ve çantalarına yerleştirilir.
(4) Teknik cihazların bataryaları ve elektrik bağlantıları kontrol edilir ve bataryalarının göreve hazır olacak şekilde şarjlarının yapılması temin edilir.
(5) Teknik cihazlar kullanılırken gerekli güvenlik önlemleri alınır ve cihazın düşme, sıkışma veya kısa devre gibi problemlerden korunması için azami dikkat gösterilir.
(6) İdare teknik cihazların sarf malzemelerinin son kullanım tarihlerini dikkate alarak kullanımını takip eder. Sarf malzemesi azalan cihazlar için ilave sarf malzemesi öncelikle bağlı olunan Bölge Müdürlüğü bütçe kaynaklarından, karşılanamaması halinde ise Bakanlık Destek Hizmetleri Dairesinden ödenek talebi yoluyla temin edilir.
(7) Kullanılacak teknik cihazlar, belirlenecek ihtiyaç listesi kapsamında Genel Müdürlükçe karşılanır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Personel ile İlgili Hükümler
Personelinin görev ve sorumlulukları
MADDE 104 – (1) Teknik cihazlara ilişkin eğitimler, üretici firma veya temsilcisi ile cihazın kullanımı konusunda eğitici olarak yetiştirilmiş Teknik Sorumlu tarafından verilir.
(2) Teknik Sorumlu adaylarının seçimi Genel Müdürlük tarafından yapılır.
(3) İdare, teknik cihazların kullanımına yönelik eğitim almış olan personeli, görev yaptığı birimdeki diğer personele kullanım konusunda eğitim vermek üzere görevlendirir.
(4) Teknik cihazın kullanımına yönelik eğitim almış olan personel, aynı zamanda cihaz sorumlusu olarak görevlendirilir ve cihazın düzenli olarak kullanımı, temizliği ile periyodik bakımlarını takip eder.
(5) Teknik Sorumlu, görev sahalarında İdare tarafından belirlenen personele teknik cihazların kullanımına ilişkin eğitim vermekle yükümlüdür.
(6) Teknik Sorumlu, dördüncü bölümde belirtilen bakım, onarım ve müdahaleye ilişkin hususları takip ederek gerekli işlemleri yerine getirir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Bakım, Onarım ve Müdahale
Bakım
MADDE 105 - (1) Teknik cihazların bakımı, hizmetin etkinliğini aksatmayacak şekilde İdare tarafından düzenli olarak yaptırılır.
(2) Teknik cihazların ön kademe bakım ve onarımları Bölge Müdürlüklerinde bu hususta eğitim almış Teknik Sorumlu tarafından gerçekleştirilir.
(3) Firma tarafından garanti süresi içinde yapılan bakımlar ile garanti sonrası dönemde bir sözleşmeye bağlı olarak yürütülen bakımların takibi, İdare ve Teknik Sorumlu tarafından yapılır. Firmaların zamanında periyodik bakım yapmaması halinde bu durum bir tutanakla İdareye bildirilir.
(4) Optik özellikleri olan cihazların temizliğine azami dikkat gösterilir; optik camlar yağ ve kirden korunarak, çizilmesine meydan vermeyecek şekilde uygun ve yumuşak cins materyallerle silinir. Optik camların temizliğinde kesinlikle tiner, eter, aseton gibi aşındırıcı maddeler kullanılmaz.
(5) Videoskop ve fiberoskop cihazlarındaki fiberoptik kabloların kılcal cam özelliği olması nedeniyle keskin kıvrımlarla katlanılmaz, çantalarında yer alan kablo kanallarına yerleştirilirken kanalın müsaade ettiği yerleştirme dışında katlanılmaz. Ağır malzemelerin altında kalmamasına, çelik hasır koruyucunun zedelenmemesine, kısa devreye maruz kalacak şekilde araçların elektrik sistemlerine temas ettirilmemesine azami itina gösterilir.
Onarım
MADDE 106 - (1) Teknik cihazlarda meydana gelecek herhangi bir arıza durumunda İdare ivedilikle ilgili Teknik Sorumluya bilgi verir. Teknik Sorumlu, ön kademe kontrol işlemi yapıldıktan sonra gerekiyorsa servis firması ile irtibata geçerek arıza konusunda ilgili işlemleri yürütür ve durumu Arıza Bildirim Formuyla firmaya bildirir.
(2) Cihazlarda meydana gelen her türlü arıza ve firma tarafından arızaya yapılan müdahale ile arızanın giderilmesine ilişkin bilgiler Teknik Sorumlu ve İdarede cihaz sorumlusu personel tarafından dosyalanır ve ayrıca Teknik Cihaz Takip Programında kayda alınır.
Müdahale
MADDE 107 - (1) Servis firmaları tarafından düzenlenen servis raporlarına göre garanti veya bakım sözleşmesi kapsamında yer almayan arızaların onarımı için gereken ödenek talepleri, İdare tarafından Bölge Müdürlüğüne iletilir. Bölge Müdürlüğü tarafından gerekli ödenek, Bakanlık Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığından talep edilerek arızanın onarılması sağlanır ve giderilen arızalar Teknik Cihaz Takip Programında kapatılır.
(2) İdare tarafından arıza süreleri hesaplanarak bakım ve onarım sözleşmelerinde belirtilen süre sınırlarının aşılması halinde firmaya sözleşme kapsamında gerekli ceza kesilir veya kesilmesi için işletici kuruluşa bildirilir. Ayrıca, süresinde giderilmeyen arızalara ilişkin bilgiler Teknik Cihaz Takip Programına da kaydedilir.
(3) Teknik cihazların yetkili servis firması raporlarına istinaden tamirinin mümkün olmaması veya kullanım ömrünü tamamlaması halinde terkin işlemleri ayniyat talimatnamesine uygun olarak İdare tarafından gerçekleştirilir ve Genel Müdürlüğe bilgi verilir.
Yakalama bilgileri
MADDE 108 - (1) Teknik cihazlar vasıtasıyla yapılan yakalamalara ilişkin görüntü ve bilgiler ayrı bir dosyada elektronik ortamda saklanır.
ONUNCU KISIM
(09.07.2018 tarihli, 35582356 sayılı yazı ile eklenmiştir)
Plaka Tanıma Sistemi
BİRİNCİ BÖLÜM
Tanımlar
Tanımlar
MADDE 108/A- (1) Bu Kısımda geçen;
a) İdare: Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlükleri ile bunlara bağlı Bölge ve Kısım Amirliklerini, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüklerinin bulunmadığı yerlerde ise Gümrük Müdürlüklerine bağlı Gümrük Muhafaza Bölge ve Kısım Amirliklerini,
b) Sistem: Gümrük Kapılarında, Tek Durak Sistemine uygun bir yapıda gümrük sahasına giriş işlemlerinin hızlandırılması, ülke güvenliğinin sağlanması ve kaçakçılıkla mücadelede etkinliğin artırılması amacıyla geliştirilen ve otomatik plaka tanıma işlemi gerçekleştirerek, plakaları daha sağlıklı bir yapıda kayıt altına alan, bunların Bakanlığımız merkez sunucularında uzun süreli saklanmasına imkân tanıyan Plaka Tanıma Sistemini (PTS),
c) Sistem Takip Yetkisi: Gümrük Sahasına giren ve çıkan TIR araçları ile yolcu araçlarının PTS kameralarından alınan görüntülerin takip, analiz ve kayıt işlemlerinin yetkilendirilmiş personelce yetki düzeyine göre takip edilmesini,
ç) Sistem Sorumlusu: Sistemde oluşan arıza ve hasar durumlarında PTS yazılımı üzerinde “Sorun Takip” sekmesi üzerinden kayıt oluşturmakla görevli personeli,
d) Operatör: Sistemin Gümrük Muhafaza giriş ve çıkış noktalarında kullanımından sorumlu personeli,
g) Arıza: Sistemin çalışmaması veya fonksiyonlarından bir veya birkaçını kısmen veya tamamen yerine getirmemesi ve bu suretle çalışmasının kesintiye uğraması ve aksamasını,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Yer Tespiti ve Kurulum
Kameraların ve sensörün kurulacağı yerlerin tespiti ve değiştirilmesi
MADDE 108/B - (1) Sistemlerin ilk yer tespiti, kullanılacak kamera model ve adetleri ile sistemin teknik standartlarına yönelik ihtiyaçlar dikkate alınarak Genel Müdürlük tarafından yapılır.
(2) Kamera sistemi kurulacak gümrük sahasında İdare ile birlikte Genel Müdürlük ilgili personeli tarafından fizibilite yapılarak ihtiyaçlar belirlenir.
(3) Sistemde kullanılan kameraların yer değişikliği ile ilave kamera talepleri Bölge Müdürlüğünce Genel Müdürlüğe iletilir.
(4) Sistemin sağlıklı bir yapıda kullanılabilmesi için peron noktalarında delinatör, kasis, kollu bariyer kullanımı gerekli olup, bunların sağlanması Bölge Müdürlüğü tarafından talep edilerek Genel Müdürlük veya varsa İşletici Kuruluşa bildirilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Takip ve Kayıt
İzleme
MADDE 108/C -(1) Kameralardan elde edilen görüntüler, yetki düzeylerine göre sınıflandırılmış taşra operatörleri ve yöneticileri ve Genel Müdürlükte yetkili operatörler ve yöneticiler tarafından takip ve analiz edilir.
(2) İzlemenin idareler tarafından yapılması esastır. Genel Müdürlükte yapılan takipler idarelerin izleme yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
(3) Sistem kayıtları Veri Merkezinde kayıt altına alınır. Sistemin en az 24 ay kayıt kapasitesi mevcuttur ve fotoğraf veya metin verileri silme özelliği yoktur.
(4) Sisteme bağlı kameralardan alınan görüntüler öncelikle PTS kamera ünitesi üzerindeki dahili hafıza kartına kayıt edilir, eş zamanlı olarak Veri Merkezinde kayıt edilir. Veri Merkezi ile PTS kamera ünitesi arasında bağlantı kesilmesi durumunda kayıtlar PTS kamerasında saklanmaya devam eder.
ONBİRİNCİ[8] KISIM
Gemi Arama İşlemleri
BİRİNCİ BÖLÜM
Tanımlar ve Ekiplerin Oluşturulması
Tanımlar
MADDE 109 - (1) Bu Kısımda geçen;
a) İdare: Gemi arama ekiplerinin oluşturulduğu Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğünü,
b) Gemi Arama Ekibi: Gemi aramayla görevli, gerekli eğitimi almış ve adli kolluk olarak görevlendirilmiş muhafaza personelini,
c) Gemi Arama Ekip Amiri: Gemi aramayla görevli, gerekli eğitimi almış ve adli kolluk olarak görevlendirilmiş gümrük muhafaza kısım veya bölge amirini,
ç) Gemi Arama Eğiticileri: Bakanlık tarafından gemi arama eğitimlerini vermek üzere görevlendirilmiş ve bu amaçla gerekli eğitimi almış muhafaza personelini,
d) Program: Gemi Takip Programını,
ifade eder.
İhtiyaçların belirlenmesi
MADDE 110 - (1) Gemi arama ekiplerinin oluşturulmasına ilişkin ihtiyaçlar Genel Müdürlük tarafından gerektiğinde ilgili birimlerin görüşleri alınarak belirlenir.
(2) Bölge Müdürlükleri, gemi arama ekiplerine ilişkin taleplerini Genel Müdürlüğe iletir.
Personelin seçimi ve görevlendirilmesi
MADDE 111 - (1) Gemi arama ekiplerinde görev alacak personelin seçimi istekliler arasından, Bölge Müdürlüklerinin görüşü alınarak, Genel Müdürlük tarafından gerçekleştirilir. Genel Müdürlük gerek gördüğünde gemi arama ekiplerinde görev alacak personeli doğrudan belirleyebilir. Gemi Arama Eğiticileri eğitim vermedikleri dönemlerde gemi arama ekiplerinde görevlendirilirler.
(2) Aday olarak seçilen personel gemi arama eğiticileri tarafından Genel Müdürlükçe onaylı eğitim planına göre görev yapacağı yerde hizmet öncesi eğitime tabi tutulur.
(3) Hizmet öncesi eğitimini başarı ile bitiren personele Genel Müdürlük tarafından gemi arama sertifikası verilir.
(4) Genel Müdürlük hizmet öncesi eğitimini başarıyla tamamlayan personel arasından ihtiyaç duyulan sayıda personeli gemi arama ekiplerinde görevlendirir.
(5) İdare, her nöbette görev yapacak gemi arama ekibini yine kendi belirleyeceği ekip amirinin görüşünü alarak belirler.
(6) Görevlendirilen personelin 31/07/2002 tarih ve 24832 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Gemi Adamları Yönetmeliği’nin 19 uncu maddesi uyarınca “Denizde kişisel can kurtarma teknikleri”, “Temel ilkyardım”, “Yangın önleme ve yangınla mücadele”, “Personel güvenliği ve sosyal sorumluluk”, “Can kurtarma araçlarını kullanma yeterliliği”, “Kısa Mesafe Telsiz Operatörlüğü”, “Draft Survey”, “Petrol Sıvılarından Numune Alma ve Ulusal Marker Kontrol Cihazı” ile “İskandil” eğitimlerini alması sağlanır. Eğitimlere ilişkin masraflar Bölge Müdürlüğünce karşılanır. Görevlendirilen personel bu eğitimler sonucu aldığı sertifikaları her 5 yılda bir yeniler. Eğitim ve belge güncelleme sınavlarına ilişkin masraflar Bölge Müdürlüğünce karşılanır.
(7) Ekip amirinin seçimi ve yetiştirilmesi için de bu madde hükümleri uygulanır.
Ekiplerin çalışması
MADDE 112 - (1) Ekipler, görevin gerektirdiği şekilde ve bu de yer alan esaslara uygun olarak çalışır.
(2) İdare, ekiplerin etkin çalışmasını sağlamak için fiziksel kondisyonlarını yüksek tutmak ve çalışmaların sürekliliğini sağlamakla yükümlüdür.
Performans değerlendirmesi ve sürekliliğin sağlanması
MADDE 113 - (1) Ekiplerin etkin ve verimli olarak görevlerini yapabilmeleri için idarece gerekli tedbirler alınır.
(2) Genel Müdürlük, ekiplerin etkin çalışmasını temin etmek amacıyla, düzenli olarak eğitim seminerleri ve çalıştaylar düzenleyebilir.
(3) İdare tarafından yılsonunda içeriği EK-7’de yer alan Gemi Arama Performans Raporu hazırlanarak Genel Müdürlüğe iletilir.
(4) Genel Müdürlük tarafından yıllık Gemi Arama Performans Raporu hazırlanarak Bakanlık Makamına sunulur ve ilgili birimlere gönderilir.
İKİNCİ BÖLÜM
Aramaya Sevk
Genel esaslar
MADDE 114 - (1) Gemilerin aramaya sevki aşağıda belirtilen birimler tarafından Gemi Takip Programı üzerinden gerçekleştirilir:
a) Genel Müdürlük,
b) Bölge Müdürlüğü Risk Analizi Şubesi,
c) Gemi kontrolünü gerçekleştiren Gümrük Müdürlükleri,
ç) İdare,
d) Ekip Amirliği.
(2) Gemi Takip Programı üzerinden sevk yapılamadığı durumlarda sevkler EK-8’de yer alan Gemi Arama Sevk Formu vasıtasıyla gerçekleştirilir.
(3) Birinci fıkrada belirtilen birimler tarafından yapılan sevkler risk analizi veya istihbarata dayalı olarak gerçekleştirilmelidir.
(4) İdare, aramaların etkin ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesine yönelik gerekli tedbirleri alır.
(5) Diğer mücadeleci kurumlar tarafından aranması istenilen gemiler için İdare tarafından EK-8’de yer alan Gemi Arama Sevk Formu hazırlanarak ilgili kurum temsilcilerine imzalatıldıktan sonra veya yazılı talep üzerine arama gerçekleştirilir.
Program tarafından yapılan sevkler
MADDE 115 - (1) Aramaya sevkler, ayrıca Program tarafından önceden tanımlanmış ihbar, istihbarat ve risk profilleri kapsamında otomatik olarak yapılır.
(2) Program tarafından otomatik olarak yapılan sevklerin mevzuatla belirlenen istisnai durumları kapsaması halinde arama yapılmaz ve duruma ilişkin program üzerinde gerekli meşruhat düşülür.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Arama
Arama öncesi
MADDE 116 - (1) Aramada kullanılacak kişisel koruyucu donanım ve arama ekipmanı kontrol edilir.
(2) Aramaya sevk edilen gemi, yükü ve mürettebatı hakkında ilgili birimlerden alınan bilgiler doğrultusunda arama stratejisi geliştirilir.
(3) Ekip amiri, Kaptandan Denizyolu Beyan Formunu aldıktan sonra gemide arama yapılacağını bildirir ve müteakiben ekip gemiye çıkarak belirlenen toplanma merkezine gider.
(4) Ekip amiri, Kaptandan aldığı bilgiler doğrultusunda EK-9’da yer alan Gemi Arama Bilgi Formunu doldurur. Gemi kontrol işlemleri henüz tamamlanmamış gemiler için Kaptanın yazılı beyanı alınır.
(5) Ekip amiri, Gemi Arama Bilgi Formu üzerinden, toplanma merkezinde ekibe gerekli emniyet brifingini verir ve ekibi güverte, makine dairesi ve yaşam mahallerini eş zamanlı olarak arayacak en az iki kişiden oluşan gruplara ayırarak görev dağılımını yapar.
(6) Ekip amiri, beşinci fıkranın istisnası olarak, mevcut istihbarat veya ihbarın içeriği, aranacak geminin özellikleri veya genel olarak halin icabına göre tüm ekibi aynı yerde görevlendirebilir.
(7) Arama öncesinde gerek görüldüğü takdirde gemi mürettebatının tek bir yerde toplanması sağlanır. Bu duruma ekip amiri tarafından karar verilir.
(8) Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde üçüncü ila altıncı fıkralar uygulanmayarak gemiye süratle çıkılır ve önceden belirlenen plan çerçevesinde aramaya geçilir.
(9) Altıncı fıkranın uygulanmadığı durumlarda ekip amiri muhtemel suç unsurlarının saklanması veya gemiden çıkarılmasını önlemeyi teminen mürettebatın gözetim altında bulundurulmasını sağlamak ve gemiye dışarıdan birisinin girmesini engelleyecek tedbirleri alır.
(10) Ekip amiri gerektiğinde emniyet tedbirleri ve operasyonel ihtiyaçlar doğrultusunda yükleme, boşaltma gibi gemi içerisindeki faaliyetler ile gemiye dışarıdan müdahaleleri durdurmaya yetkilidir.
(11) Aramanın liman sahası içerisinde, gündüz ve gemi demirliyken yapılması esastır. Gerektiğinde, yeterli ışık tertibatı bulunması kaydıyla gece aramaları yapılması ve gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması kaydıyla seyir halindeki gemilerde veya açıkta demirli gemilerde arama yapılması mümkündür. Açıkta yapılacak aramalarda ekip amiri, arama yapılacak geminin bulunduğu bölgeye en yakın Liman Başkanlığından 4922 sayılı Denizde Can ve Mal Koruma Hakkında Kanun kapsamında gerekli işlemin yapılmasını talep eder.
Arama
MADDE 117 - (1) Gemi araması, ekip amirinin belirlediği görev dağılımına göre gerçekleştirilir.
(2) Arama sırasında sağlık ve emniyet tedbirleri en üst düzeyde alınır.
(3) Aramaya ilişkin olarak, telsiz vb. iletişim kanalları ile düzenli olarak ekip amirine bilgi verilir.
(4) Genel alanların aranmasında 116 ncı maddenin beşinci fıkrasına göre oluşturulan arama grubuna ilgili gemi personelinin eşlik etmesi sağlanır.
(5) Kamaraların aranmasında, kamarada kalan gemi personelinin bulunması sağlanır. Personelin olmaması durumunda arama Kaptan veya İkinci Kaptan nezaretinde yapılır.
