İTHALAT REJİMİ KARARI
Karar Sayısı: 3350
31.12.2020 tarih ve 31351 Sayılı 3. Mükerrer R.G.
Ekli “İthalat Rejimi Kararı”nın yürürlüğe konulmasına; 1567 sayılı Kanunun 1 inci, 474 sayılı Kanının 2 nci, 3283 sayılı Kanunun 2 nci 4458 sayılı kanunun 16 ncı, 22 nci ve 55 inci maddeleri ile 2976 sayılı Kanun hükümleri gereğince karar verilmiştir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Yetki
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Kararın amacı, ithalatın ülke ekonomisi yararına ve uluslararası ticaretin gereklerine uygun olarak düzenlenmesini sağlamaktır.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Karar; ithalata ilişkin genel yetkiyi, ithalatın esaslarını, ithalat işlemlerini yürütme koşullarını, ithal eşyaya uygulanacak gümrük vergisi, eş etkili vergiler ile diğer mali yükleri, ithalatta takip edilecek madde politikalarını ve ithalatla ilgili izinleri kapsar.
Yetki
MADDE 3- (1) Bu Kararda yer alan hususlara ilişkin tebliğler çıkarmaya, Karar metninde sözü edilen izinleri ve talimatları vermeye, ithalatın her aşamasında gerekli görülecek değişiklikleri yapmaya ve önlemleri almaya, ithal eşya fiyatlarının gerektiğinde kontrolünü yapmaya veya yaptırmaya, özel ve zorunlu durumları inceleyip sonuçlandırmaya Ticaret Bakanlığı (Bakanlık) yetkilidir.
(2) İthalat izinlerinin verilmesi, ithalat ile ilgili önlem ve kısıtlamaların uygulanması, ithal eşya fiyatlarının gerektiğinde kontrolünün yapılması ile ilgili görev ve yetkiler Bakanlıkça kullanılabileceği gibi, bu Karara istinaden yayımlanacak Tebliğ veya verilecek talimatla, diğer kamu kurumları ve/veya ihracatçı birlikleri genel sekreterliklerine de kısmen veya tamamen devredilebilir.
İKİNCİ BÖLÜM
İthalata İlişkin Genel Esaslar
İthalatın Yürütülmesi
MADDE 4- (1) İthalat, bu Karar ile bu Karara dayanılarak çıkarılacak tebliğler, ilgili kuruluşlara verilecek talimatlar, ikili ve çok taraflı anlaşmalar hükümleri çerçevesinde yürütülür.
(2) Türkiye ile ticari ilişkilerinde ticaret ve ödemeler dengemizi bozacak nitelikte kayıtlar koyan veya uygulama yapan, anlaşmalar ile kararlaştırılan yükümlülüklerini yerine getirmeyen, ithalat rejimimizin genellik ilkesi ile bağdaşmayacak şekilde ayırıcı işlemler uygulayan ülkeler, kuruluşlar ve firmalar hakkında taraf olunan uluslararası anlaşmalar çerçevesinde uygun görülecek gerekli önlemler alınır.
(3) Ticaret politikası önlemleri; İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Mevzuat, İthalatta Korunma Önlemleri Hakkında Mevzuat, İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresi Hakkında Mevzuat, İthalatta Gözetim Uygulanması Hakkında Mevzuat, Belirli Tekstil Ürünleri İthalatında Gözetim ve Korunma Önlemleri Hakkında Mevzuat, İkili Anlaşmalar ve Protokoller veya Diğer Düzenlemeler Kapsamı Dışında Belirli Ülkeler Menşeli Tekstil Ürünleri İthalatında Gözetim ve Korunma Önlemleri Hakkında Mevzuat, Türkiye'nin Ticari Haklarının Korunması Hakkında Mevzuat hükümleri çerçevesinde yürütülür.
