Sayı    :B.02.1.GÜM.0.07.18.746.ESY
Konu  :Kaçakçılıkla Mücadele Alanında İşbirliği Protokolü
15.03.2011 / 01831
GÜMRÜK VE MUHAFAZA BAŞMÜDÜRLÜĞÜNE
Müsteşarlığımızın bağlı bulunduğu Devlet Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan "Kaçakçılıkla Mücadele Alanında İşbirliği Protokolü"nün bir örneği ilişikte gönderilmektedir.
Bilgi ve gereÄŸini rica ederim.
Mehmet GÃœZEL
MüsteÅŸar a.  Â
Genel Müdür Yardımcısı
EK:
1. Protokol örneği (4 sayfa)
DAÄžITIM:
Tüm Güm. ve Muh. Başmüdürlükleri
BAÅžBAKANLIK GÃœMRÃœK MÃœSTEÅžARLIÄžI'NTN BAÄžLI BULUNDUÄžU DEVLET
BAKANLIĞI İLE İÇİŞLERİ BAKANLIĞI ARASINDA KAÇAKÇILIKLA
MÜCADELE ALANINDA İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ
Taraflar
Madde 1- Bu Protokolün taraftan Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Devlet Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı'dır.
Amaç
Madde 2- Bu Protokolün amacı, Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Devlet Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında kaçakçılıkla mücadele alanında işbirliğinin genel ilkelerini tespit etmek, bu kapsamda tarafların yükümlülüklerini belirlemek, taraflar arasında kaçakçılığı önleme, izleme ve araştırma hususunda işbirliğinin geliştirilmesine yönelik alınacak tedbirler ile yürütülecek çalışmaları belirlemektir.
Dayanak
Madde 3- Bu Protokol, 19.03.2001 tarih ve 24352 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Avrupa Birliği Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye Ulusal Programı. 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, 3152 sayılı İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu, 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun ve 485 sayılı Gümrük Müsteşarlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin ilgili hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Kontrollü Teslimat
Madde 4- 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 21 inci Maddesi çerçevesinde yapılacak kontrollü teslimat işlemleri, 4208 sayılı Karaparanın Aklanmasının Önlenmesine Dair Kanunun 10, 11 ve 13 üncü Maddeleri ve 15.9.1997 tarih 23111 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kontrollü Teslimat Uygulaması Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmeliğin ilgili maddeleri çerçevesinde Gümrük Müsteşarlığı (Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü), Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yürütülür. Taraflar, kaçakçılıkla mücadele kapsamında yapılacak kontrollü teslimat işlemlerinin her safhasında eşgüdüm içinde çalışır. Eşgüdümlü çalışmalarda gizlilik prensibine sadık kalınarak ilgili taraflar önceden bilgilendirilir.
Koordinasyon
Madde 5- Taraflar, Protokolde yer alan hususları değerlendirmek üzere yılda en az bir kez bir araya gelir. Protokol hükümlerinin il düzeyinde uygulanmasından ve koordinasyonundan il Valisi sorumlu olup, bu amaçla gerekli tedbirleri alır. Protokolün etkin olarak uygulanmasını teminen Valinin başkanlığında ilgili tarafların katılımı ile yılda en az iki kez koordinasyon toplantısı yapılır.
EÄŸitim
Madde 6- Taraflar, birbirlerinin eğitim merkezleri, eğitim akademileri ve sosyal tesislerinde düzenlenen ulusal ve uluslararası eğitim programlarından yararlanmak, ortak düzenlenecek olan inceleme ve araştırma faaliyetlerine katılmak ve ortak işbirliğini geliştirerek devam ettirmek konularını görüşmek üzere, tarafların eğitim birimi yetkililerinin katılımıyla ortak eğitim işbirliği toplantıları düzenler ve verilecek eğitimlerle ilgili konular karara bağlanır. Eğitim gideri katılımcı kurumlar tarafından karşılanır.
Teknik imkânlardan istifade etme
Madde 7 -Güvenlik ve gizlilik esaslarına riayet edilmek koşuluyla taraflar teknik imkân ve kabiliyetlerini mümkün olduğu Ölçüde birbirlerinin istifadesine sunar.
5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 24 üncü maddesinde öngörülen kriminal laboratuarlar kuruluncaya kadar Gümrük Müsteşarlığı, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun'un ilgili hükümleri doğrultusunda, İçişleri Bakanlığına bağlı kriminal laboratuarlardan yararlanır.
Taraflar, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 135 ve 140 inci maddeleri ile 14.02.2007 tarih ve 26434 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Ceza Muhakemesi Kanununda Öngörülen Telekomünikasyon Yoluyla İletişimin Denetlenmesi, Gizli Soruşturmacı ve Teknik Araçlarla İzleme Tedbirlerinin Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde teknik araçlarla izleme ve telekomünikasyon yolu ile yapılan iletişimin denetlenmesi hususlarında diğer kolluk birimlerinin imkân ve kabiliyetlerinden yararlanır. Bunun için belirtilen konuda, teknik kapasitenin yeterli olup olmadığı açısından desteği verecek kolluk birimi ile koordine sağlanır. Verilecek desteğin ve koordinenin ayrıntıları müştereken belirlenir.