(6) Arama sırasında 116 ncı maddenin dördüncü fıkrasına göre, beyan harici eşyaya rastlanılması halinde ekip amirine bilgi verilir.
(7) Ekip amiri arama ekibiyle devamlı irtibat halinde olur.
(8) Arama sırasında gemi ve yüküne zarar vermemeye azami dikkat gösterilir.
(9) Arama personeli, can güvenliklerini teminen, eğitimini almadığı veya gerekli ekipmanı olmayan bir arama tekniğine başvurmaz veya arama mahalline girmez.
Arama sonucu yapılacak işlemler
MADDE 118 - (1) Arama neticesinde arama işlemi tutanağa bağlanır.
(2) Arama sonucunda gemide beyan harici eşya, ithali veya ihracı kanun gereği yasak olan eşya, genel düzenleyici idarî işlemlerle ithali veya ihracı yasaklanan eşya bulunursa veya diğer suç veya kabahat unsurlarına rastlanırsa, idari takibatı gerektiren durumlarda ilgili Gümrük Müdürlüğüne, adli takibatı gerektiren durumlarda Cumhuriyet Savcılığına, Gümrük mevzuatı dışındaki mevzuatı ilgilendirdiği durumlarda ise ilgili kuruma bilgi verilir.
(3) Arama sırasında arama ekibi tarafından açılan yerler kapatılır ve sökülen yerler tekrar monte edilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Personel ile İlgili Hükümler
Genel esaslar
MADDE 119 - (1) Gemi arama ekiplerinde, her nöbette biri ekip amiri olmak üzere asgari 8 muhafaza memuru görev yapar.
(2) Her nöbette bir ekip amiri görevlendirilir ve diğer arama personeli ekip amirine karşı sorumludur.
(3) Ekip personeli gemi arama faaliyetleri dışında zorunlu olmadıkça başka bir yerde görevlendirilemez.
Ekip amirinin görev ve sorumlulukları
MADDE 120 - (1) Ekip amirinin görev ve sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir:
a) Ekip içindeki görev dağılımını yapmak.
b) Sevkleri koordine ederek haftalık arama iş listesini oluşturmak, gelen bilgi ve istihbarata göre günlük olarak güncellemek.
c) Aramalara ilişkin belge ve kayıtların tutulması ve arşivlenmesini sağlamak.
ç) 113 üncü madde kapsamında İdare tarafından hazırlanacak olan Performans Raporu için gerekli verilerin düzenli olarak toplanmasını sağlamak.
d) Personelin görev esnasında sağlık ve emniyet tedbirlerini alıp almadıklarını izlemek ve denetlemek.
e) İhtiyaç duyulan ekipmanların temini için İdareye bilgi vermek.
f) Arama faaliyetlerini idare ve sevk etmek.
g) Gemide öncelikli olarak aranacak yerleri belirlemek.
Arama personelinin görev ve sorumlulukları
MADDE 121 - (1) Arama personelinin görev ve sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir:
a) Arama yapılırken, arama yapılan yerde zarar ve ziyana sebebiyet vermemek için gerekli dikkat ve özeni göstermek.
b) Sağlık ve emniyet tedbirlerine eksiksiz olarak riayet etmek.
c) Ekipte görevli diğer personelle uyum içinde çalışmak.
ç) Ekip sorumlusunun vermiş olduğu görevi eksiksiz ve özenle yerine getirmek.
d) Arama sırasında karşılaştığı sorunları ve şüpheli durumları ekip amirine bildirmek.
e) Kullanılan arama ve kişisel korunma donanımının bakımlarını yapmak ve uygun olmayan donanımı ekip amirine bildirerek yenisinin tedarik edilmesini sağlamak.
f) Arama sırasında bulduğu kaçak eşyayı ekip sorumlusuna haber vermek.
g) Arama yapılan yerlere işaret koyarak mükerrer aramaların önüne geçmek.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Gizlilik
Arama bilgisinin gizliliği
MADDE 122 - (1) Sistemde ve arama formunda yer alan bilgilerin gizliliği esastır. Bu bilgi; Kaptan, mürettebat, gümrük müşaviri, eşya sahibi, acente veya bunların temsilcileri gibi kişiler ile görevli olmayan personelle hiçbir şekilde paylaşılmaz.
ALTINCI BÖLÜM
Kişisel Koruyucu Donanım ile Gemi Arama Ekipmanı
Kişisel koruyucu donanım ile gemi arama ekipmanı
MADDE 123 - (1) Arama personeli görev esnasında Bölge Müdürlüğünce temin edilecek EK-10’da yer alan, Kişisel Koruyucu Donanım ile Gemi Arama Ekipmanını kullanır.
(2) Kişisel koruyucu donanım, arama ekiplerinde görevli personele tahsis edilir ve personel kendi kişisel koruyucu donanımından sorumludur.
(3) Kişisel koruyucu donanım, Bölge Müdürlüğü tarafından Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliğine uygun olarak temin edilir.
(4) Kişisel koruyucu donanım Kişisel Koruyucu Donanımlarla İlgili Uyumlaştırılmış Ulusal Standartlara Dair Tebliğ’de yer alan standartları haiz olmalıdır.
YEDİNCİ BÖLÜM
Verilerin Saklanması
Verilerin saklanması
MADDE 124 - (1) Gemilerin aranmasına ilişkin belgeler 5 yıl süre ile saklanır. Arama sonucunda idari/adli takibat açılmasını gerektirir bir durumla karşılaşılması halinde belgeler takibat sonucu kesinleşinceye kadar saklanır.
Yakalama bilgileri
MADDE 125 - (1) Yapılan yakalamalara ilişkin görüntü ve bilgiler ayrı bir dosyada elektronik ortamda saklanır.
ONİKİNCİ[9]KISIM
Deniz Devriyesi
BİRİNCİ BÖLÜM
Tanımlar
Tanımlar
MADDE 126 - (1) Bu Kısımda geçen;
a) İdare: Deniz devriye ekiplerinin bağlı bulunduğu Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğünü,
b) Deniz Devriyesi: Suçun önlenmesi veya işlenmekte olan suça el koyulması amacıyla denizde belirli bir bölgenin yine belirli bir güzergâh doğrultusunda gözetim altında bulundurulmasını,
c) Deniz Devriye Ekibi: Deniz devriyesini, belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yerine getirmekten sorumlu ekibi,
ç) Deniz Devriye Ekip Amiri: Deniz devriye ekibinin sevk ve idaresinden sorumlu kısım amirleri ve üstünü,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Ekiplerin oluşturulması
İhtiyaçların belirlenmesi
MADDE 127 - (1) Devriye ekiplerinin oluşturulmasına ilişkin ihtiyaçlar Genel Müdürlük tarafından belirlenir.
(2) İlgili İdarenin talebi üzerine Bölge Müdürlüğü, devriye ekiplerine ilişkin personel, eğitim, donanım ve diğer ihtiyaçlarını Genel Müdürlüğe iletir.
İdarenin görevleri
MADDE 128 - (1) İdare;
a) Her bot için bir devriye ekibi oluşturmak,
b) Devriyenin etkin ve düzenli bir şekilde yapılmasını sağlamak,
c) Devriyeye ilişkin kayıt ve defterlerin düzenli bir şekilde tutulmasını sağlamak,
ç) Botların düzenli bakımlarının yapılmasını ve arızaların giderilmesini teminen Bölge Müdürlüğüne bilgi vermek, bakım ve arıza raporlarının dosyalanarak muhafaza edilmesini sağlamak,
d) Ekiplerin etkin çalışmasını sağlamak için fiziksel kondisyonlarını yüksek tutmak ve çalışmaların sürekliliğini sağlamak,
e) Devriye planına uygun olarak üçer aylık, aylık, haftalık ve günlük devriye planlarını yapmak; devriyenin, aynı güzergâh ve saat dilimi üzerinde rutin bir şekilde yapılmaması ve bir tahmin edilemezlik unsuru barındırmasını sağlamak,
f) Diğer kolluk birimleriyle müştereken yapılacak devriye ve operasyonlara ilişkin işlemleri yürütmek,
g) Her nöbette görev yapacak devriye ekibini yine kendi belirleyeceği ekip amirine danışarak belirlemek,
görevlerini yerine getirir.
(2) İdare tarafından her ay sonunda, içeriği EK-11’de yer alan, Deniz Devriyesi Performans Raporu hazırlanarak Bölge Müdürlüğüne iletilir. Bölge Müdürlüğü tarafından aylık Performans Raporları derlenerek Genel Müdürlüğe gönderilir.
Personelin seçimi, eğitimi ve görevlendirilmesi
MADDE 129 - (1) Devriye ekiplerinde görev alacak aday personelin seçimi, istekliler arasından, İdare tarafından gerçekleştirilir. Yeterli sayıda istekli olmadığı takdirde devriye ekiplerinde görev alacak personel doğrudan idarece belirlenir. Personel seçiminde yabancı dil bilenlere ve beşinci fıkrada belirtilen eğitimleri almış olanlara öncelik verilir.
(2) Devriye ekiplerinde görev alacak personel, devriye tekniklerine ilişkin hizmet öncesi eğitime tabi tutulur.
(3) Hizmet öncesi eğitim çalışmalarına esas olacak teorik ve uygulamalı eğitim programları Genel Müdürlükçe planlanır ve Bakanlık Eğitim Dairesi Başkanlığına bildirilir.
(4) İdare, hizmet öncesi eğitimini başarıyla tamamlayan personel arasından ihtiyaç duyulan kadarını devriye ekiplerinde fiilen görevlendirir.
(5) Görevlendirilen personelin; Gemi Adamları Yönetmeliğinin 19 uncu maddesi uyarınca “Denizde kişisel can kurtarma teknikleri”, “Temel ilkyardım”, “Yangın önleme ve yangınla mücadele”, “Personel güvenliği ve sosyal sorumluluk”, “Can kurtarma araçlarını kullanma yeterliliği”, “Amatör Denizcilik” ve “Kısa Mesafe Telsiz Operatörlüğü” ile radar, AIS, dürbün, termal kamera ve benzeri keşif ve gözetleme ekipmanlarının kullanımı eğitimlerini alması sağlanır. Görevlendirilen personel bu eğitimler sonucu aldığı belgeleri her 5 yılda bir yeniler. Eğitim ve belge güncelleme sınavlarına ilişkin masraflar Bölge Müdürlüğünce karşılanır.
(6) Devriye ekip amirinin seçim ve yetiştirilmesi için de bu madde hükümleri uygulanır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Devriye
Genel esaslar
MADDE 130 - (1) Ekipler, görevin gerektirdiği şekilde ve bu Yönergede yer alan esaslara uygun olarak çalışır.
Devriye öncesi yapılacak işlemler
MADDE 131 - (1) Devriye ekip amiri ve Kaptan günlük devriye planına uygun olarak devriyenin gerçekleştirilebilmesi için hava şartları, gemi trafiği ve benzeri dışsal faktörleri istişare ederek, devriye güzergâhını belirler ve devriyenin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için gerekli tedbirleri alır.
(2) Gemi adamlarınca botun devriyeye hazır olup olmadığı kontrol edilir.
(3) Kaptan tarafından devriye ekibine emniyet brifingi verilir ve gerekirse personelin can yeleklerini giymeleri sağlanır.
Devriye
MADDE 132 - (1) Devriye sırasında sağlık ve emniyet tedbirleri en üst düzeyde alınır.
(2) Devriye sırasında ekip amirince belirlenen görev dağılımı çerçevesinde radar, AIS ve benzeri sistemler ile dürbün, termal kamera ve benzeri ekipman kullanılarak devriye bölgesi etkin bir şekilde gözetim altında tutulur.
(3) Devriye sırasında şüpheli deniz araçlarına müdahale (yol kestirme, borda etme vb.) gerektiren durumlarda Kaptanın seyir güvenliğine ilişkin görüşü alındıktan sonra ekip amirinin talimatı doğrultusunda ve EK-12’de yer alan Denizde Yetkiler El Kitabı çerçevesinde işlem yapılır.
(4) Devriye sırasında karşılaşılan ve müdahale edilen şüpheli deniz araçlarının detaylı aranması gerektiğinde Gemi Arama Ekiplerinin görevlendirilmesini teminen İdareye bilgi verilerek gerekli tedbirler alınır.
(5) Seyir esnasında gerekli notlar alınır ve günlük olarak ilgili jurnale işlenir.
(6) Devriye sırasında dur ihtarına uymayan deniz araçlarının karasularımızın dışına çıkması durumunda, açık denizlerde de uluslararası kurallara aykırılık teşkil etmeyecek şekilde başka bir ülkenin karasularına kadar sıcak takibi yapılabilir ve durdurulup ülkemiz karasularına zor kullanılarak getirilebilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Personel ile İlgili Hükümler
Genel esaslar
MADDE 133 - (1) Devriye ekiplerinde; her nöbette asgari 1 devriye ekip amiri, 3 muhafaza memuru ile botun sevk ve idaresi için 1 kaptan, 1 makinist ve 1 gemici görev yapar.
(2) Devriye ekiplerinde yer alan muhafaza amir ve memurları, devriye ekipleri dışında başka bir yerde görevlendirilemez.
(3) Bot personeli, bulunduğu yerdeki adli kolluk sorumlusuna bağlı olarak görev yapar. Aynı görev alanı içerisinde birden fazla adli kolluk sorumlusu olması halinde bot personelinin hangi adli kolluk sorumlusuna bağlı olarak görev yapacağı Genel Müdürlük tarafından tespit edilir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Sağlık ve Emniyet
Sağlık ve emniyet ekipmanı
MADDE 134 - (1) Devriye ekibi görev esnasında EK-10’da yer alan Kişisel Koruyucu Donanımdan görevin gerektirdiklerini giyer.
(2) Kişisel koruyucu donanım Bölge Müdürlüğü tarafından EK-10’da yer alan standartlara uygun olarak temin edilir.
(3) Ekip amiri, kişisel koruyucu donanımın devriye ekibinde görevli personel tarafından kullanılmasından sorumludur.
(4) Kaptan, kişisel koruyucu donanımın devriye ekibinde görevli gemi adamı ve makinist tarafından kullanılmasından sorumludur.
ONÜÇÜNCÜ[10]KISIM
Dedektör Köpekler ve İdarecileri
BİRİNCİ BÖLÜM
Görevlendirme ve Genel Esaslar
Tanımlar
MADDE 135 - (1) Bu Kısımda geçen;
a) KEM Şubesi: Genel Müdürlük bünyesinde bulunan Köpek Eğitim Merkezi Şubesini,
b) Amir: Gümrük Muhafaza Bölge veya Kısım Amirini,
c) Dedektör Köpek: Kaçakçılıkla mücadelede kullanılmak üzere gerekli eğitimlere tabi tutularak sertifika alan köpeği,
ç) Dedektör Köpek İdarecisi: Düzenlenen eğitimleri başarı ile tamamlayarak birlikte sertifika aldığı köpeği ile taşra teşkilatında görevlendirilen muhafaza memurunu,
ifade eder.
Dedektör köpek idarecilerinin görevlendirilmesi
MADDE 136 - (1) Dedektör köpek idarecilerinin görev yerleri; dedektör köpeklerin branşı, ırkı, davranışları vb. özellikleri ile gümrük idarelerinin kaçakçılık profili dikkate alınarak Genel Müdürlükçe belirlenir.
(2) Görev yaptıkları Bölge Müdürlüğü bağlantısı diğer idarelerde ihtiyaç duyulması halinde; Genel Müdürlüğün bilgisi dâhilinde Bölge Müdürlüğünce bir seferinde beş iş gününü, ayda toplam on günü geçmemek ve harcırah ile yollukları Bölge Müdürlüğü bütçesinden karşılanmak üzere köpekle birlikte geçici görevlendirme yapılabilir. Geçici görevlendirme yapılacak İdarede barınma ve ulaşım imkânları göz önünde bulundurulur. Daha uzun süreli geçici görevlendirmeler Genel Müdürlükçe yapılır.
(3) Dedektör köpek idarecilerinin il içi görev yeri değişiklikleri Genel Müdürlüğün uygun görüşü alınarak yapılır.
Sorumluluk
MADDE 137 - (1) Dedektör köpek idarecilerinin çalışmalarından Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürleri sorumludur. Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüklerine bağlı bölge ve kısım amirliklerinde sorumluluk bölge amiri veya kısım amirine aittir.
Dedektör köpek idarecilerinin görevleri
MADDE 138 - (1) Dedektör köpek idarecilerinin öncelikli görevi, köpeğini her an aramaya hazır halde bulundurmak ve köpeği ile birlikte arama yapmaktır.
(2) Köpeğin sağlığı, temizliği ve eğitiminden köpek idarecisi sorumludur. Köpeğin performansını azaltarak görevden düşmesine neden olabilecek, köpeği aramadan soğutacak, köpeğe bıkkınlık verecek yoğunluk ve sıklıkta görevlendirme yapılamaz.
(3) Dedektör köpek idarecileri; arama ve öncelikli görevlerini yerine getirme haricinde kalan zamanlarda bulunduğu İdaredeki amirin emir ve talimatları doğrultusunda kaçakçılıkla mücadele faaliyetlerine katılır, öncelikli görevlerini yerine getirmek koşuluyla adli kolluk faaliyetlerinde de bulunur.
(4) Köpeğin mama, sağlık ve çalışma malzemesi vb. ihtiyaçlarının belirlenmesinden sorumludur.
Dedektör köpek idarecilerinin seçimi
MADDE 139 - (1) Dedektör köpek idarecilerinin seçimleri aşağıdaki usul ve esaslara göre yapılır:
a) Dedektör köpek idarecilerinin tespiti amacıyla düzenlenecek sınavların duyurusu Genel Müdürlükçe yapılır.
b) Haklarında kesinleşmiş adli ve idari disiplin cezası olmayan muhafaza memurları Genel Müdürlükçe yazılı ve uygulamalı olarak sınava tabi tutulurlar.
c) Dedektör köpek idarecilerinin tespiti amacıyla düzenlenen sınavlarda adayın; disiplin ve temizlik anlayışı, sağlık bilgisi, hayvan sevgisi ve köpeklerle iletişim kurma ve onları yönlendirme konularında yeterli olup olmadığı tespit edilerek köpeğin ve aday kursiyerin amaca uygun görev yapıp yapamayacağı konusunda karar verilir.
ç) Yapılan sınavda başarılı olan adaylar düzenlenecek olan eğitim programlarına çağrılarak kendisine verilecek köpek ile birlikte eğitime tabi tutulur.
İKİNCİ BÖLÜM
Çalışma Programları
Dedektör köpek idarecilerinin çalışma programı
MADDE 140 - (1) Dedektör köpek idarecisinin çalıştığı idare amirleri ile birlikte iş yoğunluğu da dikkate alınarak çalışma programı hazırlanır ve bu programda haftada en az iki kez gece uygulaması yapılır.
(2) Aynı dalda birden fazla dedektör köpeğe sahip İdarelerde risk durumu, araç, eşya veya yolcu giriş çıkış yoğunluğu gibi ölçütler ile dedektör köpeklerin sağlık ve performansı gözetilerek görev planlaması yapılır.
(3) Belirlenecek çalışma programının haricinde ihbarlı veya şüpheli bir durumun olması halinde dedektör köpek idarecisinin görev başında olması sağlanır.
(4) Dedektör köpeklere görev alanının fiziki şartlarına göre TIR aracı, kamyon, otomobil, otobüs, tren, konteyner vb. araç, kapalı alan ve arazide arama eğitimi yaptırılır.
(5) Dedektör köpeklere her gün değişik maddelerle eğitim yaptırılır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Aramalar ve Diğer Hususlar
Dedektör köpekle yapılacak aramalar
MADDE 141 - (1) İhbar ve/veya şüphe durumlarında durumun mahiyetine göre dedektör köpek ile arama yapılması sağlanır.
(2) Dedektör köpek idarecisi yalnızca birlikte sertifika aldığı dedektör köpek ile arama yapar.