İthalat Yasak ve Kısıtlamaları
MADDE 5- (1) Kamu ahlakı, kamu düzeni veya kamu güvenliği; insan, hayvan ve bitki sağlığının korunması, sınai ve ticari mülkiyetin korunması amaçlarıyla ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde alınan önlemlerin kapsamı dışındaki eşyanın ithali serbesttir.
(2) İthalatı kanunlarla belirli kurum ve kuruluşlara bırakılmış eşya ithali ancak, bu kurum ve kuruluşlar tarafından veya bu kurum ve kuruluşlar tarafından yetkilendirilenler tarafından yapılabilir.
(3) Yurda sokulmaları yürürlükteki mevzuat ile kayıt ve şarta bağlanan veya özel izne tabi bulunan eşya hakkındaki hükümler saklıdır.
İthalatta Kambiyo İşlemleri
MADDE 6- (1)İthalat bedellerinin ödenmesi, kambiyo mevzuatı hükümlerine tabidir.
Özel Nitelikli Eşya
MADDE 7- (1)Eski, kullanılmış, yenileştirilmiş, kusurlu (defolu) ve yatık (zamanla dayanıklılığını yitirmiş) eşyanın ithali izne tabidir.
İthalat İşlemlerini Yürütme
MADDE 8- (1)4/1/1961 tarihli ve 213 sayılıVergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca vergi kimlik numarası verilen her gerçek ve tüzel kişi ile tüzel kişilik statüsüne sahip olmamakla birlikte yürürlükteki mevzuat hükümlerine istinaden hukuki tasarruf yapma yetkisi tanınan kişi ortaklıkları ithalat işlemlerini yürütebilir.
(2) Ancak;
a) Özel anlaşmalara dayanan ithalatta,
b) Kitap ve diğer yayınların ithalatında,
c) Ülkemizde açılan uluslararası fuar ve sergilerde Bakanlıkça perakende satışına izin verilen eşyanın ithalatında,
vergi kimlik numarasına sahip olma şartı aranmaz.
(3) İthalatta gözetim uygulamaları ve tarife kontenjanları ve kota uygulamaları kapsamında gerçekleştirilecek ithalat işlemlerini yapmaya hakkı olacak kişilere ilişkin olarak, gerektiğinde ilgili mevzuatında özel şartlar belirlenebilir.
4) Kambiyo mevzuatı hükümleri saklı kalmak kaydıyla, ithalat yapmak isteyen kişiler, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde almaları gereken belgeler veya bu belgeler yerine geçen bilgilerle birlikte doğrudan gümrük idarelerine başvururlar.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
İthal Eşyaya Uygulanacak Mali Mükellefiyetler
İthalatta Uygulanacak Gümrük Vergisi Oranları ile Toplu Konut Fonu
MADDE 9- (1) İthalatta uygulanacak gümrük vergisi oranları ile ödenecek toplu konut fonunu gösterir listeler (ekli I, II, III, IV, V,VI ve VII sayılı listeler) kapsamı eşyaya ait gümrük vergileri ve toplu konut fonları ilgili listelerde gösterildiği şekilde belirlenmiştir. Ancak, II sayılı liste kapsamında yer alan eşyanın, aynı zamanda V veya VI sayılı listede yer alması durumunda, II, V ve VI sayılı listelerde belirtilen gümrük vergisi oranlarından daha düşük olanı uygulanır.
(2) I sayılı liste kapsamı eşyadan, VII sayılı listede gümrük tarife istatistik pozisyonu ve tanımları belirtilenlerin, “Üretimi Gerçekleştirilecek Nihai Ürün” sütununda ilgili eşyanın karşısında gösterilen ürünlerin imalinde kullanılmak kaydıyla ithal edilmesi halinde gümrük vergileri karşısında gösterilen oranda uygulanır ve bu halde gümrük mevzuatının nihai kullanıma ilişkin hükümlerine tabidir.