İşbirliğinden Hedeflenen Hususlar ve Alınacak Tedbirler
Madde 8- Kaçakçılıkla etkin bir şekilde mücadele etmek amacıyla;
• Ortak eylem planlan hazırlanması,
• İhtiyaç halinde müşterek kontrol, denetim ve soruşturma ekipleri oluşturulması,
• İhtiyaç duyulan konularda bilgi değişiminin güvenli elektronik ortam üzerinden
sağlanması,
• Kaçakçılık İstatistiklerinin değişimi ve bu verilerin ortak veri bankasında toplanması,
- Risk Analizi tekniklerinin uygulanmasında bilgi değişimi,
- Bilgi değişimi süreçlerinin güncellenmesi ve geliştirilmesi,
- Teknolojinin geliştirilmesi, satın alımı, yerleştirilmesi ve kullanımı hakkında işbirliği,
- İnceleme ve araştırma tekniklerinin ortak çalışmalarla değerlendirilmesi ve geliştirilmesi.
- Kamuoyunu bilgilendirmek için ortak programlar hazırlanması,
- Ortak akademik çalışmalar yürütülmesi ve bu amaçla ortak yayınlar hazırlanması.
- Ulusal ve uluslararası düzeyde ortak projeler üretilmesi, yürütülmesi ve hayata geçirilmesi
hususlarında devamlı ve kapsamlı işbirliği gerçekleştirilir. Bu işbirliğinin kapsamı,  usul ve esasları, yöntemleri, taraflarca müştereken oluşturulacak çalışma gruplarınca belirlenerek, karara bağlanmak üzere işbu Protokol uyarınca yapılacak toplantıya sunulur.
İrtibat Noktaları
Madde 9- Taraflar bu Protokol kapsamında yürütülecek işbirliği için Protokolün imzalanma tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili merkez ve taşra irtibat noktalarını birbirlerine bildirir.
Genel Ä°lkeler
Madde 10- Bu Protokolün uygulanmasında taraflar arasında imzalanan ve 24 Ekim 2007 tarihinde yürürlüğe giren "Kolluk Etik İlkeleri" ne ve gizlilik prensibine uyulur.
Kaçak eşya ile bunların naklinde kullanılan taşıt ve araçların teslim alınması ve muhafazası
Madde 11- Kolluk tarafından yakalanan kaçak eşya ile bunların naklinde kullanılan taşıt ve araçların teslim alınması ve muhafazası sisteminin etkili bir şekilde yürümesi için gerekli önlemler, 5607 sayılı Kanun'un geçici 3 üncü maddesi göz önünde bulundurularak Gümrük Müsteşarlığınca alınır.
Yürürlük
Madde 12- Bu Protokol taraflarca 08.03.2011 tarihinde Ankara'da karşılıklı mutabakat ile imzalanmış olup, bu tarihten itibaren bir ay sonra yürürlüğe girer. Bu Protokol, taraflardan biri Protokolün feshedilmesini imza edenler ile aynı düzeyde ve yazılı olarak talep etmedikçe yürürlükte kalır.
Taraflardan biri yazılı olarak Protokolün değiştirilmesini veya gözden geçirilmesini önerebilir. Bu durumda Öneri azami bir ay içinde görüşülüp sonuçlandırılır. Değişiklik ya da güncelleme halinde Protokol aynı düzeyde imzalar ile yenilenebilir.
On üç (13) maddeden ibaret olan bu Protokol, iki nüsha olarak düzenlenmiş olup, bir (1) nüshası Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığına ve bir (1) nüshası da İçişleri Bakanlığına verilmiştir. Her iki nüsha da asıl niteliğindedir.
Yürütme
Madde 13- Bu Protokol hükümlerini Gümrük Müsteşarlığının bağlı olduğu Devlet Bakanı ve İçişleri Bakanı yürütür.
Hayati YAZICI Â Â Â Â Â Â Â Â Â BeÅŸir ATALAY
Devlet Bakanı            İçişleri Bakanı
Â
- Adli Kolluk Sorumlusu
- Adli Kolluk Görevlisi
- Müdürlüğün Görevleri
- Müdürün Görevleri
- Kısım Amiri
- Muhafaza Memuru
- Adli Kolluk Yönetmeliği
- Adli Kolluk Görevlileri Yönerge
- Adli ve Önleme Arama Yönetmeliği
- Yakalama, Gözaltı, İfade Alma
- Kolluk Etik Ä°lkeleri
- İşişleri Bakanlığı Protokol
- Gümrük Personeli Silah Taşıma
- Muhbir ve Elkoyanlara Ä°kramiye
- Gizli Hizmet Gideri
- Uluslararası İşbirliği