(3) İhbar ve/veya şüphe durumları haricinde istihbarat çalışmaları kapsamında da dedektör köpek ve idarecisi tarafından aramalar yapılır.
(4) Dedektör köpekler; iki aramanın arasında iklim şartlarına, köpeğin ırkı ile ilgili özelliklere, arama süresine ve arama yapılan ortama göre yeteri kadar dinlendirilir.
(5) Tarama sistemi kurulu bulunan idarelerde tarama sistemine sevk edilmemiş araç ve eşyanın risk analizi çalışmaları çerçevesinde dedektör köpeklerle aranması esastır. Tarama sistemine sevk edilmiş araç ve eşyada yoğunluk tespit edilmesi halinde dedektör köpek tarafından tekrar aranması sağlanır. Taraması yapılan araç ve eşyada herhangi bir yoğunluk tespit edilmemesi durumunda dedektör köpek ile arama yapılmaz. Ancak riskin yüksek olduğu bölgelerde tarama sistemine sevk edilmiş ve herhangi bir yoğunluk tespit edilmemiş araç ve eşyanın kaçakçılık güzergâhı da dikkate alınarak bir kez daha dedektör köpek marifeti ile aranmasına dedektör köpek idarecisi ile birlikte çalıştığı birimin amiri karar verir.
(6) Uyuşturucu ihbarı alındığında veya şüpheli durumlarda dedektör köpek aramasından önce elle arama yapılması halinde uyuşturucu bulunan yerlere temas edilip, maddenin başka yerlere bulaşması ve böylece dedektör köpek tarafından arama yapılmasının imkânsız hale gelmesi söz konusu olacağından bu tip durumlarda öncelikle dedektör köpeklere arama yaptırılır.
(7) Hava akıntısı olan yerler veya soğuk hava depoları, köpeğin koku alma duyusunun hassasiyetini kaybetmesine ve böylece aramanın yanıltıcı olmasına sebep olabileceğinden dedektör köpeklere mümkün olduğunca bu tip yerlerde arama yaptırılmaz. Arama yapılacak yükün, köpek ve idarecisinin sağlığına ve güvenliğine zarar verecek cinsten olması durumunda köpeğe arama yaptırılmaz ve durum tutanağa bağlanır.
(8) Tüm aramalarda dedektör köpek idarecisi ve köpeği için gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmasından sonra arama yapılır. Arama esnasında dedektör köpek idarecisi ve köpeğine hiçbir şekilde müdahale edilmez. Arama alanında dedektör köpek idarecisinin haricinde araç veya eşya sahibi ile yeteri kadar görevliden başka herhangi bir kimsenin bulunmaması sağlanır.
(9) Arama esnasında dedektör köpeğin yorulması ve dikkatinin dağılıp aramayı bırakması durumunda aramaya ara verilir, dedektör köpek arama alanından çıkartılıp arama yaptığı süre kadar dinlendirildikten sonra aramaya devam edilir.
(10) Dedektör köpeklerin görev yaptıkları sahalarda başıboş köpek bulunmaması sağlanır.
(11) Arama esnasında köpeğin aranan eşya ve/veya araca verdiği zarardan dedektör köpek idarecisi sorumlu tutulamaz.
(12) Dedektör köpek idarecileri, köpekleri ile yapmış oldukları tüm aramalara ilişkin tutanak tutarlar. Arama yapılamayan hallerde rapor tanzim ederler. Dedektör köpek idarecileri tarafından tanzim edilen tüm tutanak ve raporlar idare amirlerine teslim edilir ve bunların muhafaza edilmesi sağlanır. Dedektör köpek idarecilerince yapılan aramalar ve sonuçları çizelge halinde belirlenecek periyotlarda Genel Müdürlüğe gönderilir.
Yakalama
MADDE 142 - (1) Yakalama olayının dedektör köpek marifeti ile gerçekleşmiş olması halinde bu durum “Olay ve Zaptetme Tutanağı” ve “Kaçakçılık Bilgi Formu”nda belirtilir.
Denetleme faaliyetleri
MADDE 143 - (1) Dedektör köpek ve idarecisinin verimli çalışmaları için gereken şartların sağlanmasından ve yaptıkları aramaları etkileyecek her türlü olumsuzluğun giderilmesi için gereken önlemlerin alınmasından, dedektör köpek idarecilerinin çalışmaları ile köpeklerin bakım, temizlik ve barınaklarının denetlenmesinden, yapılan bu denetimler sonucunda tespit edilen aksaklıkların giderilmesinden, giderilmemesi halinde Bölge Müdürlüğüne bildirilmesinden bağlı oldukları Müdürlük veya Amirlikler sorumludur. Aksaklıkların Bölge Müdürlüğünce giderilememesi halinde ise durum Genel Müdürlüğe intikal ettirilir.
(2) KEM Şubesince periyodik olarak dedektör köpekler ve idarecilerinin çalışmaları ile çalışma koşulları ve barınaklar gibi teknik konular hakkında denetleme yapılır ve tespit edilen hususlar hakkında denetleme raporu düzenlenir.
(3) Yapılacak denetlemeler sonucunda tekrar eğitime tabi tutulması gerektiği tespit edilen dedektör köpek idarecileri ile köpekleri duruma göre 1 ila 3 hafta süre ile adaptasyon veya hatırlatma eğitimine tabi tutulurlar. Yeterli olamayan dedektör köpek idarecileri ve köpekleri göreve sevk edilmez, köpeklerin düşümü yapılarak, köpek idarecisinin görevi sonlandırılır.
İzin
MADDE 144 - (1) Dedektör köpek idarecileri bir defada yirmi günden fazla senelik izin kullanamaz.
(2) Dedektör köpek idarecilerinin senelik veya sıhhi izin almaları gerektiğinde, istedikleri takdirde dedektör köpeklerini yanlarına alabilirler. Dedektör köpeklerin, idarecileri izinliyken görev alanında kalmaları halinde ise dedektör köpeğin bakımı ilgili idarece görevlendirilecek bir memur tarafından yapılır. Ancak bu dönemde dedektör köpeğe eğitim ve arama yaptırılmaz.
Araçlar
MADDE 145 - (1) Dedektör köpekler için tahsis edilmiş araçlar dedektör köpek idarecilerine zimmetlenir ve bu araçlar amaçları dışında kullanılamaz. Ancak ilgili Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürü ya da Kaçakçılık ve İstihbarat Bölge Amirinin sorumluluğunda yürütülen iş ve işlemlerde, İdarede bulunan araçların yetersiz kalması durumunda, kaçakçılıkla mücadele çerçevesinde dedektör köpeklerle gerçekleştirilen iş ve işlemleri aksatmayacak şekilde araçlar istihbarat çalışmalarında geçici olarak kullanılabilir.
(2) Köpek idarecisi, köpek aracının bakım ve muayenesinin yapılmasından ve bu işlerin takibinden sorumludur.
Köpek barınakları
MADDE 146 - (1) Yeni yapılacak köpek barınakları, iç ve dış olmak üzere iki kısımdan oluşur. Barınağın iç alan ölçüsü en az 1,5*1,5 metre, en fazla 2*2 metre; dış alan en az 1,5*2 metre, en fazla 2*2,5 metre arasında, tavan yüksekliği en az 2,5 metre olması esastır. Barınak dışında gezinti alanı da oluşturulur.
(2) Barınaklar, köpeğin sağlığını tehdit etmeyecek şekilde düzenlenir ve su almayan, rutubet ve hava akıntısı olmayan, zemini su emmeyen, kolay temizlenen ve hızlı kuruyan, mümkünse kaygan olmayan özellikte olması esastır. Barınak ısısı köpeğin sağlığını tehdit edecek ölçüde çok yüksek veya çok düşük olduğunda ısıyı dengeleyecek ısıtıcı veya klima kullanılır.
İstisnai durumlar
MADDE 147 - (1) Dedektör köpeklerle ilgili herhangi bir problemle karşılaşılması halinde, idarece oluşturulacak bir heyet tarafından durum değerlendirilerek konu hakkında düzenlenecek rapor geciktirilmeksizin Genel Müdürlüğe intikal ettirilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Bakım ve Görevin Sona Ermesi
Bakım
MADDE 148 - (1) Dedektör köpeğin sürekli olarak bakımlı ve temiz olması sağlanır.
(2) Dedektör köpeğin kaldığı barınağın ıslak olmamasına ve sıcaklığının en fazla +25 C civarında olmasına, doğrudan beton zemine temas etmemesine ve güneş ışığına/rüzgâra maruz bırakılmamasına azami özen gösterilir.
(3) Dedektör köpeğe Veteriner Hekim tarafından zorunlu durumlarda başka bir beslenme programı uygulanmadığı sürece hazır mama haricinde yiyecek verilmez.
(4) Köpeğin sağlık kontrollerinin düzenli olarak yaptırılması, aşılarının ve ilaçlarının zamanında uygulanması sağlanır.
(5) Dedektör köpeklerin sağlık kontrolleri, görev yapılan mahalde bulunan veteriner fakültelerinin klinik ve bölümlerinde her altı ayda bir yaptırılır, veteriner fakültesi bulunmaması halinde veterinerlik hizmeti veren özel kuruluşlara başvurulur.
Hastalık
MADDE 149 - (1) Dedektör köpek hastalanırsa idarecisi tarafından görev yapılan mahalde bulunan veteriner fakültelerinin klinik ve bölümlerine götürülerek tedavi ettirilir ve Genel Müdürlüğe ivedi olarak konuyla ilgili bilgi verilir. Görev yapılan mahalde veteriner fakültesi bulunmaması veya uzmanlık gerektiren özel bir müdahaleye ihtiyaç duyulması halinde veterinerlik hizmeti verilen özel kuruluşlara başvurulur.
(2) Dişi dedektör köpek kızan dönemine girdiğinde durum bir rapor halinde Genel Müdürlüğe bildirilir.
Ölüm
MADDE 150 - (1) Dedektör köpeğin ölümü halinde, idarecisi tarafından görev yapılan mahalde bulunan veteriner fakültesine ya da resmi kurumların veteriner hekimliklerine götürülerek otopsi yaptırılır. Söz konusu durumun her aşaması fotoğraf ile tespit edilerek tüm belge, rapor ve tutanaklar düzenlenecek olan bilgi notu ile beraber ivedilikle Genel Müdürlüğe iletilir.
Dedektör köpeklerin görevden düşürülmesi
MADDE 151 - (1) Dedektör köpekler aşağıda belirtilen durumlarda ilgili yasa ve mevzuata göre görevden düşürülerek, talebi bulunması halinde idarecisine, aksi takdirde uygun görülen gerçek veya tüzel kişilere hibe edilir.
(2) Dedektör köpeğin:
a) 10 yaşını doldurması durumunda, KEM Şubesi tarafından verilecek raporda görevini ifa edemeyeceğinin,
b) Denetleme neticesinde görevini ifa edemeyeceğinin,
c) Hatırlatma veya adaptasyon eğitiminde başarısız olduğunun,
ç) KEM Şubesinde görevli veteriner hekim tarafından sağlık yönünden görev yapmasına imkân bulunmadığının,
tespit edilmesi hallerinde görevden düşümü yapılır.
Dedektör köpek idareciliği görevinin sona ermesi
MADDE 152 - (1) Dedektör köpek idarecilerinin görevi aşağıda belirtilen durumlarda Genel Müdürlük Onayı ile sona erdirilir: Dedektör köpek idarecisinin,
a) Görevlendirmenin sonlandırılmasını talep etmesi ve bu talebin Genel Müdürlükçe uygun görülmesi,
b) Görev yapamayacağının denetleme neticesinde tespit edilmesi ve hazırlanan raporun Genel Müdürlükçe uygun görülmesi,
(2) Dedektör köpeğin ölümü veya görevden düşürülmesi ile dedektör köpek idarecisinin herhangi bir adli ceza alması durumunda dedektör köpek idareciliği görevi başka bir işleme gerek kalmaksızın sona erer.
BEŞİNCİ BÖLÜM
(09.07.2018 tarihli, 35582356 sayılı yazı ile eklenmiştir)
Asayiş Köpeği
Asayiş köpeklerinin kullanımı ve görevleri
MADDE 152/A- (1) Asayiş köpekleri, gümrüklü yer ve sahalarda toplumsal olaylara müdahale etmek, topluluğu dağıtmak, bozulan kamu düzenini yeniden tesis etmek amacına yönelik olarak görev yaparlar.
(2) Asayiş köpek idarecileri köpeklerini, müdahale edecekleri olaylarda öncelikle ağızlığı takılı şekilde kullanır. Asayişi bozan kişi veya kişilere bu durumu sonlandırmaları hususunda gerekli uyarılarda bulunulur. Uyarılara uyulmaması veya meşru müdafaa durumunun oluşması halinde köpeğin ağızlığı çıkartılabilir. Köpeğin kişi veya kişilere veya eşyaya zarar vermesi durumunda köpek idarecisi sorumlu tutulamaz.
(3) Kalabalığı dağıtma ve müdahale esnasında, idarecilerin ve dolayısıyla köpeklerin arkasından herhangi bir saldırı durumu söz konusu olmaması için ekibin arkasında güvenliği sağlayıcı yeteri kadar personel hazır bulundurulur.
ONDÖRDÜNCÜ[11]KISIM
Kaçakçılık Bilgi Bankası
BİRİNCİ BÖLÜM
Tanımlar
Tanımlar
MADDE 153 - (1) Bu Kısımda geçen;
a) Kaçakçılık Olayı Bildirim Formu: Kaçakçılık, kaçakçılık şüphesi içeren olay veya 154 üncü maddenin birinci fıkrasında yer verilen kanun hükümlerine muhalefet eden kişi ve ilgili firmalar ile olaya konu eşya ve taşıta ilişkin detaylı bilgilerin girildiği form ekranını,
b) Program: Kaçakçılık Bilgi Bankası Programını,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Kaçakçılık Olayı Bildirim Formunun Doldurulması
Girilecek bilgiler
MADDE 154 - (1) Kaçakçılık Olayı Bildirim Formuna;
a) Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlükleri ile Gümrük Müdürlükleri tarafından; 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun, 2238 sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkında Kanun, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun, 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu, 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığına görev veren diğer kanunlara muhalefetten dolayı, haklarında adli mercilere suç duyurusunda bulunulmuş olan kişiler, firmalar ile eşya ve taşıtlara ilişkin bilgiler,
b) Bakanlık Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından düzenlenen soruşturma raporlarına istinaden haklarında adli mercilere suç duyurusunda bulunulmuş olan kişi ve firmalar ile kaçakçılık fiillerine konu olan eşya ve taşıtlara ilişkin bilgiler,
c) Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından, bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen kanunlar kapsamında haklarında adli mercilere suç duyurusunda bulunulmuş olan kişi ve firmalar ile kaçakçılık fiillerine konu olan eşya ve taşıtlara ilişkin bilgiler,
ç) Uluslararası kurum veya kuruluşlardan bildirilen kaçakçılık fiillerine ilişkin kişi, eşya, taşıt ve firma bilgileri,
kaydedilir.
(2) Sahipsiz olarak yakalanan ve işleme tabi tutulan eşya ve taşıtlar ile yasadışı göçmen kaçakçılığına ilişkin olarak Kaçakçılık Olayı Bildirim Formu doldurulur.
Bilgilerin girilme şekli ve zamanı
MADDE 155 – (1) Kaçak veya kaçak şüphesiyle yakalanan veya adli tahkikata konu olan kişi, eşya, taşıt ve firmalara ilişkin bilgiler, Cumhuriyet Başsavcılığına intikal ettirildikten sonra 24 saat içerisinde programa kaydedilir.
(2) Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından olaya el konulan durumlarda, eşyanın teslim edildiği yerdeki müdahil gümrük idaresi tarafından eşyanın teslim alınması sırasında temin edilen bilgiler doğrultusunda oluşturulan Kaçakçılık olayına ilişkin dosya, programa girilmek üzere en kısa sürede ilgili Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğüne gönderilir. (09.07.2018 tarihli, 35582356 sayılı yazı ile değişik)[12]
(3) 154 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) ve (ç) bentlerinde bahsi geçen bilgiler yalnızca Genel Müdürlük personeli tarafından programa kaydedilir.
Bilgilerin girilmesi
MADDE 156 - (1) Kaçakçılık Olayı Bildirim Formuna; Genel Müdürlük, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlükleri tarafından veri girişi yapılır. (09.07.2018 tarihli, 35582356 sayılı yazı ile değişik)[13]
(2) Kaçakçılık Olayı Bildirim Formu, kullanıcı personel tarafından bilgisayar ortamında doldurularak onaylama işleminin gerçekleştirilmesinin ardından, sistem tarafından dosya numarası alır, kati onay için ilgili İdaredeki birim amirine gönderilir. Hatalı girilen bildirimler ilgili İdaredeki birim amirine kati onay işlemi için gönderilmeden önce bildirimi yapan kullanıcı tarafından iptal edilebilir. Bu şekilde iptal edilen bildirimler, program kayıtlarında yer almaz.
Bilgilerin incelenmesi ve onaylanması
MADDE 157 - (1) 154 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentlerinde belirtildiği şekilde Kaçakçılık Olayı Bildirim Formuna girilen bilgiler, bilgileri giren İdaredeki birim amiri tarafından incelenerek uygun ve eksiksiz görülmesi durumunda, kati onay verilerek kaydın sisteme aktarılması sağlanır.
(2) 154 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentlerinde belirtildiği şekilde Kaçakçılık Olayı Bildirim Formuna girilen bilgiler çerçevesinde, birim amiri tarafından kaydın 154 üncü madde kapsamı dışında ya da mükerrer olduğunun anlaşılması halinde bildirim iptal edilir. Eksik veya yanlış bilgi girildiğinin anlaşılması halinde ise bildirim üzerinde değişiklik yapılmak üzere ilgili kullanıcıya gönderilir ve gerekli değişikliğin yapılmasını müteakip yeniden sunulması istenir. Düzeltilen bildirimin ilgili İdaredeki birim amiri tarafından kati onay verilerek kaydın sisteme aktarılması sağlanır.
(3) Programa veri girişi yapılan kaçakçılık olaylarına ilişkin kayıtlar, kayıt giriş tarihi itibarıyla 5 yıllık süreyi doldurmaları durumunda, sistem tarafından arşiv kayıtlarına aktarılır. (09.07.2018 tarihli, 35582356 sayılı yazı ile değişik)[14]
Bilgilerin saklanması
MADDE 158 - (1) Merkez ve Taşra idareleri tarafından Kaçakçılık Olayı Bildirim Formuna bilgileri girilen ve adli mercilerce verilen takipsizlik ve/veya beraat kararının kesinleşmesi üzerine, Kaçakçılık Olayı Bildirim Formunda bulunan söz konusu kayıtlar sistem tarafından arşiv kayıtlarına aktarılır.
(2) Kaçakçılık Olayı Bildirim Formuna veri girişi yapılan eşya ve taşıtların sahibine iade kararının kesinleşmesi halinde, söz konusu kayıtlar arşiv kayıtlarına aktarılır.
(3) Programa veri girişi yapılan kaçakçılık olaylarına ilişkin kayıtlar, olay tarihi itibarıyla 5 yıllık süreyi doldurmaları durumunda, Genel Müdürlükte bulunan Programdan sorumlu personel tarafından arşiv kayıtlarına aktarılır.
(4) Arşiv kayıtlarında yer alan bilgiler, kayıtlara aktarıldıkları tarihten itibaren 10 yıl süreyle saklanır ve süre bitiminde sistem tarafından arşiv kayıtlarından kesin olarak silinir.