(3) EK-1’de yer alan gelişme yolundaki ülkeler, özel teşvik düzenlemesinden yararlanacak ülkeler ile en az gelişmiş ülkelere yönelik Türkiye’nin tek taraflı tercihli tarifeleri II sayılı listenin “GTS Ülkeleri” (Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Ülkeleri) bölümünde yer alan sütunlarda düzenlenmiştir. Genelleştirilmiş tercihler sisteminden yararlanacak ülkelerin “Hariç Sektörler” kapsamında yer alan eşyadan yapılacak ithalatta, bu ülkeler için II sayılı listenin “D.Ü.” (Diğer Ülkeler) sütunu, V ve VI sayılı listede belirtilen gümrük vergisi oranlarından daha düşük olanı uygulanır. GTS Ülkelerinin sektör ve eşya kapsamını gösteren listeleri (EK-2), (EK-3) ve (EK-4)’te yer alır.
(4) III sayılı liste (İşlenmiş Tarım Ürünleri) kapsamı eşyanın karşılarında (T1), (T2) işaretlerinin bulunduğu durumlarda, söz konusu eşya için yapılan tahlil sonuçlarına göre Tablo 1 (Bileşim Tablosu) kullanılarak tespit edilen kod numarasına Tablo 2’de (Toplu Konut Fonu Tablosu) tekabül eden toplu konut fonu tahsil edilir.
(5) Serbest Bölgelere veya Antrepoya alınan ya da Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ithal edilen eşyanın işlem görmüş ürün olarak Avrupa Birliği’ne ihraç edilmesi halinde, varsa telafi edici verginin hesaplanmasında, ithal ülke ve eşyasına İthalat Rejimi Kapsamında uygulanan ithalat vergisi oranı ile Avrupa Birliği Ortak Gümrük Tarifesinde uygulanan en düşük gümrük vergisi oranı karşılaştırılır ve daha düşük olan vergi oranı tatbik edilir.
Toplu Konut Fonu Uygulamasına İlişkin Esaslar
MADDE 10- (1) Toplu Konut Fonu ödenerek ithal edilecek eşya, gümrük yükümlülüğünün doğduğu tarihte geçerli miktar ve oranlar kadar fona tabidir. Ancak; 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanununun 167 nci maddesi çerçevesinde gümrük vergilerinden muaf olarak gerçekleştirilecek ithalat fona tabi değildir.
(2) Fon tutarları gümrük yükümlülüğünün doğduğu tarihte gümrük idarelerince tahsil edilir. Bu fonların, ilgililerce süresi içinde yatırılmaması durumunda, 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Kanun hükümleri uygulanır.
(3) Yurda geçici olarak getirilen ve gümrük vergileri teminata bağlanan eşya ile gümrük vergisi muafiyeti olan eşyanın gümrük yükümlülüğünün doğduğu tarihte fona tabi olanlarının fon tutarları teminata bağlanır. Teminata bağlanan bu eşyanın yurt dışına çıkarılmaları durumunda teminatları ilgililerine iade olunur. Kesin ithallerinde ise, önceden teminata bağlanan fon tutarları tahsil edilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Münferit Hükümler
Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri
MADDE 11- (1) Türk müteahhitlik firmalarının yurt dışında inşaat, tesisat, montaj mühendislik, proje, müşavirlik, işletme, bakım ve onarım gibi üstlendikleri işlerle ilgili olarak satın aldıkları makina ve teçhizatın Türkiye'ye kesin ve geçici ithali ile bunlara ilişkin süre uzatımları Bakanlığın iznine bağlıdır.
Fuar ve Sergilerde İthalat İşlemleri
MADDE 12- (1) Ülkemizde açılan uluslararası fuar ve sergilerin ithalatla ilgili işlemlerinin düzenlenmesine ve yürütülmesine Bakanlık yetkilidir.
Kamu İthalatı
MADDE 13- (1) 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 2 nci maddesinde sayılan kamu kurum ve kuruluşları tarafından serbest dolaşıma giriş rejimi kapsamında yapılacak ithalata ilişkin gümrük beyannamesinin tescilinde Bakanlığın izni aranır.