Bilgilerin güncellenmesi
MADDE 159 - (1) (09.07.2018 tarihli, 35582356 sayılı yazı ile değişik)[15]Mahkeme veya savcılık kararları doğrultusunda güncellemeler aşağıdaki şekilde yerine getirilir:
a) Kesinleşmiş mahkeme ve/veya savcılık kararlarına ilişkin takip ve güncellemeler Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüklerince yerine getirilir.
b) Kaçakçılık olaylarına ilişkin Gümrük Müdürlüklerine intikal eden; kişi, eşya ve taşıta ilişkin kesinleşmiş mahkeme ve/veya savcılık kararlarının bir örneği programa girilmek üzere ilgili Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğüne gönderilir.
c) Adli mercilere intikal ettirilen kaçakçılık dosyalarında mevcut olmayan; ancak soruşturma/kovuşturma sonucunda ortaya çıkan kişi, eşya veya taşıt hakkındaki mahkeme ve/veya savcılık kararı kendisine ulaşan Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü tarafından, söz konusu kişi, eşya veya taşıta ilişkin tanımlayıcı bilgiler öncelikle Programda mevcut olay kaydının ilgili ekranlarına kaydedilir. Kaydetme işleminin gerçekleştirilmesinin ardından söz konusu kişi, eşya veya taşıta ilişkin mahkeme ve/veya savcılık kararları Kaçakçılık Olayı Bildirim Formunda yer alan ‘Soruşturma/Kovuşturma’ ekranına girilir.
(2) Kaçakçılık olaylarına ait kişi, eşya, taşıt ve firmalara ilişkin bilgiler Genel Müdürlükte bulunan programdan sorumlu personel tarafından periyodik olarak sorgulanır, geri besleme yoluyla gelen yeni bilgiler doğrultusunda mevcut eksiklikler tamamlanır.
Bilgilerin paylaşılması (09.07.2018 tarihli, 35582356 sayılı yazı ile değişik)[16]
MADDE 160 - (1) Genel Müdürlük, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlükleri ile Gümrük Müdürlükleri Programda ‘Kayıt Arama’ yetkisine sahiptirler.
(2) Genel Müdürlük, Bakanlık Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, Gümrükler Genel Müdürlüğü, Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlükleri ile Gümrük Müdürlükleri Programda ‘Sorgulama’ yetkisine sahiptirler.
Bilgilerin gizliliği
MADDE 161 - (1) Programa yeni bildirim yapan, yapılan bildirimleri onaylayan, iptal eden ve kayıtlardan sorgulama yapan kişiler gizlilik esasları çerçevesinde, programda yer alan bilgileri diğer kişi ve kurumlara aktaramazlar.
“(2) Söz konusu kayıtlar, ilgili ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla, ikili veya çok taraflı anlaşmalar ve/veya yapılan protokoller çerçevesinde mütekabiliyet ilkeleri ve kişisel verilerin korunmasına dair mevzuat gözetilerek paylaşılabilir.[17]
ONBEŞİNCİ[18]KISIM
Yolcu İşlemleri
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Genel Hükümler
MADDE 162 - (1) Gümrük idarelerinde görevli Muhafaza Memurları; Gümrük Yönetmeliğinin 72/B ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Taşra Teşkilatı Çalışma Yönetmeliğinin 40 ıncı maddesi gereği mutat dışı depo kontrolleri ile yolculara ve ticari mahiyet arz etmeyen yolcu eşyasına ilişkin her türlü işlemleri yürütürler.
(2) Birinci fıkrada belirtilen işlemler sırasında kullanılacak kaşeler, muhafaza memurlarına zimmet karşılığı teslim edilir ve başkaları tarafından kullanılamaz.
(3) Muhafaza memurları, kaşeleri evrak üzerine okunaklı bir şekilde tatbik ederler. Kaşeler amacına uygun bir şekilde kullanılır ve iyi bir şekilde muhafaza edilir. Emeklilik, istifa gibi bir ayrılma durumunda söz konusu kaşeler gümrük idaresine iade edilir.
(4) Eşyalarla ilgili; 4458 sayılı Gümrük Kanunu, Gümrük Yönetmeliği, Bakanlar Kurulu Kararları ile bunlara bağlı olarak düzenlenen ikincil mevzuata göre muafiyet hükümlerine ilişkin işlemler yürütülür.
(5) Katma Değer Vergisi Kanununun 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi uyarınca, Türkiye'de ikamet etmeyen yolcuların, satın alarak Türkiye dışına götürdükleri eşya için ödedikleri katma değer vergisinin eşyanın gümrükten çıkışı sırasında iade edilmesine yönelik işlemler Maliye Bakanlığı ve Bakanlığımızca düzenlenen ikincil mevzuata göre yürütülür.
(6) Yolcuların beraberlerinde yurda getirdikleri veya yurttan çıkaracakları Türk parası, efektif, döviz ile kıymetli maden, taş ve eşyalara ilişkin işlemler 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun, 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ile buna bağlı ikincil mevzuata göre yürütülür.
(7) Eşyanın Türkiye’ye girişinin kanun veya diğer düzenleyici işlemlerce yasaklı olup olmadığı, kıymetine veya miktarına göre muafiyet kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği yönüyle ve diğer kriterler (şüphe, ihbar, yolcu analizi vs.) de göz önünde bulundurularak eşyanın kontrolü yapılır.
(8) 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ve diğer suç öngören kanunlar uyarınca bir suç veya suç şüphesi durumu ile karşılaşılması halinde, gecikmeksizin ilgili Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü veya Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Bölge Amirliği ya da Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Kısım Amirliğine haber verilir.
KDV muafiyet işlemleri
MADDE 163 - (1) Türkiye’de ikamet etmemek koşuluyla yurt dışına çıkacak yolculara uygulanacak KDV muafiyeti işlemleri, 3065 sayılı Katma Değer Kanunu’nun 11 inci maddesinin birinci fıkrasının özel faturaya ilişkin (a) bendi ile “tax-free” ye ilişkin (b) bendinde yer alan hükümlere göre, sistem üzerinden yapılıncaya kadar, aşağıdaki şekilde gerçekleştirilir:
a) Kayıt işlemini yaptırdıktan sonra bagaj içerisinde muafiyete tabi söz konusu eşyanın götürülmek istenilmesi halinde, eşya ile fatura bilgilerinin uygunluğu kontrol edilir.
b) Eşya ile fatura bilgileri birbiriyle uyumluysa fatura onaylanır. Eşya, yolcu ve pasaport bilgileri kaydedilir ve faturanın ilgili nüshaları alındıktan sonra geri kalan nüsha/nüshalar yolcuya verilir.
c) Eşya bagaj içerisine yerleştirildikten sonra, bagaj yolcudan alınarak veya gümrük personeli nezaretinde uçağa sevk edilir.
ç) Yolcu tarafından eşyanın bagaja verilmeyerek kendi üzerinde veya el çantasında taşınmak istemesi halinde, söz konusu eşya ile fatura bilgilerinin birbiriyle uygunluğu kontrol edilir.
d) Eşya ile fatura bilgileri birbiriyle uyumluysa fatura onaylanır. Eşya, yolcu ve pasaport bilgileri kaydedilip faturanın ilgili nüshaları alındıktan sonra geri kalan nüsha/nüshalar yolcuya verilir. Eşyanın yurt içinde bırakılma olasılığına karşı gümrük personeli nezareti gibi gerekli önlemler alınır.
e) Fatura onaylama işlemleri pasaport kontrolünden önce olabileceği gibi pasaport işlemlerinden sonra da yapılabilir.
ONALTINCI[19]KISIM
Taşıt Kontrolleri
BİRİNCİ BÖLÜM
Taşıtlara İlişkin İşlemler
Taşıt kontrolleri
MADDE 164 - (1) Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesine gelen ve Bölgeden giden kara, deniz, hava ve demiryolu taşıtları şüphe, ihbar veya veri analizine dayalı olarak gümrük gözetim ve kontrolüne tabi tutulur.
(2) Taşıtların kontrolü Muhafaza Memurlarınca yapılır. Taşıtların detaylı olarak arandığı hallerde arama sonucu tutanakla tespit edilir. Türkiye Gümrük Bölgesinde taşıtların kontrolü mobil kontrol ekipleri tarafından da yerine getirilebilir.
(3) Türkiye Gümrük Bölgesine gelen taşıtların gümrük kontrolü tamamlanıncaya kadar, Türkiye Gümrük Bölgesinden giden taşıtların gümrük kontrolünden sonra söz konusu Bölgeyi terk etmelerine kadar, her türlü eşyanın taşıtlara alınmasını ve taşıtlardan çıkarılmasını, yolcu indirilmesini ve bindirilmesini önleyecek tedbirler alınır.
Kontrolün kapsamı
MADDE 165 - (1)Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesine gelen taşıtların kontrolü duruma göre aşağıda yer alan işlemlerin bir kısmı veya tamamını kapsar:
a) Taşıta ve eşyaya ilişkin tüm bilgi, belge, defter ve kayıtların kontrol edilmesi,
b) Taşıta ve eşyaya ilişkin ilave bilgi istenilmesi,
c) Taşıt sürücüsü, kaptanı, mürettebatı ve yolcunun kendisi ve beraberindeki eşyanın gümrük kontrolü ile gümrüklü yer ve sahalarda yapılacak üst araması,
ç) Taşıtın ve eşyanın; taşıt, eşya ve konteyner tarama sistemleri ile kontrolü,
d)Taşıtın dedektör köpek ve teknik cihazlar vasıtasıyla kontrol edilmesi,
e) Taşıtın fiziki olarak tam veya kısmi kontrolü,
f) Eşyadan numune alınması ve incelenmesi,
g) Taşıtta bulunan depo ve eşya bulunan diğer yerlerin mühür altına alınması,
ğ) Kontrol sırasında diğer taşıt ve kişiler ile temasa geçilmemesi ve yük alınıp verilmemesi için gerekli tedbirlerin alınması.
Standart/mutat depo kontrolü
MADDE 166 - (1)Standart/mutat depo kontrollerinde ve muafiyet hükümlerinin uygulanmasında 4458 sayılı Gümrük Kanunu, Gümrük Yönetmeliği, Bakanlar Kurulu Kararları ile bunlara bağlı olarak düzenlenen ikincil mevzuat hükümlerine göre işlemler yürütülür.
(2) Standart/mutat depo kontrolleri kara ve deniz hudut kapıları dahil araç giriş-çıkışı yapılan tüm gümrük kapılarında, görevli Muhafaza Memurları tarafından aşağıdaki şekilde yapılır:
(a)Depoların üzerinde herhangi bir tadilat emaresi bulunup bulunmadığı kontrol edilir.
(b) Depoların üzerinde herhangi bir tadilat emaresine rastlanılmaması durumunda, depolarda mevcut yakıtların ölçüm işlemi metrik hesaplamalar yardımı ile hacim tespiti yapılmak suretiyle gerçekleştirilir.
(c) Yapılan ölçüme itiraz olması halinde (masrafları itiraz edene ait olmak üzere) rutin işlemler aksatılmadan ayrı bir bölümde depodan depoya aktarma yapılmak suretiyle ikinci bir ölçüm yapılır.
(ç) Üzerinde izinsiz tadilat yapılan, ilave deposu bulunan ya da bölmeli deposu mevcut olan taşıtlara ait depoların ölçüm işlemleri bir tutanakla tespit edilir.
(d)Yapılan tespitler sonucu taşıtın yetki belgelerinin geçici olarak askıya alınması veya iptal edilmesini teminen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bildirimde bulunulmakla birlikte, karayolu uygunluk belgesinin geçici olarak askıya alınması veya iptal edilmesi için gerekli işlemler ilgili Gümrük Müdürlüğünce yapılır.
(3) Rutin hesaplama işlemleri dışında kalan itiraz ve eklentili, ölçülemeyecek kadar yapısı bozulmuş depoların ölçümü için gerekli yer ve teçhizatın temini Gümrük Kanununun 218 inci maddesine istinaden işletici kuruluşlar tarafından sağlanır.
ONYEDİNCİ[20]KISIM
Nöbet ve Devriye İşlemleri
BİRİNCİ BÖLÜM
Nöbet İşlemleri
Nöbet görevi
MADDE 167 - (1) Muhafaza Teşkilatına yönelik hizmetlerin yapılmasını ve devamını sağlamak maksadıyla bu hizmetlerin belli bir sıra ve süre ile görevliler tarafından yerine getirilmesine nöbet denir.
(2) Memurların çalışma saatleri nöbet esasına göre amirlerince tespit edilir.
Nöbet görevlisi
MADDE 168 - (1) Belirli bir yerin emniyet, muhafaza ve gözetimi maksadı ile görevlendirilen, belirli bir görev talimatı bulunan bir veya daha fazla muhafaza memuruna nöbet görevlisi denir.
(2) Nöbet hizmetleri muhafaza memurları ile kısım amirleri tarafından yürütülür. Daha üst amirler, gerekmedikçe nöbete dâhil edilmez.
Nöbetle ilgili esaslar
MADDE 169 - (1) Nöbete gelmesini engelleyecek mazereti bulunan personel ile nöbet zamanından önce veya nöbeti esnasında nöbetini bıraktıracak bir mazereti ortaya çıkan personel derhal durumu amirine bildirir. Amiri tarafından mazereti uygun görülürse başka bir personel nöbete alınır.
(2) Bayramlarda ve tatil günlerinde, sürekli aynı kişilere nöbet gelmemesi hususu, amirlerce dikkate alınarak ayrı bir çizelge tanzim edilir. (...)[21]
(3) Nöbet değişiminde nöbeti devredecek ve devir alacak personel yüz yüze gelir.
(4) Nöbetini devreden, alacak olana nöbet mahallini gösterir, yapılması gereken hususları anlatır. Özel talimat almışsa talimatı devir alana söyler, Gümrük Muhafaza Çalışma ve Denetleme Defterini imzalar ve imzalatır. Mevcut eşya ve malzeme ile birlikte nöbetini teslim eder.
(5) Nöbetçi personel, nöbeti sırasında meydana gelmiş olay varsa bunu yazılı olarak rapor eder. Nöbetçi personel, nöbetini devir alacak personel gelmedikçe nöbet mahallini terk edemez. Nöbetçi personel, nöbet görevi ile ilgili olmayan işlerle uğraşamaz. Nöbet mahallinde nöbete ait görevlerini itina ile yapar.
(6) Nöbetçi personel nöbet mahallinde nöbet yerinin özelliği ve verilen müsaadeye göre belli bir noktada veya belirli bir bölgede kontrol ve gözetim yaparak nöbet hizmetlerini yürütür. Aynı yere yabancılar ve görevli olmayan personel kesinlikle sokulmaz.
(7) (...)[22]
Devriye görevi
MADDE 170 - (1) Gümrüklü yer ve sahaların gözetim, takip ve muhafazasını sağlamak veya kaçakçılığa konu bir olayın tespit edilmesi halinde ilk müdahaleyi yaparak konuyu ilgili adli kolluk birimine bildirmek amacıyla mobil araç ile ya da yaya olarak gümrüklü sahada gözetim ve kontrolde bulunulur.
(2) Devriye ekibi en az üç Muhafaza Memurundan oluşturulur.
Selamlama
MADDE 171 - (1) Gümrük Muhafaza amir ve memurları rütbe ve makam farkı ayırt etmeksizin birbirlerini selamlamakla yükümlüdürler.
Selamlama kuralları
MADDE 172 - (1)Selamlama ciddiyet içerisinde, el ve başla (gözler başla birlikte) veya yalnız baş ile yapılır. Selamlama esnasında; laubali davranılmaz, el yarım ve ağır kaldırılmaz, sol el cepte bulundurulmaz ve sağ elde bir şey bulundurularak sol elle selamlama yapılmaz.
ONSEKİZİNCİ[23] KISIM
Yat İşlemleri
Tanımlar
MADDE 173– (1)Bu Bölümde geçen tanımlardan;
a) Seyir izin belgesi: Türk bayraklı deniz turizmi araçları ile yabancı limanlardan gelen veya Türkiye’de kışlayan yabancı bayraklı deniz araçlarının vardıkları ilk Türk limanında veya kışlamak üzere kaldıkları son bağlama yerinde yapacakları araç, personel, yolcu ve sefer ile ilgili beyan ve işlemlerin yer aldığı, ayrıca liman seferi dışında yapacakları yolculuğa müsaade edildiğini gösteren, liman çıkış belgesi yerine de geçen belgeyi,
b) Yat: Gezi, spor ve eğlence amacıyla deniz turizmi ticaretinde kullanılmaya uygun, taşıdığı yolcu sayısı on ikiyi geçmeyen, yük, yolcu ve balıkçı gemisi niteliğinde olmayan, kamarası, tuvaleti ve mutfağı olan, kabotaj seferinde yüz mille sınırlı, en yakın karadan yirmi milden fazla uzaklaşmamak koşulu ile taşıdığı yolcu sayısı otuz altıyı geçmeyen, tonilato belgesinde yat olduğu belirtilen deniz turizmi aracını,
c) Yatçı: Mürettebat ve diğer hizmet personeli dışında gezi, spor, eğlence amacıyla yatta bulunan kişileri,
ç) Yat Sahibi: Mülkiyet belgesinde yatın sahibi olarak kayıtlı kişiyi,
ifade eder.
Seyir izin belgesi işlemleri
MADDE 174 - (1) Yatların Türkiye Gümrük Bölgesi’ne giriş ve çıkışının takibi muhafaza personeli tarafından yapılarak buna ilişkin işlem Seyir İzin Belgesi üzerinden yürütülür.
(2) İşlemler, belgenin ön yüzünde yer alan ilgili kamu kurumları tarafından onay yapan kişinin ismini de içerir şekilde imzalanıp mühürlenmek suretiyle belgede belirtilen sıraya göre yapılır.
(3) Yatların işlemlerinde Seyir İzin belgesinden başka belge kullanılmaz ve belgenin fotokopisi veya herhangi bir şekilde çıkarılmış suretiyle işlem yapılmasına izin verilmez. Yatın mülkiyet belgesi de kontrol edilir.
(4) Seyir İzin Belgesi yat sahibi tarafından yetkili kılınmış temsilcisi tarafından da doldurulabilir.
(5) Belgelerin takibi belge üzerinde ilk işlemi yapan ve gümrük nüshasını alıkoyan gümrük idaresi tarafından yapılır.
(6) Süresi geçen Seyir İzin Belgesi ile işlem yapılmak istenilmesi halinde, söz konusu belge yat sahibine cezai işlem uygulanmak suretiyle kapatılır ve yeni bir belge açılarak işlemlere devam edilir.
(7) Türk kıyılarında iki nokta arasında yolcu taşımacılığı yapan yatlar ve bir Türk limanı ile yabancı bir liman arasında yolcu taşımacılığı yapan yatların işlemlerinde Seyir İzin Belgesi kullanılmaz.
Yat demirbaş eşyasının takibi
MADDE 175 – (1) Yat demirbaş eşyasının takibi belgede buna ilişkin ayrılmış bölüm üzerinden yapılır. Yat demirbaş listesi çıkarılırken gereksiz detaylara yer verilmez, yatın faaliyetinde ana unsur olan ve kıymet yönünden değerli olan eşyalara yer verilir.
(2) Demirbaş listesinde ana makine veya motor numarası yazmayan belgeler kabul edilmez. Yatın tanımlanmasına yarayacak bu bilgilerin demirbaş listesine kaydı sağlanarak işlem yapılır.
(3) Yat sahibi ve sorumlularının demirbaş listesinde veya yatın demirbaş defterinde beyanları aksine herhangi bir hususun tespiti halinde Gümrük mevzuatı ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu hükümlerince işlem yapılır.
Gümrük idareleri tarafından dikkat edilecek hususlar
MADDE 176 - (1) Belgeler üzerinde yapılacak işlemlerde doldurulması zorunlu alanların boş bırakılmamasına ve okunaklı olmasına dikkat edilir; eksik mühür, imza veya bilgilerin tamamlanması sağlanarak işleme devam edilir.
(2) Yatçıların beraberlerinde getirmiş oldukları eşya ile ilgili muafiyet hükümlerinin uygulanması hususunda yolcu işlemleri mevzuatına göre işlemler yürütülür.
(3) Türkiye Gümrük Bölgesinde Türk veya yabancı bayraklı tüm yatlar ihbar, şüphe, suçüstü halleri veya risk analizi kapsamında arama veya belge kontrolüne tabi tutulabilir. Bu kapsamda deniz üzerinde yapılan denetimler seyir izin belgesi üzerinde gösterilir.
(4) Görev yapan muhafaza personeli tarafından gümrüklü saha olmayan yat limanı, marina, çekek yeri gibi tesisler, gümrüklü eşya olarak nitelendirilen yabancı bayraklı yatların kontrolü esas olmak üzere görev mahalli addedilir.
(5) Yat işlemlerinde gümrük mevzuatının doğru uygulanması ve kaçakçılığın önlenmesi faaliyetlerine öncelik verilir.
(6) Yat işlemi yapan muhafaza personeli, görev yaptığı süre içerisinde Bakanlık bünyesinde bulunan veya diğer kurumlar tarafından paylaşıma açılmış olan program ve veri tabanlarından gerekli takibatı yapar. Gümrük idarelerine tahsis edilmiş kullanıcı kodlarının takibi titizlikle yapılır. Söz konusu kodlar, personelin yer değişikliği nedeniyle görevinden ayrılmasından önce kontrol edilerek olası aksaklıklar giderilir.
Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlükleri tarafından dikkat edilecek hususlar
MADDE 177 - (1) Bir takvim yılında en az üç kez ve değişen tarihlerde özellikle gümrük idaresi bulunmayan yat limanı, marina veya çekek yerleri gibi tesislerde habersiz kontroller yapılması için gerekli planlama yapılır.
(2) Bu kontroller esnasında; yolculara son derece iyi muamele edilmesine, problemlerini çözücü, gerektiğinde mevzuatı açıklayıcı ve ikna edici olunmasına, mükerrer işlemlere meydan vermeksizin çok hızlı bir şekilde işlemlerin yapılmasına, kontrollerde gerekli hassasiyet gösterilerek herhangi bir şikâyete sebebiyet verilmemesine dikkat edilir.
(2) Deniz devriye ekipleri tarafından istihbarata dayanarak veya rastgele belirlenecek yatların belge kontrolleri yapılır. Bu kontrollerde yatçıların yaşam mahallerinin mahremiyeti gözetilir.
(3) Transit yakıt alan Türk veya yabancı bayraklı yatların, yapılan araştırmalar sonucunda ülkemize tekrar giriş yapıp yapmadıkları takip edilir.
ONDOKUZUNCU[24] KISIM
Diğer Görevler
Uyuşturucu maddeler
MADDE 178 – (1) 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun hükümlerine tabi olan uyuşturucu maddeler ile bu maddelerin yapımında veya naklinde kullanılan diğer eşya ve araçlara el konulmasına dair dört nüsha tutanak düzenlenir. Uyuşturucu maddelerin tartı işlemi hassas terazide yapılır; maddenin brüt ağırlığı ve paket halinde ise adedi düzenlenecek tutanakta belirtilir. Söz konusu maddeler 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik hükümleri doğrultusunda bozulmayacak, değiştirilmeyecek şekilde bağlanıp mumlanır ve mum üzerine resmi mühür basılır. Ayrıca bu şekilde hazırlanan kolinin üzerine şüphelinin kimliğine ilişkin bilgiler, el konulan maddelerin cins, miktar ve soruşturma evrakı sayısının kaydedildiği bir etiket takılır. Tutulan el koyma tutanağının iki sureti evraka eklenir. Bir sureti kapatılacak ambalaja konulur; diğer nüsha ise ilgili dosya içerisinde İdarede muhafaza edilir.
(2) Kesin olmamakla birlikte, uyuşturucu madde olabileceği yönünde kuşku duyulan maddeden alınacak bir numune, cins ve nevinin tahlil ve tespit edilmesi için analize gönderilir. Analize gönderilen numune içten dikişli bez torbalara konulur, resmi mühürle mühürlenerek bağlanır; bağ üzerine söz konusu maddeye ilişkin bilgilerin yazıldığı bir etiket takılarak memur refakatinde gönderilir ve durum bir tutanakla tevsik edilir. Analiz sonrasında düzenlenecek ekspertiz raporlarıyla ortaya konulan uyuşturucu maddeler, diğer suç aletleri ve şüphelilerle birlikte ilgili Cumhuriyet Savcılığına teslim edilir.
Silah ve mühimmat
MADDE 179 – (1)Yurtiçine girişte 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklarla Diğer Aletler Hakkında Kanun hükümlerine aykırı olarak yurda sokulan ya da sokulmaya teşebbüs edilen silah ve patlayıcı maddelerin veya yurtdışına çıkışta 5201 sayılı Harp Araç ve Gereçleri ile Silâh, Mühimmat ve Patlayıcı Madde Üreten Sanayi Kuruluşlarının Denetimi Hakkında Kanun hükümlerine aykırı olarak yurt dışına çıkarılan ya da çıkarılmaya teşebbüs edilen silah ve patlayıcı maddelerin balistik incelemesi ve laboratuvar analizleri 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 24 üncü maddesinde belirtilen Kriminal Laboratuvarlar ile Emniyet ve Jandarma Kriminal Laboratuvarlarında yaptırılır. Yaptırılan kriminal inceleme sonucunda silahların yivli ve yivsiz olmasına göre hazırlanacak tahkikat evrakları ve şüpheliler Cumhuriyet Savcılığına sevk edilir.
Su ürünleri kanununa muhalefet
MADDE 180 – (1) 1380 sayılı Su Ürünleri Kanununun 19 ila 24 üncü maddeleri ile 815 sayılı Türkiye Sahillerinde Nakliyatı Bahriye (Kabotaj) ve Limanlarla Kara Suları Dahilinde İcrayı Sanat ve Ticaret Hakkında Kanun’un 3 üncü maddesine aykırı muameleler yasaktır. Ayrıca 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu’nun 33 üncü maddesi hükümlerine göre gümrük idareleri, bu Kanuna aykırı fiillerin tespiti halinde; üretim vasıtaları ile elde edilen su ürünlerini zapt ederek adli mercilere teslim etmekle görevli ve yetkilidir. Ayrıca; 1330 sayılı Su Ürünleri Kanunu kapsamına giren suçlar hakkında söz konusu Kanunun Ek-3 üncü maddesine istinaden mülki amirlerin yetkilerini devretmesi halinde, gümrük idareleri doğrudan idari para cezası kesebilir. 815 sayılı Türkiye Sahillerinde Nakliyatı Bahriye (Kabotaj) ve Limanlarla Kara Suları Dahilinde İcrayı Sanat ve Ticaret Hakkında Kanun’un 3 üncü maddesine aykırı muamele yapanlara ise aynı Kanunun 5 inci maddesinin ikinci fıkrasına göre işlem yapılır.
Tarihi eser, kültür ve tabiat varlıkları
MADDE 181 – (1) 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa göre yurtdışında geçici olarak sergilenmek üzere Bakanlar Kurulu Kararıyla izin verilenler dışında kalan kültür ve tabiat varlıklarının yurtdışına çıkarılamayacağı hükmüne aykırı olarak yurtdışı edilmek istenilirken yakalanıp el konulan söz konusu varlıklar, el konularak olaya ilişkin şüpheliler Cumhuriyet Savcılığına sevk edilir. Yakalanan tarihi eser ve tabiat varlıklarının ekspertiz raporları, mahallin müze müdürlüğü veya üniversitelerin arkeoloji bölümleriyle irtibata geçilerek temin edilir. Tarihi eserler ile kültür ve tabiat varlığı olduğu anlaşılan eşyalar Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müzelere tutanakla teslim edilir.
(2) Büyük çoğunluğu Vakıflar Genel Müdürlüğünün sorumluluğunda bulunan cami, türbe gibi yerlere ait "teberrukat eşya" sayılan halı, kilim, şamdan, levha gibi kültür varlıkları için Vakıflar Genel Müdürlüğüne veya bağlı taşra birimine bilgi verilerek anılan kurum elemanlarının müze uzmanlarıyla birlikte müşterek olarak yapılacak inceleme sonucunda, eşyaların tarihi eser ve kültür varlığı olup olmadığına dair rapor temin edilerek sonucuna göre işlem yapılır.
Sahte paralar
MADDE 182 – (1) Sahte olduğu şüphesiyle el konulan paralara ilişkin ekspertiz raporu Merkez Bankasından sağlanır. Paraların sahte olduklarının tespiti halinde, olay Cumhuriyet Savcılığına intikal ettirilir.
(2) Sahte banknot bilgileri ile varsa bu banknotların üretiminde kullanılan malzeme bilgileri, Kaçakçılık ve İstihbarat Gümrük Muhafaza Müdürlüklerinde görevli kullanıcılar tarafından Merkez Bankası Sahte Banknot İzleme Sisteminin "Olay Bilgileri" ekranına işlenir.
(3) Sahte olduğundan şüphe duyulan banknotların seri numaraları Merkez Bankası Sahte Banknot İzleme Sisteminden sorgulanır.
Nesli tükenmekte olan yabani hayvan ve bitki türlerinin kaçakçılığı
MADDE 183 – (1) 20/06/1996 tarihli ve 22672 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Nesli Tükenmekte Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme kapsamında kaçakçılığa konu olduğundan şüphelenilen bitki ve hayvanların canlı ve cansız örnekleri ile bunlardan elde edilmiş mamullerle karşılaşılması durumunda Orman ve Su İşleri Bakanlığının ilgili taşra birimi ile irtibata geçilerek söz konusu canlı türünün ya da eşyanın anılan sözleşme kapsamında olup olmadığı, sözleşme kapsamında ise hangi listede yer aldığı ekspertiz raporu ile tespit edilir. Ekspertiz raporu ile yapılan tespit sonucuna göre muhafaza altında bulunan canlıya ya da eşyaya el konulur veya sahibine teslim edilir, durumla ilgili tahkikat evrakları Cumhuriyet Savcılığına sevk edilir.
Göçmen kaçakçılığı
MADDE 184 - (1) Doğrudan ya da dolaylı olarak maddi menfaat elde etmek maksadıyla yasal olmayan yollardan bir yabancıyı ülkeye getiren veya ülkede kalmasına imkân sağlayan ya da daha önce ülkeye sokulmuş veya girmiş kaçak göçmenleri yurt dışına çıkaran, yasal koşullara uymaksızın ülkede kalmalarını sağlayanlar, bu maksatla sahte kimlik veya seyahat belgelerini hazırlayanlar veya temin edenler ya da bu suçlara teşebbüs edenler, kaçak olarak yakalanan göçmenler ile uygulanan tedbirler derhal Cumhuriyet savcısına bildirilir ve alınacak talimata göre işlem yapılır.
(2)İçişleri BakanlığıSınır Dışı Etme İşlemlerine İlişkin Uygulama Talimatı uyarınca hudut kapılarında bulunan gümrük birimleri tarafından tespit edilen ve sınır dışı edilmesi gereken yabancılar, sorumluluk bölgesi gözetilerek ilgili kolluk birimine gecikmeksizin teslim edilir.
İstihbarat kapsamında yerine getirilmesi gereken görevler
MADDE 185 - (1) Taşra birimleri, istihbarat faaliyetleri çerçevesinde;
(a) Gümrük Kanununun üçüncü maddesinin 24 ve 25 inci fıkraları ile 10/A maddelerine dayanarak, kendi görev sahalarında ortaya çıkardıkları ve suç şüphesi taşıyan bir olay veya dış ticaret ile ilgili olarak bir ihlale ilişkin elde ettikleri bilginin, bir kaçakçılık eğilimine ilişkin olması halinde, somut olaya ilişkin bilgilerin yanı sıra, elde edilen diğer bilgi ve belgeleri,
(b) Somut suç şüphesi içermeyen, önleyici tedbir alınmasını gerekli kılan veya ileriye dönük olası suç fiillerinin veya mevzuat ihlallerinin ortaya çıkarılmasına veya önlenmesine yardımcı olabilecek her türlü duyum ve bilgiyi,
analiz çalışmalarında değerlendirmek üzere Genel Müdürlüğe iletirler.
(2) Gümrük Muhafaza Kaçak ve İstihbarat Müdürlüklerinde görevli personel, bilgi toplama çalışmalarının yanı sıra, münhasıran Genel Müdürlükçe analiz edilebilecek bilgilerin de toplanması konusunda gerekli çalışmaları yapar.
(3) Genel Müdürlükçe analiz amacıyla, yerelde ulaşılması gereken adres, bağlantılar ve işlemler ile ilgili istihbari saha çalışmaları yapılmasının istenilmesi halinde, ilgili Gümrük Muhafaza Kaçak ve İstihbarat Müdürlüklerince gerekli çalışmalar yapılarak Genel Müdürlüğe iletilir.
(4) Genel Müdürlükçe yapılan istihbari analiz çalışmaları sonucunda, gümrüklü sahalarda veya gümrük gözetimi altında bulunan; eşya, taşıt ve kişilere ilişkin kontrollerin yapılmasının gerekli olması halinde ilgili taşra birimleri kontrolleri yaparak sonuçlarını Genel Müdürlüğe iletir.
Bölgesel kaçakçılık değerlendirme raporlarının hazırlanması
MADDE 186 - (1) Kaçakçılıkla mücadele noktasında daha etkili ve verimli analiz yapılabilmesini teminen EK-21’de belirlenen şekilde Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerince hazırlanır.
(2) Her yıl çeyrek dönemin bitişini müteakip ilk bir ay içerisinde gönderilir. Birinci çeyrek raporu Nisan, ikinci çeyrek raporu Temmuz, üçüncü çeyrek raporu Ekim, dördüncü çeyrek raporu müteakip yılın Ocak ayı içerisinde gönderilir.
(3) Önceki dönem raporlarında cevap verilmiş hususlar Bölge Müdürlüğünce takip edilerek yeni hazırlanacak raporların tekrar aynı hususları içermemesine dikkat edilir.
YİRMİNCİ[25] KISIM
Çeşitli ve Son Hükümler
Uygulama
MADDE 187 – (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde, ilgili mevzuat ve genel hükümlere göre işlem yapılır.
Yetki
MADDE 188 - (1) Mevzuat ve teknik zorunluluklar doğrultusunda bu Yönergede yapılacak değişiklikler konusunda Genel Müdürlük yetkilidir.
Kaldırılan hükümler
MADDE 189 – (1) “Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü Merkez ve Taşra Teşkilatı Kaçakçılık, İstihbarat, Narkotik ve Operasyon Birimleri ile Adli Kolluk Görevlilerinin Görev ve Çalışma Yönergesi”, “Gümrük Muhafaza Sınıfı Personelinin İç Hizmet Yönergesi” ile “Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü Kaçakçılık Bilgi Bankası Kayıtlarının Tutulması, Kullanımı ve Birimler Arasında Paylaşıma Açılmasına İlişkin Usül ve Esaslar” yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 190 – (1) Bu Yönerge onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 191 – (1) Bu Yönerge hükümlerini Gümrük ve Ticaret Bakanı yürütür.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
… Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü
EK-1: PERFORMANS RAPORU
…….MÜDÜRLÜĞÜ
…..YILI PERFORMANS RAPORU
(Rapor hazırlanırken sadece idarede bulunan sistemler ile ilgili bölümler doldurulacak, idarede bulunmayan sistemler ile ilgili bölümler silinecektir.)
A. ARAÇ VE KONTEYNER TARAMA SİSTEMİ
1.GİRİŞ
Sistemin Marka/Modeli:
Sistemin Kurulduğu Tarih:
Sistemin Temin Bedeli:
Sistemin Temin Kaynağı:
2. SEVK SAYISI
|
1. AY |
2. AY |
3. AY |
4. AY |
5. AY |
6. AY |
7. AY |
8. AY |
9. AY |
10. AY |
11. AY |
12. AY |
YILLIK |
KİM Sevk |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GÜMRÜK Sevk |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
İhbar Sevk |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Risk Sevk |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Diğer (polis vs) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TOPLAM |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.TARAMA SAYISI
|
1. AY |
2. AY |
3. AY |
4. AY |
5. AY |
6. AY |
7. AY |
8. AY |
9. AY |
10. AY |
11. AY |
12. AY |
YILLIK |
Tarama sayısı |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Arama Sayısı |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yakalama Sayısı |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
İKİ ÖNCEKİ YIL |
ÖNCEKİ YIL |
CARİ YIL |
Tarama sayısı |
|
|
|
Arama Sayısı |
|
|
|
Yakalama Sayısı |
|
|
|
4. YAKALAMA BİLGİSİ
|
Olay Sayısı |
Değer |
Miktar |
Uyuşturucu |
|
|
|
Silah/Mühimmat |
|
|
|
Ticari Eşya |
|
|
|
Yasak Yayın |
|
|
|
Tarihi/Kültürel Varlık |
|
|
|
Nükleer Madde |
|
|
|
CITES |
|
|
|
Döviz/Para |
|
|
|
Diğer |
|
|
|
5. KAPASİTE KULLANIM
Kapasite Kullanım Oranı: (günlük ortalama tarama sayısı)/(günlük tarama kapasitesi)
|
1. AY |
2. AY |
3. AY |
4. AY |
5. AY |
6. AY |
7. AY |
8. AY |
9. AY |
10. AY |
11. AY |
12. AY |
YILLIK |
Kapasite Kullanım Oranı |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
NOT: Tarama kapasitesi sabit sistemlerde 120; mobil sistemlerde gantry modda 120, portal modda 200; Gamma-ray sisteminde 200 dikkate alınmalıdır.
|
İKİ ÖNCEKİ YIL |
ÖNCEKİ YIL |
CARİ YIL |
Kapasite Kullanım Oranı |
|
|
|
6. BAKIM VE ONARIM
Garanti Kapsamında mı?:
Yürürlükteki Sözleşmesinin Tarihi:
Sözleşmenin Geçerli Olduğu Dönem:
Bakım Süreleri:
|
1. AY |
2. AY |
3. AY |
4. AY |
5. AY |
6. AY |
7. AY |
8. AY |
9. AY |
10. AY |
11. AY |
12. AY |
TOPLAM |
Bakım Sayısı |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bakım Süresi (gün olarak) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
NOT: Bir günden az olması halinde 0-1 arası oranı girilmelidir.
|
İKİ ÖNCEKİ YIL |
ÖNCEKİ YIL |
CARİ YIL |
Bakım Sayısı |
|
|
|
Bakım Süresi (gün olarak) |
|
|
|
Arıza Durumu:
|
1. AY |
2. AY |
3. AY |
4. AY |
5. AY |
6. AY |
7. AY |
8. AY |
9. AY |
10. AY |
11. AY |
12. AY |
TOPLAM |
Arıza Sayısı |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Arıza Süresi (gün olarak) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
NOT: Bir günden az olması halinde 0-1 arası oranı girilmelidir. Arıza sayısı belirlenirken arızalanma tarihi esas alınmalıdır.
|
İKİ ÖNCEKİ YIL |
ÖNCEKİ YIL |
CARİ YIL |
Arıza Sayısı |
|
|
|
Arıza Süresi (gün olarak) |
|
|
|
B. BAGAJ ve KARGO TARAMA SİSTEMİ
1.GİRİŞ
Sistemin Marka/Modeli:
Sistemin Kurulduğu Tarih:
Sistemin Temin Bedeli:
Sistemin Temin Kaynağı:
2. TARAMA SAYISI
|
1. AY |
2. AY |
3. AY |
4. AY |
5. AY |
6. AY |
7. AY |
8. AY |
9. AY |
10. AY |
11.AY |
12.AY |
YILLIK |
Tarama sayısı |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Arama Sayısı |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yakalama Sayısı |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
İKİ ÖNCEKİ YIL |
ÖNCEKİ YIL |
CARİ YIL |
Tarama Sayısı |
|
|
|
Arama Sayısı |
|
|
|
Yakalama Sayısı |
|
|
|
3. YAKALAMA BİLGİSİ
|
Olay Sayısı |
Değer |
Miktar |
Uyuşturucu |
|
|
|
Silah/Mühimmat |
|
|
|
Ticari Eşya |
|
|
|
Yasak Yayın |
|
|
|
Tarihi/Kültürel Varlık |
|
|
|
Nükleer Madde |
|
|
|
CITES |
|
|
|
Döviz/Para |
|
|
|
Diğer |
|
|
|
4. BAKIM VE ONARIM
Garanti Kapsamında mı?:
Yürürlükteki Sözleşmesinin Tarihi:
Sözleşmenin Geçerli Olduğu Dönem:
Bakım Süreleri:
|
1. AY |
2. AY |
3. AY |
4. AY |
5. AY |
6. AY |
7. AY |
8. AY |
9. AY |
10. AY |
11.AY |
12.AY |
TOPLAM |
||||||
Bakım Sayısı |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||
Bakım Süresi (gün olarak) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||
Arıza Sayısı |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||
Arıza Süresi (gün olarak) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||
NOT: Bir günden az olması halinde 0-1 arası oranı girilmelidir.