(2) İlgili mevzuattan kaynaklanan yükümlülükler ile istisnai hükümler saklı kalmak kaydıyla, birinci fıkra kapsamında verilen izinler, diğer mevzuata göre alınması gereken izin ve belgelerin yerine geçmez.
Muafiyet
MADDE 14- (1) Uluslararası anlaşmalara, resmi dış kredi anlaşmalarına veya kanunlara dayalı olarak çıkarılan gümrük muafiyeti veya indirimi içeren düzenlemelerin uygulanmasına devam olunur.
(2) Milli Savunma Bakanlığı veya adına ithalat yapacak olan kamu kurum ve kuruluşları ithalatta alınan gümrük vergisi, fon ve harçlardan muaftır.
(3) Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar dahilinde özel veya kamuya ait müzelerde sergilenmek üzere ithal edilecek her türlü eşya, gümrük vergisi, harç ve fonlardan muaftır.
Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) Kapsamında Yapılan İthalat
MADDE 15- (1) Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) kapsamında yapılan ithalata ilişkin işlemler, aşağıda belirtilen esaslara ve Bakanlıkça verilen talimatlara göre yürütülür.
a) NATO ithalatı için ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca onaylanmış üç nüsha "Müracaat Mektubu" ile gümrük idarelerine başvurulur.
b) NATO ortak alt yapı projelerinin sona ermesinden sonra, ilgili merciin görüşü alınarak her türlü mali yükümlülüklerin ödenmesi kaydıyla mal, eşya, malzeme ve araçların ithalatçılarına bırakılması Bakanlığın iznine tabidir.
Kesin İthalat
MADDE 16- (1) Mali mükellefiyetleri teminata bağlanmak suretiyle geçici olarak yurda giren eşyadan (ATA Karnesi kapsamında gelenler dahil); kesin ithalinin talep edildiği tarihte yeni ve kullanılmamış eşyanın bedelleri ödenmek suretiyle kesin ithali (kısıtlayıcı hükümler saklı kalmak kaydıyla), gümrük idarelerince sonuçlandırılır.
Yürürlükten Kaldırılan Mevzuat
MADDE 17- (1) 20/12/1995 tarihli ve 95/7606 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İthalat Rejimi Kararı, eki listeler ve ekleri değişiklikleri ile birlikte yürürlükten kaldırılmıştır.
(2) İlgili mevzuatta İthalat Rejimi Kararı’na dair 95/7606 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına yapılan atıflar bu Karara yapılmış sayılır.
GEÇİCİ MADDE 1- (1) 1/1/2021 tarihi itibarıyla gümrük vergisi yükselen eşya için, 1/1/2021 tarihinden önce Türkiye’ye sevk edilmek üzere bir taşıma belgesi düzenlenerek yüklemesi yapılmış olan eşyanın 28/2/2021 tarihine kadar (Bu tarih dahil) ithalatına ilişkin gümrük beyannamesinin tescil edilmesi halinde, bu Kararın yayımından önceki gümrük vergisi oranları uygulanır.
(2) 1/1/2021 tarihinden önce Türkiye’ye sevk edilmek üzere bir taşıma belgesi düzenlenerek yüklemesi yapılmış olan ve Türkiye-AB Arasında Gümrük Birliğini Tesis Eden 1/95 Sayılı Ortaklık Konseyi Kararı kapsamında olup A.TR Dolaşım Belgesi eşliğinde gelen, Türkiye ile AKÇT arasında Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğunu Kuran Anlaşmanın yetki Alanına Giren Ürünlerin Ticareti ile ilgili Anlaşma ile Türkiye-AB Ortaklık Konseyi'nin 1/98 sayılı Kararı kapsamında olup geçerli bir menşe ispat belgesi eşliğinde gelen Birleşik Krallık çıkışlı eşyaya, 28/2/2021 tarihine kadar (Bu tarih dahil) ithalatına ilişkin gümrük beyannamesinin tescil edilmesi halinde 2020 yılına ait İthalat Rejimi Kararı eki listelerde ‘AB’ sütunundaki gümrük vergisi ve toplu konut fonu uygulanır.