|
İKİ ÖNCEKİ YIL |
ÖNCEKİ YIL |
CARİ YIL |
Bakım Sayısı |
|
|
|
Bakım Süresi (gün olarak) |
|
|
|
Arıza Sayısı |
|
|
|
Arıza Süresi (gün olarak) |
|
|
|
C. RADYASYON TESPİT SİSTEMLERİ
1.GİRİŞ
Sistemin Marka/Modeli:
Sistemin Kurulduğu Tarih:
Sistemin Temin Bedeli:
Sistemin Temin Kaynağı:
2. UYARI SAYISI
|
1. AY |
2. AY |
3. AY |
4. AY |
5. AY |
6. AY |
7. AY |
8. AY |
9. AY |
10. AY |
11.AY |
12.AY |
YILLIK |
Doğru uyarı sayısı |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yanlış uyarı Sayısı |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Toplam Uyarı Sayısı |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
İKİ ÖNCEKİ YIL |
ÖNCEKİ YIL |
CARİ YIL |
Doğru uyarı sayısı |
|
|
|
Yanlış uyarı sayısı |
|
|
|
Toplam Uyarı Sayısı |
|
|
|
3. YAKALAMA BİLGİSİ
TARİH |
Radyoaktif Madde |
Yüklü Eşya Cinsi |
Radyoaktif Madde Miktarı |
Yapılan İşlem (İade, İmha vs) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4. BAKIM VE ONARIM
Garanti Kapsamında mı?:
Yürürlükteki Sözleşmesinin Tarihi:
Sözleşmenin Geçerli Olduğu Dönem:
Bakım Süreleri:
|
1. AY |
2. AY |
3. AY |
4. AY |
5. AY |
6. AY |
7. AY |
8. AY |
9. AY |
10. AY |
11.AY |
12.AY |
TOPLAM |
||||||
Bakım Sayısı |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||
Bakım Süresi (gün olarak) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||
Arıza Sayısı |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||
Arıza Süresi (gün olarak) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||
NOT: Bir günden az olması halinde 0-1 arası oranı girilmelidir.
|
İKİ ÖNCEKİ YIL |
ÖNCEKİ YIL |
CARİ YIL |
Bakım sayısı |
|
|
|
Bakım Süresi (gün olarak) |
|
|
|
Arıza Sayısı |
|
|
|
Arıza Süresi (gün olarak) |
|
|
|
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
… Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü
EK-2: TARAMA FORMU (Ön Yüz)
SERİ NO:A000001 TARAMA FORMU ….……… GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ …………… MÜDÜRLÜĞÜ
|
||||||
S E V K T A L E P
|
Araç Plakası/Konteyner NumarasıİhbarTakip |
|
Talep Tarihi |
…../…./20….. |
||
Eşya Tanımı |
|
Talep Saati |
…../…../ |
|||
TIR Karnesi/Özet Beyan/ Beyanname No |
|
Giriş |
( ) Çıkış |
|||
TARAMA TALEBİNDE BULUNAN PERSONEL |
TARAMA TALEP NEDENİ |
|||||
KİM ( ) |
Adı Soyadı Sicil İmza |
( ) İhbar ( ) Takip Programı ( )Riski ( )Diğer* |
||||
GÜMRÜK ( ) |
||||||
DEĞERLENDİRME |
( ) Tarama talebi uygundur Tarih …./…./20…. ( ) Tarama talebi uygun değildir (Açıklama Giriniz) Saat ……
Adı Soyadı Sicil İmza Açıklama
|
|||||
SONUÇ |
TARAMA SONUCU PRN NO: Gör.İnceleme Operatörü: Adı Soyadı Sicil İmza
( ) Analiz sonucu şüpheli bir durum tespit edilmedi. ( ) Analiz sonucu şüpheli bir durum tespit edildi, aramaya sevki uygundur. Tarama Tarihi …/…/20… Saat: …. |
|||||
|
ARAMA SONUCU ( ) Olumsuz Çıkış Operatörü: Adı Soyadı Sicil İmza ( ) Olumlu (Açıklama arka sayfaya yazılacaktır)
Aramaya ilişkin tutanak mutlaka forma eklenecektir. Arama Tarihi …/…/20…. Saat: …….. |
|||||
EK-2: TARAMA FORMU (Arka Yüz)
TARAMA FORMU ….……… GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ …………… MÜDÜRLÜĞÜ
|
|
SONUÇ (DEVAM) |
Açıklama/Ek Bilgi
|
|
|
BEYAN |
SÜRÜCÜ /ACENTE BEYANI Adı Soyadı İmza/Name Surname Signature
İdarem altındaki aracın/konteynerin X-ışını üreten bir sistem tarafından taranacağı ve bunun insanlar üzerinde zararlı olabileceği konusunda uyarıldım ve araçta/konteynerde hayvan ve insan bulunmadığını beyan ediyorum. …./…./20…
I have been warned that the vehicle/container under my control will be Scanned through an X-ray producing system w hich may be harmful to human beings,and Hereby I declare that the vehicle/container does not contain any animal or human beings. …../…./20...
|
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
… Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü
EK-3: RADYASYON UYARI İŞARETİ
(Aşağıdaki görsellerin vektörel tasarımları Genel Müdürlükten temin edilmelidir.)
Radyasyon Uyarı İşareti
20 cm x 20 cm
Bakanlık Logosu
Sistemin dışına Sistemin içine Operatör kabini
40 cm x 40 cm 40 cm x 40 cm 20 cm x 20 cm
Gümrük Güvenlik Sistemleri Logosu
Sistemin dışına Sistemin içine Operatör kabini
40 cm x 40 cm 40 cm x 40 cm 20 cm x 20 cm
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
… Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü
EK-4: ATS MOBİL ÜNİTE TAKILMASINA İLİŞKİN TALEP FORMU
ATS MOBİL ÜNİTE TAKILMASINA İLİŞKİN TALEP FORMU ……… GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ………………….…GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ ATS MOBİL ÜNİTESİ TAKILMASI TALEP EDİLEN ARAÇ BİLGİSİ |
|||||||
T A L L E P
|
Çekici / Dorse1 / Dorse2 Plakası |
…………../…………../…………. |
Talep Tarihi |
…../…../20.... |
|||
Eşya Tanımı |
|
Talep Saati |
|
||||
TIR Karnesi/Tescil No |
..……………/…………...... |
Güzergah |
|
||||
TALEPTE BULUNAN PERSONEL |
TALEP NEDENİ |
||||||
( )Gümrük Muhafaza Amir/ Memuru ( )Muayene Memuru |
Adı Soyadı Sicil İmza |
|
|||||
|
|||||||
S E V K |
SEVK AMİRİ (Yalnız bir tanesi işaretlenecektir)
( )GÜMRÜK MÜDÜRÜ ( )GÜMRÜK MÜDÜR YRD. ( ) BÖLGE AMİRİ ( ) KISIM AMİRİ
|
Talep uygundur. Sevk Tarihi …/…/20… Talep uygun değildir. Sevk Saati …………
Adı Soyadı Sicil İmza Açıklama |
|||||
|
|||||||
K A R A R
|
( ) Mobil Ünite takılması uygun görüldü. Açıklama ATS Saha Operatörü Adı Soyadı Sicil İmza ( ) Mobil ünite takılması uygun değildir.
|
||||||
SONUÇ Açıklama Sistem Sorumlusunun Adı Soyadı Sicil İmza
( ) Uygundur. ( ) Uygun değildir.
Aktivasyon Tarihi …/…/20… Saat:…..
|
|||||||
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
… Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü
EK – 5: ARAÇ TAKİP SİSTEMİ TAKİP CİHAZI TAAHHÜTNAMESİ
TÜRKÇE NÜSHA |
||
T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI |
||
ARAÇ TAKİP SİSTEMİ TAKİP CİHAZI TAAHHÜTNAMESİ |
||
…….…….……Gümrük Sahası’ndan …./…./20…. tarihinde giriş yaparak ……..…..…… Gümrük Sahası’na transit olarak gidecek olan, …….….. çekici ve ………../…..….. dorse plakalı araca takılan ………./….…../……… seri no’lu Araç Takip Sistemi Mobil Ünitesini, sağlam ve çalışır bir halde teslim aldığımı, mevzuattaki transit rejimi hükümlerine uyacağımı, Araç Takip Sistemi Mobil Ünitesini ……………… Gümrük Muhafaza İdaresi’ne teslim etmeden Gümrük Sahasını terk etmeyeceğimi, Araç Takip Sistemi Mobil Ünitenın kaybolması ve zarar görmesi gibi sebeplerden dolayı kullanılamaz hale geldiği durumlarda, cihazın değiştirilmesi veya onarılmasını teminen, Bakanlık tarafından belirlenmiş Mobil Ünite bedelini veya üretici firma tarafından belirlenip Bakanlığa bildirilen Mobil Ünite hasar bedelini ilgili üretici firmaya ödeyeceğimi beyan ve taahhüt ederim. …./…./20..… ….:.… |
||
Teslim Eden İdare |
Teslim Alan ve Taahhüt Eden |
Mobil Ünitenın Teslim Edildiği İdare |
İmza: Adı Soyadı: Ünvanı: Tel No: |
İmza: Adı Soyadı: Tel No: |
İmza: Adı Soyadı: Ünvanı: Tel No: |
ENGLISH VERSION |
||
REPUBLIC OF TURKEY MINISTRY OF CUSTOMS AND TRADE |
||
OFFICIAL UNDERTAKING REGARDING TRACKING DEVICE OF THE VEHICLE TRACKING SYSTEM |
||
I hereby declare that I took over the Vehicle Tracking System (VTS) Tracking Device in a sound and working position, which has been mounted on the vehicle with the vehicle plate number ...................1 and trailer plate numbers .............../................2 which entered into Turkey through ......................3 Customs Gate on ..../..../20.....4 and will arrive at .........................5 Customs Gate and I hereby undertake that I will comply with the transit regime regulations, that I will not leave the Customs zone without delivering the Tracking Device to the .........................6 Customs Enforcement Administration and that I will compensate the whole cost, which will be determined by the Ministry or the cost of damaged part, which will be determined by the manufacturer and reported to the Ministry, of the VTS Tracking Device, in order for renewal or reparation of the device, in case the device is unusable due to the facts that the unit is lost and damaged. ..../..../20..... ....:.... |
||
Delivering Administration |
The person who takes over the device and undertakes |
Receiving Administration |
Signature: Name: Position: Phone: |
Signature: Name: Phone: |
Signature: Name: Position: Phone: |
1 Çekici plakası
2 Dorse1/Dorse2 plakası
3 Aktivasyon Gümrük Kapısı
4 Giriş tarihi
5 Deaktivasyon Gümrük Kapısı
6 Deaktivasyon Gümrük Kapısı
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
… Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü
EK-6 |
|||||||
…………. ARIZA BİLDİRİM FORMU |
|||||||
İLGİLİ İDARE |
|||||||
ARIZA TARİHİ ve SAATİ |
|||||||
ARIZANIN FİRMA YETKİLİSİNE BİLDİRİLME TARİH ve SAATİ |
|
||||||
FİRMA YETKİLİSİNİN ARIZAYA İLK MÜDAHALE TARİHİ ve SAATİ |
|
||||||
ARIZA TÜRÜ |
( ) DONANIM ( ) YAZILIM ( ) DİĞER (……….……….……………..) |
||||||
ARIZAYA İLİŞKİN AÇIKLAMA (Yeterli Olmaması Halinde Ek Sayfa Kullanılabilir.)
|
|||||||
Operatör Personel Adı ve Soyadı, Unvanı, Sicil No, İmza |
|||||||
ARIZA |
TEKNİK SERVİS TARAFINDAN DOLDURULACAK Garanti Kapsamındadır Garanti Kapsamında Değildir |
||||||
ARIZAYA NEDEN OLAN PARÇALAR
|
( ) Yurtiçinden temin edilecektir ( ) Yurtdışından temin edilecektir. |
||||||
ARIZANIN GİDERİLDİĞİ TARİH ve SAAT |
|
||||||
ARIZA NEDENİYLE TARAMA YAPILAMAYAN SÜRE (GÜN VE SAAT) |
|
||||||
ARIZANIN GİDERİLİŞİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA(Yeterli Olmaması Halinde Ek Sayfa Kullanılabilir.)
|
|||||||
ARIZA GARANTİ VEYA BAKIM SÖZLEŞMESİ KAPSAMINDA |
KİM veya AMİRLİK TARAFINDAN DOLDURULACAK
( ) Zamanında Giderilmiştir ( ) Zamanında Giderilmemiştir (Gecikme Cezası) |
||||||
Adı ve Soyadı, Unvanı /Görevi, Sicil No, İmza
|
|||||||
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
… Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü
EK-7: GEMİ ARAMA PERFORMANS RAPORU
İDARE :
DÖNEM :
A.SEVK ve ARAMA SAYILARI
Sevk Eden Birim |
Sevk Sayısı |
Arama Sayısı |
Yakalama Sayısı |
Bölge Müdürlüğü Risk Analizi Şubesi |
|
|
|
Gümrük Müdürlüğü |
|
|
|
Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü |
|
|
|
Ekip Amirliği |
|
|
|
TOPLAM |
|
|
|
B. YAKALAMA BİLGİSİ
Eşya |
Olay Sayısı |
Değer |
Miktar |
||||
Uyuşturucu |
|
|
|
||||
Silah/Mühimmat |
|
|
|
||||
Sigara/Tütün/Alkollü Ürün |
|
|
|
||||
Ticari Eşya |
|
|
|
||||
Yasak Yayın |
|
|
|
||||
Tarihi/Kültürel Varlık |
|
|
|
||||
Nükleer Madde |
|
|
|
||||
CITES |
|
|
|
||||
Döviz/Para |
|
|
|
||||
Diğer |
|
|
|
||||
C. DEĞERLENDİRME
D. EKLER (Gemi Arama Sevk Formları, Gemi Arama Bilgi Formları, Tutanaklar)
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
… Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü
EK-8: GEMİ ARAMA SEVK FORMU
Aramaya Sevk Eden Personel Bilgileri |
||
Tarih |
||
Ad-Soyad |
||
Unvan |
||
Sicil |
||
Birim |
||
İmza |
||
Aranacak Gemi Bilgileri |
||
Geminin Adı ve Cinsi |
IMO Numarası |
|
Çağrı İşareti |
Sefer Numarası |
|
Varış / Kalkış Limanı |
Varış / Kalkış Tarihi ve Saati |
|
Geminin Bayrağı |
Kaptanın Adı |
Son Uğrak Limanı / Sonraki Uğrak Limanı |
Sicil Sertifikası (Liman, Tarih, Numara) |
Gemi Acentesinin Adı ve İrtibat Bilgileri |
|
Gros Tonaj |
Net Tonaj |
Gemi Takip Programı Kayıt No |
Aramaya Sevk Sebepleri |
||
İhbar |
Risk/Şüphe |
Diğer |
Açıklama
|
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
… Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü
EK-9: GEMİ ARAMA BİLGİ FORMU
Genel Bilgiler |
|
||||||||||||
Tarih |
|
||||||||||||
Ekip Amiri |
Ekip Phone: |
|
|||||||||||
Liman |
İskele ZIP Code: |
|
|||||||||||
Gemi Bilgileri |
|
||||||||||||
Geminin Adı ve Cinsi |
IMO Numarası |
|
|||||||||||
Çağrı İşareti |
Sefer Numarası |
|
|||||||||||
Varış / Kalkış Limanı |
Varış / Kalkış Tarihi ve Saati |
|
|||||||||||
Geminin Bayrağı |
Kaptanın Adı |
Son Uğrak Limanı / Sonraki Uğrak Limanı |
|
||||||||||
Sicil Sertifikası (Liman, Tarih, Numara) |
Gemi Acentesinin Adı ve İrtibat Bilgileri |
|
|||||||||||
Gros Tonaj |
Net Tonaj |
|
|||||||||||
Ekip Bilgileri |
|
||||||||||||
Ekip üyeleri ve çağrı kodları (İlk yardım bilenleri * ile işaretleyin) |
|
||||||||||||
1. |
|
6. |
|
||||||||||
2. |
|
7. |
|
||||||||||
3. |
|
8. |
|
||||||||||
4. |
|
9. |
|
||||||||||
5. |
|
10. |
|
||||||||||
Telsiz Kanalı |
İletişim kontrolü yapıldı mı (telsiz, cep telefonu vs)? |
Evet |
Hayır |
||||||||||
Emniyet ve Yük Bilgileri |
|
||||||||||||
Gemide olağan bakım harici tamirat var mı? |
Evet |
Hayır |
Daha önce gemide arama yapılmış mı? |
Evet |
Hayır |
||||||||
Gemide ateşli silah var mı? |
Evet |
Hayır |
Aramada kaçak eşya veya yolcu bulunmuş mu? |
Evet |
Hayır |
||||||||
Kara ile iletişim sağlandı mı? |
Evet |
Hayır |
IMO 3 Store Beyanı var mı? |
Evet |
Hayır |
||||||||
Gemide hasta mürettebat veya yolcu var mı? |
Evet |
Hayır |
IMO 4 Mürettebat Zati Eşya Listesi var mı? |
Evet |
Hayır |
||||||||
Gemide asbest var mı? |
Evet |
Hayır |
IMO 5 Mürettebat Listesi var mı? |
Evet |
Hayır |
||||||||
Yangınla mücadele için CO2, halonvb kullanılan yerler var mı (sabit kurulu tesisat)? Nerede? |
Evet |
Hayır |
|||||||||||
Alarmlardan veya yangınla mücadele tesisatlarından test edilen, tamir edilen veya bakım gören var mı? |
Evet |
Hayır |
|||||||||||
Acil durumlar için sesli ve görsel alarmlar nedir? |
Genel alarm/gemiyi terk edin alarmı
|
Yangın alarmı
|
|
||||||||||
Yük bilgileri (ilaçlama gibi atmosferik veya fiziki risk taşıyor mu?) |
|
|
|||||||||||
Tehlikeli veya zararlı madde var mı? |
Evet |
Hayır |
|
||||||||||
Ekip Amirinin İmzası:
Yaşam Mahalleri |
|
||||||||||||
Genel arama |
|
Kaptan dinlenme odası |
|
Store veya odalar |
|
Başaltı geçitleri |
|
|
|||||
Mürettebat sigara içme odası |
|
Mürettebat dinlenme odası |
|
İlk yardım odası |
|
Çamaşırhane |
|
|
|||||
Çamaşır kurutma odası |
|
Teçhizat odası |
|
Asansör |
|
Klima odası |
|
|
|||||
Mutfak |
|
Yemek odası |
|
Oyun odası/spor salonu |
|
Kaptanlar salonu |
|
|
|||||
Kabinler |
|
|
|||||||||||
Genel Alanlar |
|
|
|||||||||||
Genel arama |
|
Sayım odası |
|
Dümen odası |
|
Klima odası |
|
|
|||||
Acil durum jeneratörü odası |
|
Filikalar |
|
Pil odası |
|
Kıç vinçleri |
|
|
|||||
Kıç bölümü halat odası |
|
Zincir yuvası/zincir yağı atığı yuvası |
|
Dümen boşluğu |
|
Fan odası |
|
|
|||||
Ambarlar |
|
||||||||||||
Açık güverte |
Kıç |
Ön/baş |
|
||||||||||
Güverte odaları |
|
||||||||||||
Soğutma yerleri |
|
Pompa odası |
|
Vinçler |
|
|
|||||||
Boya odası |
|
Boru/kablo tünelleri |
|
Başpik odaları |
|
Baş pervane odası |
|
||||||
Makine Dairesi |
|||||||||||||
Genel arama |
|
Baca |
|
Yedek parça odaları |
|
Kontrol odası |
|
||||||
Atölye |
|
Elektrik atölyesi |
|
Plaka altındaki sintine kuyuları |
|
Çöpler |
|
||||||
Hava delikleri/boşlukları |
|
Hava alıcıları |
|
Filtreler |
|
Arıtıcılar |
|
||||||
Tanklar/boşluklar/diğer |
|
||||||||||||
Diğer |
|||||
Kapalı alanlar |
|||||
Gaz monitörü alarmları (nerede ve ne zaman?) |
|||||
Rov cihazı? |
Evet |
Hayır |
Obs? |
Evet |
Hayır |
Dalgıç? |
Evet |
Hayır |
|||
İlave bilgi (mühürler, zula vs.)
|
Ekip Amirinin İmzası:
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
… Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü
EK-10: KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM VE GEMİ ARAMA EKİPMANI LİSTESİ
No |
KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM |
Standart |
Özellikler |
1 |
Baret |
EN 397 |
Malzeme: ABS Plastik Ağırlık: Azami 310 gr. İkinci maddedeki işitme koruyucusu ile uyumlu |
2 |
İşitme Koruyucusu |
EN 352 |
En az 20dB koruma En fazla 200 gr Birinci maddedeki barete takılabilir |
3 |
Kişisel Göz Koruması (Goggle) |
EN 166 |
Asetat Lens Anti-fog özellikli Barete uyumlu |
4 |
Pantolon |
EN 340 EN 471 |
Reflektif Üzerine logo tatbik edilebilir |
5 |
Tulum |
EN 340 EN 471 |
Reflektif Su geçirmez Üzerine logo tatbik edilebilir |
6 |
Kaban |
EN 340 EN 471 |
Reflektif Su geçirmez Üzerine logo tatbik edilebilir |
7 |
Yelek |
EN 340 EN 471 |
Reflektif Su geçirmez Üzerine logo tatbik edilebilir |
8 |
Çok amaçlı eldiven |
EN 388 EN 407 EN 511 |
Yırtılma ve delinmeye dayanıklı Soğuğa ve sıcağa dayanıklı |
9 |
Petrol ve türevleriyle çalışmaya uygun eldiven |
EN 388-4221 |
Tamamı Nitril kaplı |
10 |
Tek kullanımlık laboratuvar eldiveni |
EN 374-3 |
Nitril Pudrasız Kimyasal dirençli Kutu/100 ad. |
11 |
Emniyet Botu |
EN 20345 |
S3 özellikli (çelik burun, çelik taban, su geçirmez) SRC özellikli (kaydırmazlık) Tam boğazlı |
12 |
Toz maskesi |
EN 149 |
FFP2 korumalı 3 panelli Tekli koruma poşeti Kutu/100 ad. |
13 |
İş Öncesi Cilt Koruma Kremi |
- |
Kirletici maddelere (su bazlı yağlar ve soğutucu yağlar gibi su bazlı işyeri maddeleri, su bazlı boya maddeleri çözeltileri, asitler, alkalin çözeltileri, tuzlar, temizlik maddeleri ve dezenfektanlar, kum, kireç ve gübre) karşı koruma 100 ml HACCP |
14 |
İş Sonrası Cilt Temizleme Kremi |
- |
Yağ, is, kurum, grafit, metal tozu ve benzeri maddeleri temizleme özelliği 250 ml |
15 |
Taşınabilir Oksijen Dedektörü |
- |
Kemere ve barete takılabilir Sesli (asgari 95dB), ışıklı ve titreşimli uyarı Pil ömrü: asgari 2 yıl LCD (backlight) ekran Gerçek zamanlı, TWA ve STEL seviye bildirimi Ağırlık: azami 90gr Uzunluk, genişlik ve derinlik ölçüleri toplamı: azami 185mm ATEX onaylı |
No |
GEMİ ARAMA EKİPMANI |
Standart |
Özellikler |
1 |
Teleskopik Kare Arama Aynası |
- |
En az 1.5 m uzatılabilir |
2 |
Teçhizat Çantası |
- |
Omuza asılabilir |
3 |
Teçhizat Kemeri |
- |
Aşağıdaki aletlerle uyumlu |
4 |
Çok Amaçlı Cırcırlı Tornavida |
- |
- |
5 |
6 inç Düz Uçlu Tornavida |
- |
Kırılmaz |
6 |
8 inç Düz Uçlu Tornavida |
- |
Kırılmaz |
7 |
12 inç lik Kurbağacık |
- |
- |
8 |
6 inç lik Kurbağacık |
- |
- |
9 |
Pense |
- |
- |
10 |
Cırcırlı Lokma Anahtar |
- |
Değişebilir başlıklı (30 ve 32 mm'lik) |
11 |
Küçük Levye (Domuz tırnağı) |
- |
- |
12 |
Emniyetli El Feneri |
- |
Toplam ışık çıktısı: asgari 80 lm Kullanım süresi: asgari 7,5 saat Ağırlık (piller dahil): azami 500gr ATEX onaylı Reflektif sarı/yeşil Yuvarlanmaz Klips ve Bileklik |
13 |
Emniyetli Telsiz |
- |
ATEX onaylı |
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
… Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü
EK-11: DENİZ DEVRİYE EKİPLERİ AYLIK PERFORMANS RAPORU
İDARE :
DÖNEM :
BOT :
A. DEVRİYE SÜRESİ ve GÜZERGÂH BİLGİSİ
Makine Saati |
İlk Okuma |
Son Okuma |
İskele |
|
|
Sancak |
|
|
Tarih |
Güzergâh |
Süre |
Kontrol Sayısı |
Olay Sayısı |
TOPLAM |
B. KONTROL BİLGİSİ
Kontrol |
Sayı |
Telsizle iletişime geçilen deniz aracı sayısı |
|
Borda edilen deniz aracı sayısı |
|
Belge kontrolü yapılan deniz aracı sayısı |
|
Gemi arama ekiplerine sevk edilen deniz aracı sayısı |
|
C. OLAY BİLGİSİ
Olay |
Sayı |
Adli takibat |
|
İdari yaptırım |
|
Diğer kurumlara sevk |
|
C. DEĞERLENDİRME
D. EKLER
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
… Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü
EK-13: ELEKTRONİK FORM
T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI |
|
ELEKTRONİK FORM7 |
|
Kimden8 |
|
Formu Dolduran Yetkili9 |
|
Tarih ve Yetkilinin İmzası |
|
Kime10 |
|
Bilgi1112 |
|
Konu13 |
|
Açıklama14 |
|
7 Genel Müdürlük ve idareler arasındaki bilgi akışını sağlayan ve ATS Yazılımı ile entegreli bir şekilde çalışan elektronik form, ATS yazılımı üzerinden doldurulamadığı takdirde doldurularak Komuta Kontrol Merkezi’nin 0312 – 449 39 05 numaralı faksına ve ilgili idarelerin faks numaralarına gönderilir.
8 İdarenin adı yazılacaktır.
9 Formu dolduran yetkilinin sicil numarası, adı ve soyadı ile ünvanı yazılacaktır.
10 İdarenin adı yazılacaktır.
11 İdarenin adı yazılacaktır.
12 İdarelere gönderilen bütün formlar Komuta Kontrol Merkezi’nin 0312-306 80 55 numaralı faksına bilgi olarak da gönderilecektir.
13 Örneğin, Arıza, Kullanıcı Hesap Talebi, Mobil Ekip Sevk Talebi vs. gibi konu başlıkları bizzat talepte bulunan tarafından girilecektir.
14 1000 karakter ile sınırlı olacaktır.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
… Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü
EK- 14
T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
GÜMRÜKLER MUHAFAZA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ŞÜPHELİ VE SANIK HAKLARI FORMU
Şahsın Kimlik Bilgileri
Soyadı : ................................ Doğum Tarihi : ....../....../............
Adı : ................................ Doğum Yeri : ..........................................
Ana Adı : ................................ Cinsiyeti : ..........................................
Baba Adı : ................................ Nüf.Kay.Old.Yer (İl/İlçe/Köy) : ............./.............../............
T.C. Kimlik
Numarası : ................................
Şahsın Yakalandığı
Tarih/Saat : ........................................................
Yer (Cadde,Sokak vs.) : ........................................................
Yakalamanın Hangi Koşullarda Yapıldığı : ........................................................
Yakalamaya Neden Olan Suç : ........................................................
Yakalamayı Yapan Görevli/Kişiler : ........................................................
Yakalamayı Tespit Eden Kolluk Görevlileri : ........................................................
Yakalamanın Haber Verildiği Cumhuriyet Savcısı : ........................................................
Gözaltına Alma Emrini Veren Cumhuriyet Savcısı : ........................................................
Gözaltına Alınmanın Tarih ve Saati : ........................................................
.................................................olayı ile ilgili olarak .......................................... suçu şüphesi/Cumhuriyet savcısının talimatı ile yakalandınız/gözaltına alındınız. Başka suçlara karışmış olma ihtimaliniz de aynı zamanda soruşturma kapsamındadır.
Yürürlükteki mevzuata göre, aşağıda belirtilen haklarınız bulunmaktadır:
I- Kimliğinizle ilgili sorulara doğru cevap vermek zorundasınız. Kimliğinizle ilgili bilgileri vermemeniz veya yanlış bilgi vermeniz suç teşkil edecektir.
II- İsnat edilen suç hakkında açıklamada bulunmama, yani susma hakkına sahipsiniz.
III- Yakalandığınızı ve/veya gözaltına alındığınızı yakınlarınıza haber verme hakkınız vardır. Haber vermek istediğiniz yakınınıza veya belirlediğiniz bir kişiye veya yazılı olarak karşı çıkmadığınız takdirde Büyükelçiliğinize/Konsolosluğunuza durum derhâl bildirilecektir.
IV- Aleyhinize var olan şüpheleri ortadan kaldırmak için lehinize olan hususları öne sürebilirsiniz.
V- Müdafi tayin hakkınız vardır. Müdafi tayin edebilecek durumunuz yoksa baro tarafından tayin edilecek bir müdafiîn hukukî yardımından yararlanabilirsiniz. Müdafi ile görüşme ve konuşma hakkınız vardır. Müdafiîniz, ifade alma esnasında hazır bulunabilir.
VI- Yakalama, gözaltına alma işlemine veya gözaltı süresinin uzatılmasına ilişkin Cumhuriyet savcısının yazılı emrine karşı, hemen serbest bırakılmanızı sağlamak için sulh ceza hâkimine başvurabilirsiniz.
İsnat olunan suçla ilgili olarak tarafıma okunan ve form olarak bir nüshası verilen haklarımın neler olduğunu anladım.
.................................................
Yakalanan veya Gözaltına Alınan Şahsın İmzası
Yukarıda adı ve açık kimliği yazılı şüpheli/sanığa isnat olunan suçla ilgili haklarını açıkladım ve kendisi tam anlamıyla anlayarak imzaladı / imzadan imtina etti, formun bir nüshası kendisine verildi.
Görevlinin
Sicili :
Birimi :
İmzası :
1- Bu form tüm suçlardan dolayı yakalanan ve/veya gözaltına alınan şüpheli/sanıklara verilecektir.
2- Bu form, gözaltına alınan her şahıs için üç nüsha doldurulacak, bir nüshası şahsın kendisine, bir nüshası Cumhuriyet başsavcılığına verilecek, diğer nüshası ise dosyasına konulacaktır."
ANNEX - 14
REPUBLIC OF TURKEY
MINISTRY OF CUSTOM AND TRADE
DIRECTORATE GENERAL OF CUSTOMS ENFORCEMENT
THE FORM IDENTIFYING THE RIGHTS OF SUSPICIOUS AND ACCUSED PERSON
The Identification Information of The Person : ................................
Surname : ................................
Name : ................................
Mother Name : ................................
Father Name : ................................
Date of Birth : ................................
Place of Birth : ................................
Gender : ................................
The Place of Personal Registration : ................................
T.R. Identification Number : ................................
Capturing date/time : ................................
Conditions of the capturing : ................................
The offence causing to capture : ................................
The officer/person capturing : ................................
The police force determining the capture : ................................
The prosecutor related to capture : ................................
The prosecutor giving the command of custody : ................................
Custody;
The Date/Time :……………………..
Place (Avenue, Street etc.) :……………………………………………………………………………………...
…………………………………………………………………………………………………………………….
You are arrested/taken into custody with the order of prosecutor/offence suspicion of ………………………………….related to the event of……………………… At the same time, the possibility of your involving in other offences are included in the investigation.
According to current legislation, you have the following rights:
I- You must give correct answers to the questions related to your identification. It will be considered as an offence, if you do not give the information about your identification or you misdescribe.
II- You have the right of remaining silent about the attributed offence that is you are able to make no explanation about the attributed offence.
III- You have the right of informing your relatives about the custody/arrest. The situation will be forwarded immediately to your relatives you want to inform or the others you determined or to your Embassy/Consulate if you do not object by a written way.
IV- You can introduce the subjects that are in favor of you in order to eliminate the suspicions against you.
V- You have the right of appointing defence lawyer. If you cannot, you can benefit from the lawyer who is appointed by Body of the Lawyers in respect of juridical assistance. You can talk to and meet your defence lawyer. Your lawyer can be ready while you are making a deposition
VI- You can object to prosecutor’s written command in order to be released immediately via applying to judge who is authorized to release, in the matter of capturing, custody and the extension of custody duration, to be released by .
I understood the attributed offence related rights that are read to me and a copy of which is given as a form.
…………………………………..
The Signature of the The Person Under Custody or captured
I explained suspicious/accused person’s rights about the attributed offence, whose explicit identification info and name/surname is written above. The said person understood strictly and as a result signed /avoided from signing. One copy of this form is given to him.
Assigned Person’s
Employment Record :
Unit :
Signature :
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
… Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü
EK - 15
T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
GÜMRÜKLER MUHAFAZA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
SEVK / SERBEST BIRAKMA TUTANAĞI
GÖZALTINA ALINMASINA KARAR VEREN
CUMHURİYET SAVCISININ a) Adı ve Soyadı :
GÖZALTINA ALINAN BİRİMİN a) İli : .................................
b) İlçesi/Şubesi : .................................
c) Karakolu/Bürosu : .................................
ŞÜPHELİNİN / SANIĞIN
KİMLİK VE ADRESİ :
GÖZALTINA ALINDIĞI a) Tarih : ................ b)Saat : ...................
GÖZALTINDAN ÇIKARILDIĞI a) Tarih : ................ b)Saat : ...................
GÖZALTINDAN ÇIKARILMA ŞEKLİ a) Karakoldan/Şubeden serbest bırakılmıştır.
b) Cumhuriyet başsavcılığına sevk edilmiştir.
c) Diğer ............................................................
GÖZALTINDA TUTULMA SÜRESİ 24 SAATİ (5271 sayılı CEZA MUHAKEMESİ KANUNUNUN 250’NCİ MADDE KAPSAMINA GİREN SUÇLARDA 48 SAATİ) GEÇMİŞSE BU SÜRENİN UZATILDIĞINA İLİŞKİN CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞININ YAZILI EMRİ VEYA HÂKİM KARARI
a) Cumhuriyet başsavcılığının .................gün,...............sayılı emriyle (......) gün nezarethanede kalmıştır.
b) ......................................sulh ceza hâkimliğinin.................... gün, ........... sayılı kararıyla (.......) gün nezarethanede kalmıştır.
GÖZATINA ALINMA SIRASINDAKİ RAPORU VEREN MAKAM, RAPORUN
TARİH VE NUMARASI :
NEZARETHANEDEN GEÇİCİ AYRILIŞLAR :
ŞAHSÎ EŞYALARIN TESLİM EDİLİP EDİLMEDİĞİ :
DİĞER HUSUSLAR :
Bu tutanak şüphelinin/sanığın sevk edilmesi/serbest bırakılması sırasında gözaltı ve nezarethane sorumlusu tarafından tanzim edilerek altı birlikte imza edilmiş, bir nüshası şüpheliye/sanığa verilmiştir. ...../....../........
Gözaltı/Nezarethane Sorumlusu Şüpheli/Sanık
(İSİM/SİCİL – İMZA) (İSİM – İMZA)"
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
… Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü
EK - 16
T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
GÜMRÜKLER MUHAFAZA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
İFADE TUTANAĞI
(Şüpheli için)
İFADE VERENİN* :
T.C. kimlik numarası :
Adı ve soyadı :
Baba ve ana adı :
Doğum yeri ve tarihi :
Nüfusa kayıtlı olduğu yer :
İkametgâh yahut mesken adresi :
İşyeri adresi :
Varsa telefonu (Ev-iş-cep-irtibat) :
Faks numarası :
Elektronik posta adresi :
Mesleği, ekonomik durumu :
Medenî hâli, çocuk sayısı :
İfadenin alındığı yer :
İfade verene isnat olunan suç anlatıldı, müdafi seçme hakkının bulunduğu ve onun hukukî yardımından yararlanabileceği, müdafiîn ifade alma sırasında hazır bulunabileceği, müdafi seçecek durumda değilse ve bir müdafi yardımından yararlanmak istediği takdirde kendisine baro tarafından bir müdafi görevlendirilebileceği, yakınlarından istediğine yakalandığının derhâl bildirileceği, isnat edilen suç hakkında açıklamada bulunmamasının kanunî hakkı olduğu, şüpheden kurtulması için somut delillerinin toplanmasını isteyebileceği kendisine hatırlatılıp açıklandı.
SORULDU :
Ceza Muhakemesi Kanununun 147 nci maddesinde yazılı hususların yerine getirilmesinden sonra tutanak okunup, ifade veren ile hazır bulunanlar tarafından imza altına alınmıştır. .../.../20....
Cumhuriyet Savcısı Zabıt Kâtibi Müdafi İfade Veren
veya veya
(Kolluk amir ve memuru) (İfadeyi yazan kolluk görevlisi)
İsim ve imza İsim ve imza İsim ve imza İsim ve imza
* İfade veren, kimliği hakkındaki soruları doğru cevaplandırmakla yükümlüdür.
Not: İfade verenin tutanağı imzalamaması durumunda bunun sebepleri kendisinden sorulup varsa tutanağa geçirilir. İfadenin aynı zamanda hangi teknik araçlarla kaydedildiği hususu tutanağın altına not olarak yazılır. "
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
… Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü
EK - 17 SAHİFE NO:.......