(3) 1/1/2021 tarihinden sonra Türkiye’ye sevk edilmek üzere bir taşıma belgesi düzenlenerek yüklemesi yapılmış Birleşik Krallık çıkışlı ve menşeli eşya, Türkiye ile Birleşik Krallık arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmasına uyum kapsamında yayımlanacak olan İthalat Rejimi Kararına Ek Kararın yürürlüğe gireceği tarihe kadar, bu Karar eki listelerde ‘Diğer ülkeler’ sütunundaki gümrük vergisi ve toplu konut fonu doğrultusunda teminat alınarak ithal edilir.
GEÇİCİ MADDE 2- (1) Dahilde İşleme Rejimi kapsamında 1/1/2018-31/12/2019 tarihleri arasında Avrupa Birliği’ne yapılmış olan ihracatta, varsa telafi edici verginin hesaplanmasında, anılan dönemde bu verginin hiç ödenmemiş veya 9 uncu maddenin beşinci fıkrası çerçevesinde ödenmiş olması kaydıyla 9 uncu maddenin beşinci fıkrası hükümleri tatbik edilir. Gümrük mevzuatının ilgili hükümleri saklıdır.
GEÇİCİ MADDE 3- (1)24/11/2020 tarihli ve 3202 sayılı İthalat Rejimi Kararına Ek Karar ile 4/8/2020 tarihli ve 2818 sayılı İthalat Rejimi Karına Ek Karar kapsamında yer alan eşyanın, İkili Anlaşmalar Çerçevesinde Açılan Tarife Kontenjanı Kararları kapsamında ithalatında ödenen gümrük vergisi ve toplu konut fonu miktarının, Tarife Kontenjanına İlişkin Kararlar eki listelerde belirlenen tavizli oran/miktardan fazla olması halinde, bu fazlalıkla ilgili olarak 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanunun dokuzuncu kısım beşinci bölüm madde hükümleri çerçevesinde işlem tesis edilir.
Yürürlük
MADDE 18- (1) Bu Karar 1/1/2021 tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 19- (1) Bu Karar hükümlerini Ticaret Bakanı yürütür.
Eki için; https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/12/20201231M3-1.pdf
İÇİNDEKİLER
Rejim Kararı I, II, III, IV, V ve VI tamamı “Muayene ve Risk Havuzu (Gümrük Vergi Oranları)” Bölümünde fasıl bazında kullanılabilir. Geçmiş dönemlere ilişkin ek listeler de aynı yerde ‘dönem’ tercihi yapılarak bulunabilir.
Kısaltmalar ………………………………………………………………….
I Sayılı Liste Tarım Ürünleri ……………………………………………………….
II Sayılı Liste Tarım Ürünleri (5,9,13,14,15,17,18,19,20,21,22 ve 24. Fasıllar)…..
II Sayılı Liste Sanayi Ürünleri (25-97 Fasıllar) …………………………………..
III Sayılı Liste İşlenmiş Tarım Ürünleri ………………………………………...
Tablo 1- III Sayılı Listeye Ait Kod Numaralarını Gösterir Bileşim Tablosu..
Tablo 2- III Sayılı Listeye Ait Tarım Payı Tablosu ………………………...
IV Sayılı Liste Balıkçılık ve Su Ürünleri ……………………………………….
V Sayılı Liste Gümrük Vergisi Askıya Alınan Sanayi Ürünleri ..........…………..
VI Sayılı Liste Gümrük Vergisi Askıya Alınan Sivil Hava Taşıtlarında Kullanılmaya Mahsus Ürünler
VII Sayılı Liste Nihai Kullanım Uygulaması Kapsamında İndirimli Gümrük Vergisinden Faydalanacak Tarım Ürünleri
EK-1 GTS Grubu Ülkeler Listesi ………………………………………………
EK-2 GYÜ Grubu Ürün Listesi …………………………………………………
EK-3 ÖTDÜ Grubu Ürün Listesi ……………………………………………….
EK-4 EAGÜ Grubu Ürün Listesi ……………………………………………….
KISALTMALAR
I, II (5-24. fasıllar), III, IV, V, IV ve VII Sayılı Listeler Sütün Başlıkları Kısaltmaları
AB |
: Avrupa Birliği Üyesi Ülkeler |
B–HER |
: Bosna-Hersek |
D-8 |
: Gelişen Sekiz Ülke (Bangladeş Halk Cumhuriyeti ve Mısır Arap Cumhuriyeti hariç olmak üzere Endonezya Cumhuriyeti, İran İslam Cumhuriyeti, Malezya, Nijerya Federal Cumhuriyeti ve Pakistan İslam Cumhuriyeti) |
DTÖ |
: Dünya Ticaret Örgütü |
DÜ |
: Diğer Ülkeler |
EAGÜ |
: En Az Gelişmiş Ülkeler |
EFTA |
: EFTA Üyesi Ülkeler ( İzlanda, Lihkenştayn, Norveç, İsviçre) |
F.ADA |
: Faroe Adaları |
G.KORE |
: Güney Kore |
G.T.P |
: Gümrük Tarife Pozisyon Numarası |
G.T.İ.P |
: Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (2021 yılı “İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş Türk Gümrük Tarife Cetvelinde” yer alan pozisyon numaralarındaki eşya) |
GTS ÜLKELERİ |
: Ek -1’de yer alan Genelleştirilmiş Tercihler Sisteminden Yararlanacak Ülkeler |
GÜR |
: Gürcistan |
GYÜ |
: Gelişme Yolundaki Ülkeler |
GV |
: Gümrük Vergisi Oranı |
KOS |
: Kosova |
MLZ |
: Malezya |
ÖTDÜ |
: Özel Teşvik Düzenlemelerinden Yararlanacak Ülkeler |
SNG |
: Singapur Cumhuriyeti |
VNZ |
: Venezuela |
II Sayılı Liste (25-97. fasıllar) Sütün Başlıkları Kısaltmaları
1 |
: AB Üyesi Ülkeler, EFTA Üyesi Ülkeler, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Fas, Faroe Adaları, Filistin, Gürcistan, Güney Kore, İsrail, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Mısır, Morityus, Moldova, Sırbistan, Şili, Tunus. |
2 |
: Malezya |
3 |
: Singapur |
4 |
: Venezuela |
GTS ÜLKELERİ |
: Ek -1’de yer alan Genelleştirilmiş Tercihler Sisteminden Yararlanacak Ülkeler |
5 |
: En Az Gelişmiş Ülkeler |
6 |
: Özel Teşvik Düzenlemelerinden Yararlanacak Ülkeler |
7 |
: Gelişme Yolundaki Ülkeler |
8 |
: Diğer Ülkeler |
- Gümrük Kanunu
- Teslim Şekilleri-INCOTERMS
- Ödeme Şekilleri
- İthalat Rejim Kararı
- İthalat Yönetmeliği
- İhracat Rejim Kararı
- İhracat Yönetmeliği
- Geçici İthalat Sözleşmesi
- Dahilde İşleme Rejimi Kararı
- Dahilde İşleme Rejimi Tebliği
- Hariçte İşleme Rejimi Kararı
- Hariçte İşleme Rejimi Tebliği
- Yatırım Teşvik
- Muafiyetler
- Sınır Ticareti
- Sınır Ticareti Uygulama Tebliğ
- Dış Ticarette Standardizasyon
- İthalatta Haksız Rekabet
- İthalatta Korunma Önlemleri
- İthalatta Gözetim Uygulması
- İthalatta Tarife ve Kota Kontenjanı
- İhracatta Tarife ve Kota Kontenjanı
- Gümrüksüz Satış Mağazaları
- Tasfiye Yönetmeliği
- Kambiyo
- Avrupa ve Gümrük Birliği