NEZARETHANEYE ALINANLARIN KAYDINA AİT DEFTER
A- KİMLİK BİLGİLERİ |
(1) Adı ve Soyadı |
|
|||
(2) Anne ve Baba Adı |
|
||||
(3) Cinsiyeti |
|
||||
(4) Doğum Yeri ve Tarihi |
|
||||
(5) Nüfusa Kayıtlı Olduğu Yer |
|
||||
(6) Cilt No./Aile Sıra/Kayıt No. |
|
||||
(7) Yabancılar İçin Pasaport No. |
|
||||
(8) Adres ve Telefon No. |
İkametgâh |
|
|||
İş |
|
||||
(9) T.C. Kimlik Numarası |
|
||||
B- GÖZALTINA ALINMASINA ESAS BİLGİLER |
(1)İsnat Edilen Suç, Gözaltına Alınma Nedeni |
|
|||
(2) Suç Yeri ve Tarihi |
|
||||
(3)Kimin Emri ile Yakalandığı ve Nezarete Alındığı |
|
||||
(4)Haber Verilen Cumhuriyet Savcısının Adı ve Soyadı |
|
||||
(5)Cumhuriyet Savcısına Haber Verildiği Tarih ve Saat |
|
||||
(6)Bilgi Toplama İşlem Kısmı Kaydı |
|
||||
|
(1)Yakalamanın Yeri, Tarih ve Saati |
|
|||
|
(2)Giriş Tarih ve Saati |
|
|||
C- GİRİŞ İŞLEMLERİ |
(3)Girişte Alınan Doktor |
Verildiği Makam |
|
||
Tarih ve Sayısı |
|
||||
Özeti |
|
||||
(4)Üst Aramasında Teslim Alınan Malzemeler |
|
Telsim Eden (imza) |
|||
|
Teslim Alan (imza) |
||||
(5) Giriş İşlemini Yapan Görevlinin |
|
(imza) |
|||
NEZARETHANEYE ALINANLARIN KAYDINA AİT DEFTER
D- ŞÜPHELİ İLE İLGİLİ İŞLEMLER
|
(1)Haber Verilen Yakını veya Belirlediği Kişinin, Adres ve Telefon Numarası |
||
(2)Haber Verilen Diplomatik Temsilciliğin Adı ve Telefon No. |
|||
(3)Haber Veren Personelin Adı, Soyadı, Sicil No. |
|
(imza) |
|
(4)Haber Verme Tarih ve Saati |
|||
(5)Şüphelinin, Hakkında Haber Verildiğine Dair İmzası |
(imza) |
||
(6)Tercüman Temin Edilip Edilmediği, Tercümanın Adı, Soyadı |
|
(imza) |
|
(7)Müdafi İsteği Hakkındaki Beyanı |
|
(imza) |
|
(8)Müdafi Talep Etmiş ise Baronun Adı veya Kendisinin Belirlediği |
|
||
(9)Gelen Müdafiîn Adı, Soyadı, Sicil No., Geliş Saati |
|
(imza) |
|
(10)Süre Uzatımına Karar Veren Makam, Kararının Tarihi, Sayısı ve Uzatılan Süre |
|
||
E- ÇIKIŞ İŞLEMLERİ |
(1)Çıkarıldığı Tarih ve Saat |
|
|
(2)Sevk Edildiği Makam |
|
||
(3)Sevk Evrakının Tarih ve Sayısı |
|
||
(4)Teslim Alan Görevlinin Adı, Soyadı |
|
(imza) |
|
(5)Kişinin Kendisine Teslim Edilen Malzemeler |
|
(imza) |
|
(6)Görevliye Teslim Edilen Malzemeler |
|
(imza) |
|
(7) Geçici Ayrılışlar |
|
||
(8) İlân, İşlemler ve Sonuç |
|
||
(9)Çıkış İşlemini Yapan Görevlinin Adı, Soyadı ve Rütbesi |
|
(imza) |
|
(10)Kontrol Eden Âmirin Adı, Soyadı ve Rütbesi |
|
(imza) |
|
Diğer Bilgiler |
|
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
… Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü
EK - 18: Araç Takip Sistemi Kurulu Olan Gümrük İdareleri
BATI AKDENİZ GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ (ANTALYA) |
ANTALYA KİM |
BATI MARMARA GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ (TEKİRDAĞ) |
TEKİRDAĞ KİM |
DOĞU AKDENİZ GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ (HATAY) |
ÖNCÜPINAR KİM |
CİLVEGÖZÜ KİM |
|
MERSİN KİM |
|
İSKENDERUN KİM |
|
DOĞU ANADOLU GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ (VAN) |
VAN KİM |
ESENDERE KİM |
|
DOĞU KARADENİZ GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ (TRABZON) |
TRABZON GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ |
DOĞU MARMARA GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ (KOCAELİ) |
KOCAELİ KİM |
ZONGULDAK KİM |
|
SAKARYA GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ |
|
İZMİT GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ |
|
GEBZE GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ |
|
DİLOVASI GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ |
|
DERİNCEGÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ |
|
KÖRFEZ GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ |
|
EGE GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ (İZMİR) |
İZMİR KİM |
ÇEŞME GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ |
|
FIRAT GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ (MALATYA) |
MALATYA KİM |
GAP GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ (GAZİANTEP) |
GAZİANTEP KİM |
AKÇAKALE GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ |
|
ŞANLIURFA GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ |
|
GÜRBULAK GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ (AĞRI-GÜRBULAK) |
DİLUCU KİM |
GÜRBULAK KİM |
|
İPEKYOLU GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ (HABUR) |
NUSAYBİN KİM |
HABUR KİM |
|
DİYARBAKIR KİM |
|
İSTANBUL GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ (İSTANBUL) |
İSTANBUL KİM |
AMBARLI GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ |
|
HAYDARPAŞA GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ |
|
İSTANBUL AHL Y.S. GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ |
|
PENDİK GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ |
|
HALAKALI GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ |
|
|
ERENKÖY GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ |
KAÇKAR GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ (ARTVİN-HOPA) |
SARP KİM |
RİZE GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ |
|
TÜRKGÖZÜ GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ |
|
ORTA AKDENİZ GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ (MERSİN) |
TAŞUCU GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ |
ADANA GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ |
|
ORTA ANADOLU GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ (ANKARA) |
ANKARA KİM |
KAYSERİ KİM |
|
ANKARA GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ |
|
KIRIKKALE O.A.R. GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ |
|
KONYA GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ |
|
ORTA KARADENİZ GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ (SAMSUN) |
SAMSUN KİM |
PAMUKKALE GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ (DENİZLİ) |
DALAMAN HAVALİMANI GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ |
MİLAS H.L. GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ |
|
TRAKYA GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ (EDİRNE) |
KAPIKULE KİM |
İPSALA KİM |
|
HAMZABEYLİ KİM |
|
ULUDAĞ GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ (BURSA) |
BURSA KİM |
ESKİŞEHİR GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ |
|
GÜMRÜKLER MUHAFAZA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ |
KOMUTA KONTROL MERKEZİ |
MERKEZ OPERASYON |
EK-22
Kokart
EK - 23
..… GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
2015 YILI 1. ÇEYREK
BÖLGESEL KAÇAKÇILIK DEĞERLENDİRME RAPORU
1- DIŞ TİCARET YAPISI
Bölge müdürlüğü sorumluluk alanı kısaca özetlenir. Gerek duyulması halinde ayrıntı verilebilir. Bu bölüme yazılacak bilgilerin kaçakçılık faaliyetlerinin seyrini etkilemesi olası görülen verilerden oluşmasına özen gösterilmelidir.
Örnek:
- Sorumluluk alanında ... adet liman, … balıkçı barınağı, … serbest bölge, … antrepo, …geçici depolama yeri,…kargo işleme merkezi ve … havalimanı bulunmaktadır.
- Son zamanlarda .. ile .. arasında RORO seferleri yapılmaya başlamıştır.
Dış ticaret yapısına ilişkin olarak tespitlere yer verilerek ithalat, ihracat, transit vs. olarak sınıflandırılan işlem hacmine göre ilk 5 kalem eşya tablo halinde sunulur.
Örnek:
İthalat |
Ray Demiri |
Futbol Topu |
Sabun |
… |
… |
İhracat |
Gazyağı |
Tuz |
… |
… |
… |
Transit |
Pamuk |
… |
… |
… |
… |
-… cinsi eşyaya ilişkin gümrük işlemlerinde artış göze çarpmaktadır.
-… cinsi eşyanın transitine daha sık rastlanılmaktadır.
-… İlk kez gümrük işlemi yapan akaryakıt firmalarının ortaklık yapıları dikkat çekicidir.
Dış ticaret yapısına ilişkin olarak ithalat, ihracat, transit vs. en çok ticaret yapılan ilk 5-7 ülkeyi gösterir bir tablo sunulur.
|
İthalat |
İhracat |
Transit |
|
1 |
Almanya |
İtalya |
İran |
|
2 |
Hollanda |
Bulgaristan |
Ukrayna |
|
3 |
Arjantin |
Çin |
… |
|
4 |
Romanya |
… |
… |
|
5 |
… |
… |
… |
|
2- KAÇAKÇILIK YAPISI
Kaçakçılık faaliyetlerinin hangi eşya türünde ağırlık gösterdiği belirtilir, yakalaması gerçekleştirilen eşya türleri ve risk teşkil eden eşya grupları, kaçakçılığın sebepleri, rotaları, yöntemleri, kaçakçıların uyrukları, yakalamada kullanılan metotlar, kaçakçılık profillerinde gözlenen değişimler, yeni kaçakçılık yöntemleri ve rotaları, yeni saklama yöntemleri, daha önce o bölge ya da kapıda hiç yakalaması yapılmamış eşya türleri ve kaçakçılığa konu olan yeni eşya cinsleri dile getirilir. Hazırlanacak metinde asgari aşağıdaki tabloda yer alan verilerin bulunmasına özen gösterilir.
Örnek:
Kaçak Eşya Grubu |
Cinsi |
Yöntem |
Yakalama Metodu |
Rota |
Menşe |
Sebep |
Uyruk |
Elektronik eşya |
Cep telefonu |
Yolcu beraberi |
X-ray |
Irak-TR |
Çin |
Yüksek vergi |
T.C. |
Uyş. Cinsi |
Miktarı |
Yakalama Metodu |
Gizleme Yöntemi |
Kullanılan Ekipman |
Güzergah |
Gönderici Kimliği/ Uyruğu |
Alıcı Kimliği/ Uyruğu |
Araç Plaka/ Şase no |
Ecstasy |
110 kg. |
Risk Analizi |
Yük Arasında |
X-Ray- NDK |
Belçika-TR |
|
|
|
- Ayrıca Beyanname numarası, TIR Karnesi No vb. verilerin bildirilmesinin olayın değerlendirilmesi, takibi ve bağlantıların ortaya çıkartılmasında faydalı olabileceği değerlendirildiği için bildirilir. Aynı şekilde yasal yük olarak beyan edilen eşyanın bildirilmesi de yararlı olabileceği için bildirilebilir.
- Yapılan kontrollerde Irak’tan ülkemize giriş yapan Türk vatandaşı bir yolcunun valizinde X-ray taraması sonucu Çin menşeli 10.000 adet cep telefonuna el konulmuştur. Ülkemiz vergi politikası ve komşu ülkelerdeki elektronik eşya fiyatlarının ülkemize kıyasla düşük olması nedenlerinin cep telefonu kaçakçılığındaki en temel etkenler olduğu değerlendirilmektedir.
Söz konusu dönemde yapılmış yakalamalar müdürlük ya da kapı bazında ayrıca gösterilir, eğer varsa yakalamalara ilişkin ilginç görülen değişimlerden bahsedilir. Çarpıcı nitelikteki yakalamalar mutlaka fotoğraflarla belirtilir.
Örnek:
X KİM Müdürlüğü
Yakalanan Eşyanın Cinsi |
Olay Sayısı |
Miktarı |
Değeri (TL) |
Motorin |
5 |
2.975 litre |
14.804 |
Sigara |
1 |
240 paket |
1.545 |
Ayakkabı |
1 |
151 çift |
2.859 |
İçki |
1 |
70 şişe |
2.516 |
Çay |
1 |
25 paket |
26.46 |
- X Havalimanı Yolcu Salonunda genellikle ticari eşya yakalanırken ilgili dönemde sıvı kokain yakalandığından yakalamayı takiben çalışma tekniğinde yapılması gerekli olduğu düşünülen temel değişiklikler… şunlardır. Mezkûr yakalama fotoğrafları aşağıdadır.
- X sınır kapısında pilot olarak uygulamaya geçirilen "tek durak" uygulaması ile ilgili dönemde yakalamalarda düşüşe sebep olmuştur. Bu sebeple tek durak uygulamasından sonra kaçakçılıkla mücadele açısından çalışma tekniğinde bazı değişikliklere gidilmesi gerekmiştir.
- Daha önce X Sınır Kapısında ağırlıklı olarak sigara yakalanırdı; ancak, son dönemde nargile tütünü ya da kıyılmış tütün yakalamaya başladık.
- İlk defa yolcu beraberi ya da konteynerde elektronik sigara yakaladık.
- Canlı hayvan yakalaması gerçekleştirdik. CITES kapsamında el koyduk. Ancak böyle bir yakalamayı Bulgaristan'dan karayoluyla gelen yolcu beraberinde yapmak bize ilginç geldi. Buna ilişkin olarak bilgilendirme yapılması ya da bu kapsamda bir eğitim düzenlenmesi, konuya dair farklı önlemlerin alınması ya da mevzuat değişikliği yapılması uygundur.
Görev yapılan bölgenin kaçakçılık açısından ne gibi risk faktörlerini barındırdığı gerekçelendirilerek sıralanır.
- Yeterli belgeli çekek yeri olmadığından veya başka amaçlarla belgesiz çekek yerlerine yanaşan yatların sayısındaki artış
- TIR bekleme parklarında branda ve mühürlerin tahrip edilmesi suretiyle yurtdışına çıkmak isteyen göçmenlerin varlığı.
Alınan ve alınması düşünülen tedbirler ile kaçakçılık faaliyetleri özelinde yapılmasında fayda görülen hususlara yer verilir.
- Güney Amerika’dan gelen muz yüklü konteynerlerin kap-git (rip-off) yöntemiyle uyuşturucu taşınmasına karşın idaremizce konteyner tahliyesi esnasında personel gönderilerek kontrol işlemi yapılmaktadır.
- Akaryakıt sevkiyatı yapan gemiler AIS marifetiyle ve devriye botu kullanılarak denizden izlenmekte, yakıtın küçük balıkçı teknelerine ve yatlara verilmesi engellenmeye çalışılmaktadır
3- DEĞERLENDİRME VE ÖNERİLER
- Bölge Müdürlüğüyle ilgili genel bir değerlendirmeye başvurulur.
- Bölge Müdürlüğü ve bağlı idarelerin kaçakçılıkla mücadeleye ilişkin ihtiyaçları gerekçelendirilmek suretiyle bildirilir.
- Ayrıca kaçakçılıkla mücadele çalışmalarını verimli kılmak için:
- Eşya, taşıt ve kişi hareketlerinin verimli ve etkin bir biçimde yürütülmesini engelleyen herhangi bir uygulama ya da aksaklık
- Ayrıntılı ve gerekçeli eğitim ihtiyaçları ve proje fikirleri
- Bölge Müdürlüğünce saptanan diğer hususlar
belirlenerek raporun bu kısmında ifade edilir.
[1] (09.07.2018 tarihli, 35582356 sayılı yazı ile ek)
[2] “Dördüncü” ifadesi 09.07.2018 tarihli, 35582356 sayılı yazı ile değişik
[3] “Beşinci” ifadesi 09.07.2018 tarihli, 35582356 sayılı yazı ile değişik
[4] “Altıncı” ifadesi 09.07.2018 tarihli, 35582356 sayılı yazı ile değişik
[5] “Yedinci” ifadesi 09.07.2018 tarihli, 35582356 sayılı yazı ile değişik
[6] “Sekizinci” ifadesi 09.07.2018 tarihli, 35582356 sayılı yazı ile değişik
[7] “Dokuzuncu” ifadesi 09.07.2018 tarihli, 35582356 sayılı yazı ile değişik
[8] “Onuncu” ifadesi 09.07.2018 tarihli, 35582356 sayılı yazı ile değişik
[9] “Onbirinci” ifadesi 09.07.2018 tarihli, 35582356 sayılı yazı ile değişik
[10] “Onikinci” ifadesi 09.07.2018 tarihli, 35582356 sayılı yazı ile değişik
[11] “Onüçüncü” ifadesi 09.07.2018 tarihli, 35582356 sayılı yazı ile değişik
[12] Mülga: Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından olaya el konulan durumlarda, eşyanın teslim edildiği yerdeki müdahil gümrük idaresi tarafından en kısa zamanda programa kaydedilir
[13] Mülga: Kaçakçılık Olayı Bildirim Formuna; Genel Müdürlük, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlükleri ile Gümrük Müdürlükleri tarafından veri girişi yapılır
[14] Mülga: 154 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) ve (ç) bentlerinde belirtildiği şekilde girilen kayıtların onaylama işlemi, kaydı giren kullanıcılar tarafından gerçekleştirilir
[15] Mülga: (1) Mahkeme veya savcılık kararları doğrultusunda güncellemeler aşağıdaki şekilde yerine getirilir:
a) Kesinleşmiş mahkeme ve/veya savcılık kararlarına ilişkin takip ve güncellemeler Gümrük Müdürlüklerince yerine getirilir.
b) Mahkeme ve/veya savcılık kararı kendisine ulaşan Gümrük Müdürlükleri personeli; kişi, eşya ve taşıta ilişkin kesinleşmiş mahkeme ve/veya savcılık kararı yeri, sayısı, tarihi ile kararın içeriğini Kaçakçılık Olayı Bildirim Formunda yer alan ilgili ekranlara aktarır.
c) Adli mercilere intikal ettirilen kaçakçılık dosyalarında mevcut olmayan; ancak soruşturma/kovuşturma sonucunda ortaya çıkan kişi, eşya veya taşıt hakkındaki mahkeme ve/veya savcılık kararı kendisine ulaşan Gümrük Müdürlükleri personeli tarafından, söz konusu kişi, eşya veya taşıta ilişkin tanımlayıcı bilgiler öncelikle Programda mevcut olay kaydının ilgili ekranlarına kaydedilir. Kaydetme işleminin gerçekleştirilmesinin ardından söz konusu kişi, eşya veya taşıta ilişkin mahkeme ve/veya savcılık kararları Kaçakçılık Olayı Bildirim Formunda yer alan ‘Soruşturma/Kovuşturma’ ekranına girilir.
[16] Mülga: Bilgilerin paylaşılması
MADDE 160- (1) Genel Müdürlük ve Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlükleri ‘Kayıt Arama’ yetkisine sahiptirler.
(2) Genel Müdürlük, Bakanlık Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, Gümrükler Genel Müdürlüğü, Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlükleri ile Gümrük Müdürlükleri Programda ‘Sorgulama’ yetkisine sahiptirler.
[17] 09.07.2018 tarihli, 35582356 sayılı yazı ile ek
[18] “Ondördüncü” ifadesi 09.07.2018 tarihli, 35582356 sayılı yazı ile değişik
[19] “Onbeşinci” ifadesi 09.07.2018 tarihli, 35582356 sayılı yazı ile değişik
[20] “Onaltıncı” ifadesi 09.07.2018 tarihli, 35582356 sayılı yazı ile değişik
[21] ”Nöbet tutan personelin bayram ve resmi tatil günlerinde kullandığı izin resmi izninden düşülmez” ifadesi 09.07.2018 tarihli, 35582356 sayılı yazı ile kaldırılmıştır
[22] “Nöbet tutan personel Genel Müdürlük onayı olmadan haftada 40 saatten fazla çalıştırılamaz. Aksini gerektirecek olağanüstü bir durum meydana gelmediği müddetçe nöbet süresi 24 saati geçemez” ifadesi 09.07.2018 tarihli, 35582356 sayılı yazı ile kaldırılmıştır
[23] “Onyedinci” ifadesi 09.07.2018 tarihli, 35582356 sayılı yazı ile değişik
[24] “Onsekizinci” ifadesi 09.07.2018 tarihli, 35582356 sayılı yazı ile değişik
[25] “Ondokuzuncu” ifadesi 09.07.2018 tarihli, 35582356 sayılı yazı ile değişik
- Adli Kolluk Sorumlusu
- Adli Kolluk Görevlisi
- Müdürlüğün Görevleri
- Müdürün Görevleri
- Kısım Amiri
- Muhafaza Memuru
- Adli Kolluk Yönetmeliği
- Adli Kolluk Görevlileri Yönerge
- Adli ve Önleme Arama Yönetmeliği
- Yakalama, Gözaltı, İfade Alma
- Kolluk Etik İlkeleri
- İşişleri Bakanlığı Protokol
- Gümrük Personeli Silah Taşıma
- Muhbir ve Elkoyanlara İkramiye
- Gizli Hizmet Gideri
- Uluslararası İşbirliği